16 питань-відповідей щодо змін до штрафів за порушення ПДР

23887 0
З 7 листопада вступає в дію закон про поліцію в Україні і починають діяти зміни в Кодекс про адміністративні порушення стосовно правил дорожнього руху. Пропонуємо необхідну інформацію, аби не платити штрафів через незнання.
фото: facebook, expres.ua, zik.ua

фото: facebook, expres.ua, zik.ua

У зв’язку з прийняттям Закону України «Про національну поліцію» було оновлено вже існуючі акти законодавства, які стосуються відповідальності за порушенням правил безпеки дорожнього руху. Новими нормами вводиться система відеофіксації порушень правил дорожнього руху, система штрафних балів, а відповідальність за порушення ПДР закон покладає на власника автівки.

1. Які зміни передбачені?

Міняються правила фіксації порушень, відповідальності за порушення правил дорожнього руху, а також правила розгляду відповідних справ про адміністративні правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху. Головне нововведення: порушення можуть фіксуватися в автоматичному режимі (фото- та відеозапис). Також згідно з новими нормами відповідальність за порушення ПДР, зафіксовану в автоматичному режимі, лягає на власника транспортного засобу, навіть якщо за кермом був не він.

2. Що нового у штрафах?

Нових видів штрафів не з’явилося. Але прибрана «вилка». По кожному виду штрафу чинним стає мінімальний розмір. Наприклад, за порушення правил користування ременями безпеки і мотошоломами було передбачено штраф від 51 до 85 гривень, тепер — 51 гривня.

Також з'явилась нова система адміністративних стягнень.

Читайте також: Штрафи, про які українці знають, але не платять. Інфографіка

3. Що таке нова система адмінстягнень?

Кожному водієві на початок року з дати отримання водійського посвідчення, нараховується 150 балів. (Тобто, якщо ви отримали посвідчення, приміром 15 серпня, вам бали нарахуються з цього дня до 15 серпня наступного року). Тож новий вид стягнення – штрафні бали, які списуються з порушника за кожне порушення, яке зафіксоване в автоматичному режимі. При цьому грошові штрафи накладаються тільки після використання всіх балів, нарахованих з початку відповідного року.

4. Як знімають бонусні бали? Де можна дізнатися про свій «баланс»?

Ці бали списуватимуться тільки за автоматичну фіксацію порушення. І якщо ви згодні з порушенням або не змогли довести у суді зворотне. Невикористані бали на наступний рік не переходять. Теоретично, має бути система, яка їх списуватиме. Про її наявність і стан закон нічого не говорить.

5. Яка це нова система сплати штрафів?

Це так звана гнучка заохочувальна система. При сплаті 50% штрафу протягом п’яти днів з моменту вручення відповідної постанови про накладення стягнення за порушення, зафіксовані в автоматичному режимі, постанова вважається виконаною. У разі несплати штрафу протягом тридцяти днів з порушника або власника нараховується пеня у подвійному розмірі. Штраф також можна буде сплатити на місці вчинення порушення через безготівковий термінал, який є у розпорядженні поліцейського патруля.

6. Що означає «відеофіксація порушень»?

Під фото- і відеозаписом розуміється фіксація порушень спеціальними стаціонарними контролюючими засобами, які збирають та передають інформацію згідно окремого акту законодавства. При фіксації порушення в автоматичному режимі власнику транспортного засобу надсилається повідомлення за допомогою мобільного зв’язку або електронною поштою, дані про які він повідомляє до підрозділів МВС. Відповідна постанова надсилається власнику транспортного засобу рекомендованою поштою, при чому якщо власник відмовився отримувати поштове повідомлення, то днем вручення вважається дата відповідної відмітки поштового відділення.

Але наразі більш конкретних відомостей закон не дає: чи повністю обладнана система відеоспостереження, які пристрої встановлені, який принцип їх роботи. Також невідомо, наскільки повною є база даних водіїв і власників авто, щоб надсилати їм смс чи мейли.

7. Які порушення фіксуватимуться на відео?

Перевищення швидкості, порушення правил проїзду перехресть, непристебнутий ремінь безпеки, порушення правил зупинки, стоянки, паркування та багато інших. Разом з тим важко зафіксувати на відео порушення, що часто призводять до аварій: порушення пріоритету чи правил маневрування.

8. Чи будуть патрульні зупиняти водіїв?

Так, будуть. Але існує всього 9 причин (раніше їх було 12) для зупинки вас патрулем, всі інші вважаються незаконними.

9. За які порушення патрульні мають право зупинити водія?

