На правах реклами

4 поради, як знайти час на себе, коли більша частина життя проходить на роботі

5954 0
Як бути задоволеним життям, уникати виснаження та знаходити час на себе, коли велика частина життя проходить на роботі — про це на Форумі командоутворення та кар’єри розповідала Олена Дмитерко, HR-директор ПАТ «Концерн Хлібпром».
Фото: PM Business Solution

Фото: PM Business Solution

Спікер поділилась досвідом про те, чому важливо дотримуватися балансу між роботою та особистим життям і що може зробити підприємство для допомоги у пошуку цього балансу своїми працівниками.

1.  Визначте час, який належатиме лише вам. Ми не повинні лише віддавати, ми повинні і черпати звідкись енергію. І ці практики повертають у стан балансу: комусь допомагає медитація, комусь молитва, а комусь — просто побути на самоті із собою.

2.  Виставляйте пріорітети. У кожного вони свої, рецептів немає. Планування особистого дня, тобто те, що ми маємо зробити для себе, для сім’ї, для друзів, для хобі, є не менш важливим, ніж планування робочого дня. Ми на роботі не можемо не дотримуватись зобов’язань, то чому б не спробувати дотримуватись зобов’язань, що стосуються нашого власного життя? Щоденний робочий «To do list» можна і треба розширювати переліком того, що ми маємо зробити сьогодні для себе.

3.  Плануйте своє здоров’я та вчасно реагуйте на сигнали свого організму. Повноцінне та правильне харчування, фізичні навантаження та заняття спортом, профілактика захворювань та щорічні огляди у лікаря. У здоровому тілі — здоровий дух, ніхто цієї істини не відміняв.

4.  Ходіть у відпустку. Люди, які не відпочивають, не можуть довго бути продуктивними.

Підприємства, які усвідомлюють відповідальність за якість життя своїх працівників, також можуть допомогти їм уникати дисбалансу. Олена Дмитерко розповіла про ті кроки, котрі вже впровадив «Концерн Хлібпром» для своїх співробітників.

«Понад три тисячі людей працює у Львівській і Вінницькій областях на восьми наших виробничих підрозділах, — коментує Олена. — Ми несемо велику відповідальність і як роботодавець, і як виробник надзвичайно важливого та емоційно наповненого продукту — хліба. Люди, які його створюють, мають бути щасливі, задоволені, натхненні, і тоді ми з вами будемо споживати смачний, класний продукт.

Що ми запровадили для офісних працівників — це гнучкий графік роботи: запропонували нашим колегам починати і завершувати роботу тоді, коли вони хочуть. Є певні правила, є визначений час, коли на роботі мають бути присутні всі працівники. Але початок і завершення робочого дня кожен обирає відповідно до особистих потреб. Наразі цей проект користується попитом.

Для працівників виробництва важче вигадати якісь цікавинки, бо тут ми залежимо від різноманітних законодавчих регламентів, які не можна порушувати. Проте, для виконання певних видів робіт ми ввели гнучкі короткі зміни. Це може бути додатковим заробітком до вже відпрацьованих змін або гарною пропозицією для студентів, які на канікулах, для мам, яким потрібно відводити дитину в садочок та забирати звідти, тощо.

Щоб колеги не затрачали час на громадський транспорт, багатьох працівників ми до місця праці довозимо. Службовий транспорт є на всіх виробничих підрозділах Львівщини і Вінниччини. Вважаємо це своїм досягненням, бо у таких масштабах і з такою географією досягнути цього було непросто.

Наше підприємство встановило додаткові відпустки для працівників понад те, що гарантується законодавством, і ми стимулюємо наших працівників ходити у відпустку. Звичайно, є певні правила, в тому числі фактори сезонності та навантажень, проте хороший відпочинок має мати місце», - розповіла Олена Дмитерко. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!