3,5 тисячі документів енкаведистів про боротьбу з УПА стали доступними онлайн

1019 0
Документи висвітлюють діяльність українських повстанців, містять інформацію про склад та озброєння українського підпілля.
фото: ілюстративне/укрінформ

фото: ілюстративне/укрінформ

3,5 тисячі документів Внутрішніх військ НКВД про боротьбу з українським визвольним рухом стали доступними онлайн на сайті Електронного архіву українського визвольного руху у колекції «ВВ НКВД проти українського визвольного руху 1944-1945 роках». Цифрові копії архіву, що вивезли з України до Росії у 1980-х роках, оприлюднив Центр досліджень визвольного руху.

Збірка документів проливає світло на протистояння Внутрішніх військ НКВД Українського округу, штаб якого розташовувався в Рівному, з Організацією українських націоналістів та Українською повстанською армією. Документи охоплюють події, що мали місце в 1944-45 роках на Волині, Рівненщині, Тернопільщині, Львівщині, Івано-Франківщині. Рідше трапляються події, зафіксовані на Житомирщині, Хмельниччині, Вінниччині, території сучасних Румунії та Польщі.

Читайте також: Якою була вулиця, названа на честь провідника Листопадового Чину у Львові

Документи висвітлюють діяльність українських повстанців, містять інформацію про склад та озброєння українського підпілля. Наприклад, до колекції увійшли детальні креслення повстанських криївок, зроблені енкаведистами; списки втрат з боку повстанців; звітність про захоплену енкаведистами зброю. Також у документах містяться як плани та вказівки вищого керівництва Внутрішніх військ НКВД щодо боротьби з підпіллям, так і оперативні зведення, детальний аналіз операцій, донесення на окремих службовців. Така звітність допоможе дослідникам зрозуміти портрет службовця Внутрішніх військ того часу. Приміром, цікавими для вивчення будуть звіти про надзвичайні події та небойові втрати  у лавах ВВ НКВД.

«Оприлюднені документи є цінним історичним джерелом. Вони дають глибоке розуміння того, як відбувалася війна під час війни. Разом із тим, масив документів доводить, що визвольний рух був зовсім не маргінальним явищем, як часто трактувала радянська пропаганда, а на його ліквідацію були кинуті цілі бригади Внутрішніх військ НКВД», – каже декан Історичного факультету ім. Тараса Шевченка, експерт проєкту Іван Патриляк.

Читайте також: Трагічна історія тюрми на Лонцького у Львові. Відеоекскурсія

Цифрові копії документів, що тепер доступні широкому загалу, мають майже тридцятирічну історію повернення до України. Нині оригінал архіву, ймовірно, перебуває в Москві. Його було вивезено з України наприкінці 1980-х років. Проте в середині 1990-х українським дослідникам та архівістам вдалося скопіювати близько 400 справ з архіву та повернути в Україну у вигляді мікрофільмів.

Пізніше з плівок було зроблено три копії. Одна з них потрапила до Центру досліджень визвольного руху. Маючи відповідне обладнання, дослідники зробили цифрові копії документів та опублікували онлайн документи, що охоплюють 1944-45 роки. 

Додамо, що колекцію з трьох з половиною тисяч документів підготували та опублікували в межах проєкту «Робимо минуле доступним: цифрове повернення вивезених архівів про боротьбу СРСР із визвольним рухом», який реалізує Центр досліджень визвольного руху спільно з Галузевим державним архівом СБУ за підтримки Українського культурного фонду.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!