1. Порушення Правил дорожнього руху.
2. Наявність очевидних ознак, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу.
3. Наявність інформації, що свідчить про причетність водія чи пасажирів транспортного засобу до дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, або наявність інформації, що свідчить про те, що транспортний засіб або вантаж може бути об’єктом або знаряддям учинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення.
4. Транспортний засіб перебуває в розшуку.
5. Необхідно опитати водія чи пасажирів про обставини дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути.
6. Необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод.
7. Уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження чи заборону руху.
8. Спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху.
9. Порушення порядку визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.

Читайте також: У Львові поліція штрафуватиме пішоходів, які порушують правила

10. Чи значить, що адмінпротоколи патрульними не складатимуться взагалі?

Адміністративні протоколи не складаються, натомість складаються постанови про накладення адміністративного стягнення.

Постанови не складаються в тому випадку, коли відповідальність за правопорушення передбачає стягнення у вигляді попередження і не оскаржується порушником.

В інших випадках постанова про накладення адміністративного стягнення складається або на місці вчинення правопорушення (працівником патрульної служби) або за наслідками фіксації порушення в автоматичному режимі — надсилається власнику транспортного засобу.

11. Якщо порушення водія зафіксував відео пристрій, то штраф надійде власнику поштою?

Так. Повідомлення про скоєне порушення надійде смс або електронною поштою власнику авто. Постанова про накладення адмінстягнення — поштою на адресу власника. Це у випадку відеофіксації порушення. Якщо ж за порушення водія зупинив патрульний, то відповідальність несе водій, і постанова про накладення адмінстягнення буде вручена патрульним водієві.

12. Як оскаржити рішення по відео фіксації порушення?

Слід доводити свою невинуватість, якщо власник не був за кермом у момент фіксації порушення ПДР. Це передбачене законом право зворотної вимоги власників до особи, яка керує автівкою. Якщо власник заплатив штраф за водія, потрібно звернутися в суд з вимогою відшкодувати суму коштів, довівши, що за кермом перебував не власник.

Також можна звернутися з заявою про оскарження адмінстягнення або до керівного компетентного органу МВС чи його посадової особи, або до суду. Оскарження постанови зупиняє перебіг строків на сплату відповідного штрафу. Строк для оскарження постанови — 10 днів з моменту вручення чи отримання відповідного документу, що підлягає оскарженню.

Власник транспортного засобу звільняється від відповідальності, якщо протягом 14 днів з моменту отримання постанови про накладення стягнення особа, яка керувала транспортним засобом, звернеться до підрозділу МВС із заявою про визнання нею факту порушення.

13. Що робити, якщо власник дізнався про порушення «його машини», занадто пізно, бо живе в іншому місці, ніж вказано в реєстраційних матеріалах на авто?

Заплатити штраф у визначеному законом розмірі, а потім вимагати компенсації від особи, що була за кермом, звернувшись до суду або керівного у регіоні компетентного органу. Або — написати заяву про оскарження порушення. За словами адвокатів, «будь-який папірець можна оскаржити». Однак закон наразі не передбачає усіх нюансів. Немає «єдиного рецепту», кожен індивідуальний випадок розглядатиметься окремо.

14. Як «позбутися» машини, яка має другого, третього користувача з дорученням на право водіння?

Тільки оформити право власності на іншу людину. Закон називає власником того, на кого авто зареєстроване. Генеральна довіреність на право керування чи будь-яка інша довіреність не дає права власності на авто. Щоб позбутися авто, яке ви віддали по генеральній довіреності, і не можете «достукатись» до кінцевого її користувача, теоретично, можна подати заяву про вибракування, але це залишить машину взагалі без документів, а покупець може вважати це шахрайством і подати заяву до міліції з цього приводу.

Тому єдиний правильний вихід — оформити документально передачу прав на автомобіль особі, якій ви його продали. Адвокати називають цей нюанс з відповідальністю власника своєрідним стимулом до перереєстрації авто.

15. Як відрізняється відповідальність за адміністративні порушення від кримінальних?

Зміни і нововведення не торкнулись меж кримінальної відповідальності водіїв за порушення у сфері безпеки дорожнього руху. Відмінність у адміністративному стягненні і кримінальному покаранні полягає у різному ступені суспільної небезпечності і різній суворості покарань. Змін до Кримінального кодексу, які б пом’якшили покарання учасників дорожнього руху, немає. Так само водіям, які порушили правила дорожнього руху із спричиненням тяжких наслідків у вигляді середнього і тяжкого ступеню тілесних ушкоджень, смерті одного чи більше потерпілих, загрожує покарання від штрафу до позбавлення волі строком до десяти років з позбавленням права керувати транспортним засобом на строк до трьох років.

16. Які новації в переоформленні автомобіля?

Суттєвих змін переоформлення авто не зазнає. Єдине — спрощення полягає у створенні спеціальних центрів з обслуговування автовласників та подачу заявок в режимі он-лайн на реєстрацію транспортних засобів для економії часу.

Джерело: Телеканал новини «24»

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!