15 законодавчих змін, які очікують харчову промисловість

3410 0
Найближчим часом галузь харчової промисловості в Україні очікують законодавчі зміни, які відбуваються в межах впровадження дерегуляційних ініціатив. Наразі вже окреслено 15 напрямків. У пріоритеті – вдосконалення процедури контролю продукції, скасування низки висновків та сертифікатів.
Фото: kievphotosite.com

Фото: kievphotosite.com

1. Скасувати державну реєстрацію преміксів та готових кормів 

2. Скасувати необхідність отримання висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи на систему НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point — система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок). 

3. Удосконалити процедуру розширеного контролю продукції, що імпортується, яка наразі проводиться і дублюється двома службами: ветеринарною та санітарною

4. Скасувати монопольне становище та корупцію у ДК «Екокомресурси» задля зменшення адміністративних витрат підприємств та створення системи переробки відходів упаковки відповідно до практики ЄС.

Економічний ефект від такої зміни – зменшення адміністративних витрат підприємств та cкорочення витрат на вирішення екологічних проблем. В довгостроковій перспективі – економія 10+ млн грн та 600 млн грн інвестування в інфраструктуру за перший рік.

5. Удосконалити законодавство щодо ідентифікації та реєстрації тварин через прийняття проекту ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин» № 4986-1 від 16.06.2014.

Оскільки зараз існують деякі прогалини в законодавстві, що створюють умови для посадових осіб державних органів для отримання корупційної вигоди під загрозою затягування строків реєстрації тварин. Економічний ефект від такої зміни – скорочення витрат бізнесу на дозвільні процедури, що не застосовуються в ЄС та інших розвинутих країнах світу.

6. Скасувати державне регулювання цін на харчові продукти. Зокрема, пропонується скасувати механізм державного регулювання торгівельної націнки та рентабельності. Економічний ефект від такої зміни – збільшення виробництва та збуту через усунення механізмів спотворення конкуренції. 

7. Скасувати висновок санітарно-епідеміологічної експертизи щодо інвестиційних проектів і програм; продукції, напівфабрикатів, речовин, матеріалів та небезпечних факторів, використання, передача або збут яких може завдати шкоди здоров'ю людей; документації на розроблювані техніку, технології, устаткування, інструменти тощо.

8. Скасувати сертифікат відповідності на харчові продукти

9. Зобов'язати всі лабораторії, що здійснюють випробування для цілей державного контролю, проходити акредитацію за стандартом EN/ISO/IEC 17025

10. Реформувати систему безпечності харчових продуктів та адаптувати українське законодавство до вимог європейського, прийнявши ПЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових проектів» №4179а.

Зокрема, мова йде про підвищення безпечності та якості харчових продуктів. Зменшення кількості контролюючих органів. Створення умов для експорту харчових продуктів в ЄС та інші розвинуті країни світу. Зараз є ситуація, коли існуючий закон не визначає чіткий порядок проведення експертизи безпечності харчових продуктів та максимального терміну їх проведення. Економічний ефект від такої зміни – зменшення щорічних державних витрат на 314 млн грн (витрати на рік – 744 млн. грн.) для утримання органів контролю безпечності харчових продуктів, підвищення безпечності і якості харчових продуктів, споживач буде платити менше за державний контроль, зменшення витрат бізнесу, пов`язаних з державним контролем, зменшення затрат з бюджету на державний контроль.

11. Привести процедуру митного оформлення продуктів тваринного походження у відповідність до дійсного законодавства ЄС

12. Привести процедуру відстежування місцезнаходження тварин у відповідність до дійсного законодавства ЄС

13. Привести процедуру моніторингу небезпечних речовин в продуктах тваринного походження у відповідність до дійсного законодавства ЄС

14. Привести процедуру для ветеринарних перевірок на ПІП Співтовариства продукції, що імпортується з третіх країн, у відповідність до законодавства ЄС

15. Скасування дозвільних процедур для операторів ринку харчових продуктів, що не застосовуються в ЄС шляхом внесення змін до постанови КМУ №767. Ця зміна полягає у максимальному спрощенні всіх процедур, а їх кількість повинна бути зведена до мінімуму.

Висловити свої думки та ідеї з приводу запропонованих законодавчих змін всі охочі можуть на новій інтернет-платформі easybusiness.in.ua. Її минулого тижня представили заступник глави адміністрації президента Дмитро Шимків і міністр економічного розвитку Павло Шеремета. Тут будуть відображатися завдання, над якими в даний момент працює команда президента, що відповідає за реформи, а усі охочі можуть написати відгук щодо того, чи іншого рішення. Tvoemisto.tv вже писало про 14 законодавчих змін, які очікують на ІТ-сектор.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!