4 аргументи за пам’ятник Шептицькому: відповідь противникам проекту

4907 5
Громадські активісти намагаються зірвати проект встановлення пам'ятника Митрополиту Андрею Шептицькому у Львові, вважає ієромонах Юстин Бойко.

Про це він написав на своїй сторінці в соціальній мережі Fаcebook.

1. На його думку, ініціативна група громадян, яка організувала сьогодні сніданок у сквері Святого Юра, діяла в чиїхось інтересах. Причому, стверджує отець Юстин, «замовники» акції мають відношення до управління охорони історичного середовища Львівської міської ради. Деякі депутати не поділили чогось і тепер воюють з пам’ятником через своїх посередників, пише він.

2. Ще однією стороною, яка зацікавлена у зриві процесу встановлення пам’ятника Митрополиту Андрею у Львові, є московська пропаганда. Мовляв, такий рух «проти» пам’ятника грає на руку ворогу, а, можливо, ним і диригований. Адже, підкреслює ієромонах Юстин Бойко, у нелегкі для країни часи монумент треба розглядати як великий ідеологічний і виховний чинник для українців.

3. Щодо претензій активістів з приводу виділення аж 30 мільйонів гривень на цей проект, то, зазначив отець Юстин, спорудження пам’ятників є досить коштовною справою, але, зрештою, пам’ятник споруджується на віки. Противникам ідеї встановлення монументу він порадив краще створити громадську раду, яка контролюватиме бюджетні витрати.

Читайте також: Не тільки пам'ятник. На площі Святого Юра буде новий дитмайданчик

4. Що стосується вирубування дерев, про яке говорять активісти, то, підкреслив ієромонах, «ця істерія є маніпуляцією». Він зацитував  пояснення міської ради від 12 грудня 2014 року, коли виконком Львівської міської ради погодив проект спорудження пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому та реконструкції площі Святого Юра:

 «Під час реалізації проекту дерева у сквері збережуть. Натомість, планується посадити іще 54 дерева. Це будуть дорослі дерева висотою 5-10 метрів. Таким чином проектом передбачається повернення до історичного стану, коли сквер формував святоюрський комплекс. Наразі спеціалісти з Лісотехнічного університету розробляють план по лікуванню дерев у сквері, серед котрих є унікальний в'яз, 150-ти літній дуб та багато кленів. Натомість кущові насадження, самосій та велику кількість пеньків планується викорчувати. Також будуть зрізані 34 дерева, котрі, згідно з рішенням комісії, є сухостоєм та загрожують падінням».

Читайте також: Львів’яни вирішили стерегти дерева у сквері святого Юра. Фото

Тобто йдеться лише про відповідну селекцію, але не про знищення скверу, додав отець Бойко.

Також ієромонах Юстин Бойко розкритикував таблички з написами «Шептицького уже нема і мене завтра не буде... врятуй мене», фотографії яких з'явилися в мережі. За його словами, цей напис образив почуття не одного віруючого греко-католика у Львові.


Читайте також:
18 Березня, 2015 02:09
Оля Якщо б УКЦ вірила у воскресіння Шептицького. то не агітувала б за монументи в стилі СРСР. Чому не хотіли поставити пам"ятник в садах при церкві, вони і так запущені і чомусь не відновлюють власним коштом. Всі хто за цей "грандіозний" проект - зацікавлені в грошах, які могли б врятувати не один архітектурний пам"ятник міста. А старовинні шедеври просто сипляться на голову людям. Ганьба! Подивіться що за ці 25 років зробила Приьалтика. А у нас лише знищують парки і сквери через нові будови і пам"ятники. Там де стоїть камінь біля церкви, міг би уже давно стояти постамент зросту людини, як у Відні скульптура Франца Йосипа скромно стоїть на алеї парку. Та тоді б не було що вкрасти, а тут такий ласий кусок...
6 Березня, 2015 15:22
Kaljann Шановні львівʼяни та віручі! Просимо Вас зрозуміти нашу позицію, так як через ЗМІ її донести не вдається.
1. Ми не проти памʼятника Шептицькому як такого. Тим більш, що кошти на сам памʼятник виділяє церква. Ми проти переносу дороги, з наступною вирубкою скверу, який фінансує власне міська влада і виділяє на це величезні гроші з нашої кишені. Підкреслюємо ще раз: гроші на памʼятник виділяє церква, і до цього ніяких претензій немає. Претезії є до Садового, який вирішив за 30 мільйонів гривень, під час кризи, поміняти місцями сквер і дорогу. Замість того, щоб виділити ці гроші на впорядкування тих же Святоюрських садів, чи скверу біля цирку, чи виплати зарплат, влада хоче навіть не збудувати нову, а просто перенести на 100 м існуючу дорогу.
6 Березня, 2015 09:47
Андрій Як нерідко буває, тут перекручено істинний месидж від автора блогу: насправді о. єрм. Юстин чітко пише, що "я тільки висловлю свої здогади і припущення" і "побоююся, щоб вони [люди, які "справді щиро і відверто висловлюють свою іншу думку"] не були тільки акторами у чужому спектаклі" (тобто, щоб цю справу зацікавлена сторона в особі Кремля не використала через різні підбурення для зриву та повної відмови від встановлення памятника, бо, на думку автора, це дуже ймовірно).
6 Березня, 2015 02:17
Адріан Дерев в Україні сотні мільйонів, а пам'ятник такій постаті як Шептицький давно вже був потрібний. І кращого місця годі придумати.
Щоправда проект пам'ятника не дуже мені подобається - дуже грубо виконано, як на мою думку. Як стоятиме на віки, то вже можна було краще постаратися.
5 Березня, 2015 22:39
Маринка таке явище як монумент має відійти в минуле як пережиток радянського союзу.
в цивілізованому світі в пам*ять про Великих саджають дерева - найкращий спосіб, як на мене, вшанувати пам*ять про когось.А в нас навпаки - вирубують...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!