41% українців вважають себе «одним народом» з росіянами. Результати опитування

1866 0
41% опитаних погодилися із нещодавньою заявою Президента Росії Путіна, що «росіяни та українці – один народ».
фото: 24 канал

фото: 24 канал

Більшість опитаних, а це 55%, не погодидися із нещодавньою заявою Президента Росії Путіна, що «росіяни та українці – один народ, який належить до одного історичного і духовного простору», водночас 41%  – з цим згодні. Про це свідчать результати опитування соціологічної групи «Рейтинг».

На Сході, а також серед прихожан УПЦ МП з такою думкою погоджуються понад 60%. Серед мешканців Західного регіону, навпаки, більш ніж 70% не згоді з цим, згідні лише 22%. Також понад 80% виборців Опозиційної платформи, партій Мураєва і Шарія погоджуються з тезою про «один народ».

Також 75% опитаних вважають Україну спадкоємицею Київської Русі. Росію – 8%, 9% – не вважають правонаступницею жодну з двох країн. Для усіх вікових груп та більшості електоратів наступницею Київської Русі є Україна, однак серед мешканців Сходу та виборців Опозиційної платформи, партій Мураєва й Шарія таких менше половини.  

Читайте також: Україна після 25 жовтня. Як житимуть громади за новими правилами

В опитуванні взяли участь населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2500 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,0%. Терміни проведення – 23-25 липня 2021 року.

Нагадаємо, що 12 липня на сайті Кремля опублікували статтю президента Росії Володимира Путіна, яка починається з твердження, що «росіяни й українці – один народ». Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у відповідь заявив, що українці та росіяни – два різних народи. «Ми могли би жити у дусі добросусідства, але у 2014 РФ напала на Україну, вбила тисячі людей і відхопила шматок території. Повну відповідальність за провалля між українцями і росіянами несе Владімір Путін, який розв’язав агресію», – заявив міністр. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!