2021 рік в Україні пропонують оголосити роком мови

1729 0
Державна мовна політика має зміцнюватися, а також бути фундаментальною, відкритою, багатофункціональною.
Фото: Главком

Фото: Главком

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вважає, що 2021 рік держава повинна оголосити роком української мови. Про це він розповів в інтерв’ю Інтерфакс Україна.

«Я думаю, що в глобальному вимірі держава має оголосити 2021-й роком української мови та якнайшвидше затвердити державну програму (сприяння опануванню державної мови). Тому що це не так питання освіти або науки. Це питання національної безпеки гуманітарного рівня, державна мовна політика, інтелектуальна капіталізація суспільства», – каже він.

Читайте також: Український – не завжди україномовний або Чому нам потрібно розвивати власний блогінг

Омбудсмен наголосив, що державна мовна політика має зміцнюватися, а також бути фундаментальною, відкритою, багатофункціональною.

На запитання, як зробити українську мову престижною і цікавою для молоді, Кремінь відповів, що якщо молодь не користується державною мовою, то для мови треба створити кращі умови.

«Це означає, що має неухильно виконуватися освітнє законодавство, яке визначає особливості щодо мови освітнього та виховного процесів. Урешті-решт, настав час збільшити державну підтримку культури, стати на захист української літератури, зберегти творчі спілки. Має бути суворий контроль за мовними квотами на радіо і телебаченні. І останнє, на що дуже реагує українська молодь, це українофобія окремих чиновників і на мовному, і на світоглядному рівнях», – додав уповноважений.

Читайте також: Розгляд скандального законопроєкту про навчання державною мовою. Напередодні

Кремінь наголосив, що недалекоглядність деяких політиків – ознака відсутності елементарних знань, державних поглядів і культури.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський оголосив 2020-2021 навчальний рік Роком математичної освіти в Україні. Відповідне рішення прийняли для того, аби забезпечити рівний доступ українських школярів до сучасної і якісної математичної освіти, та формувати у них належний рівень математичної компетентності.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!