4 продукти, які заспокоюють нервову систему

10067 0
Деякі продукти заспокоюють нас, а інші − тільки посилюють стурбованість. Звісно, дієта не позбавить від переживань, але споживання збалансованих страв може допомогти поліпшити настрій і врегулювати реакцію мозку на стрес. Пропонуємо перелік продуктів, які допоможуть вам залишатися врівноваженими.
фото: infosmi.net, biohimik.net, chelcey.com.ua

фото: infosmi.net, biohimik.net, chelcey.com.ua

Коричневий рис

Цільні зерна з високим вмістом вуглеводів допомагають доставляти триптофан до мозку, а також амінокислоти для синтезу серотоніну, який впливає на настрій, відчуття тривоги та щастя. Споживання їжі з високим вмістом вуглеводів збільшує кількість триптофану, що поставляється до мозку в той час, як їжа з високим вмістом білка знижує його. Білкові продукти (м’ясо, риба) доставляють інші амінокислоти, які впливають на гемато-енцефалітний бар’єр. Коричневий рис має низький глікемічний індекс вартості (GI) – він не викликає різкого підвищення цукру у крові.

Інші продукти з GI: овес, ячмінь, крупа, цільнозерновий хліб із грубого житнього борошна, лобода, бобові та більшість видів фруктів.

 

Банани

Наше тіло потребує вітаміну В6 для синтезу серотоніну, а банани є винятковим його джерелом, бо поставляють третину щоденного вживання цієї речовини (0,5 мг кожен). Дорослі у віці від 19 до 50 повинні споживати 1,3 мг на день; літні люди − 1,7 мг (чоловіки) і 1,5 мг (жінки).

Інші продукти з В6: індичка, дикий лосось, запечена картопля (зі шкіркою), авокадо, шпинат і вітамізовані зернові сніданки.

 

Кефір

Ферментовані продукти (такі як кефір) допомагають подолати симптоми соціальної тривожності (соціальна тривога характеризується нервозністю і ніяковістю через страх, що хтось уважно стежить за тобою чи судить тебе). Вживання кефіру, багатого на пробіотичні бактерії, допомагає просувати баланс кишкових бактерій, які сприяють нормальному настрою. Пийте кефір, додавайте його до мюслів або суміші із фруктів для коктейлю. Аби зменшити кількість доданого цукру, вибирайте кефір без ароматизаторів.

 

Зелений чай

Екстракт зеленого чаю протягом 7 днів знижує стрес і збільшує спокій у здорових людей. Науковці використовували екстракт, який мав 300 мг EGGG, – потужний антиоксидант листя зеленого чаю. Чим міцніший чай, тим більше антиоксидантів ви отримаєте. Зелений чай (і чорний, і білий) також містить L-теанін − амінокислоту, що зменшує тривогу, збільшуючи рівень допаміну в мозку.

Джерело: StudWay
Оригінал: The Globe and Mail.

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!