33% киян перейшли на українську після повномасштабного вторгнення – опитування у «Київ Цифровий»

772 0
Третина опитаних киян перейшли на українську після 24 лютого 2022 року, про це свідчать результати опитування в застосунку «Київ Цифровий».
Український прапор/з відкритих джерел

Український прапор/з відкритих джерел

17 січня у додатку «Київ Цифровий» з'явилося опитування про українську мову. Його мета — дізнатися про реальний стан використання української мови в Києві й оцінити потреби окремих цільових аудиторій. Зокрема так хочуть визначити інструменти, за допомогою яких, місто може запропонувати всім охочим вивчати українську й створити Мовну концепцію Києва.

Голосування тривало 2 тижні, і сьогодні з'явилися кінцеві результати. Отож, 86% опитаних назвали українську рідною, водночас 12% кажуть, що їхня рідна мова – російська.

33% киян перейшли на українську після повномасштабного вторгнення, 46% відповіли, що давно спілкуються українською. 13% опитаних зазначили, що розмовляють російською.

Читайте також: у «Києві Цифровому» запустили опитування про нові назви для станцій міської електрички

Під час навчання  81% спілкуються лише українською, 12% українською та російською.

Під час роботи третина опитаних спілкується одночасно українською та російською (30%), 60% – повністю українською.

Щодо спілкування вдома, то майже половина (47%) обирає українську, а більше третини користуються у побуті двома мовами (37%).

Майже половині (47%) перейти на українську заважає звичка. Майже чверть опитаних (24%) відзначили, що українську культуру недостатньо популяризують у суспільстві, а ще 21% сказали про особисті страхи й невпевненість.

За результатами опитування, найкраще допомагає почати спілкування українською україномовне оточення – так вважають 79% опитаних. 11% відповіли, що допомагають кіно, музика та культурні заходи, і лише 4% відзначили, що допомогою можуть бути мовні закони.

Читайте також: «Київ Цифровий» можуть інтегрувати з сервісом «Дія»

Більшість опитаних (89%) не відвідували розмовні клуби, аби покращити свою українську мову, хоча такі розмовні клуби називають найзручнішим форматом вивчення (33%). Як зручний формат також обрали мовні курси в онлайні чи офлайні (28% та 14% відповідно), а також зустрічі з мовними експертами (15%) та письменниками (11%).

Загалом рівень своєї мови українці оцінюють високо. Майже половина (48%) сказали, що роблять незначні помилки, а 43% вважають, що спілкуються вільно.

Нагадаємо, нещодавно у Києво-Могилянській академії у Правилах внутрішнього розпорядку прописали нову норму, що виключає використання російської у стінах закладу.

Ігор Ющенко

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!