На правах реклами

4 ризики використання вживаних авто на іноземній реєстрації

17110 2
Високі ставки акцизу та мита на вживані автомобілі в Україні і фактична неможливість значної кількості громадян України придбати такі автомобілі, змушує багатьох українців вдаватись до різних схем, які дають можливість використовувати на території України авто на іноземній реєстрації. Актуальність цієї теми не зменшується навіть у зв’язку з нещодавно прийнятим законом, яким зменшено акциз на вживані авто
Фото: tsn.ua

Фото: tsn.ua

Оскільки положення вказаного закону застосовуються тільки до вузького сегменту транспортних засобів. Зокрема, зменшені ставки акцизного збору будуть застосовуватись лише до легкових автомобілів, які:

- вироблені після 1 січня 2010 року;

- ввозяться на митну територію України особою для власного використання;

- у кількості один легковий автомобіль протягом календарного року.

За останні роки впроваджувалось ряд схем, які давали можливість, відносно тривалого використання автомобілів на іноземній реєстрації. До найбільш поширених схем можна віднести зокрема:

-  ввезення автомобіля на «фірму»;

-  ввезення автомобіля іноземцем з подальшою передачею громадянину України по довіреності;

-  ввезення автомобіля особою, яка крім українського громадянства має іноземне громадянство;

-  ввезення автомобіля громадянином України в режимі транзиту з подальшим  порушення строків ввезення автомобіля. 

Щодо ввезення автомобіля на «фірму»

Транспортні засоби комерційного призначення, які належать нерезиденту (іноземній юридичній чи фізичній особі) можуть ввозитись на територію України на тривалий час за умови їх поміщення в митний режим тимчасового ввезення. Фактично для того, щоб громадянин України міг отримати можливість використовувати автомобіль на іноземній реєстрації необхідно дотриматись ряду вимог:

1. Це має бути транспортний засіб комерційного призначення (використовуються в міжнародних перевезеннях для платного транспортування осіб; або для платного чи безоплатного промислового чи комерційного транспортування товарів.  При цьому технічні характеристики транспортного засобу для віднесення його до категорії комерційного, значення не мають (транспортним засобом комерційного призначення може бути й легковий автомобіль).

2. Транспортний засіб має бути поміщений в митний режим тимчасового ввезення.

Митний режим тимчасового ввезення, це митний режим, відповідно до якого іноземні транспортні засоби комерційного призначення ввозяться для конкретних цілей на митну територію України. 

Відповідно до положень Конвенції про тимчасове ввезення (Стамбульської конвенції), яка ратифікована в Україні і є частиною національного законодавства України, транспортні засоби комерційного використання можуть використовуватись третіми особами, які мають належний дозвіл користувача права на тимчасове ввезення і які здійснюють свою діяльність на користь останнього, навіть якщо вони зареєстровані або постійно проживають на території тимчасового ввезення.

Враховуючи все вищевикладене, за умови дотримання певних формальностей громадяни України має можливість використовувати в України автомобіль зареєстрований на нерезидента за кордоном за умови здійснення діяльності з використанням такого автомобіля на користь такого нерезидента. Строк тимчасового ввезення автомобілів комерційного призначення встановлюється органом доходів і зборів (митницею) у кожному конкретному випадку. Вказаний строк встановлюється з урахуванням того, що відповідний транспортний засіб повинен бути реекспортований відразу ж після закінчення транспортних операцій, для яких його було ввезено.

Читайте також: Наскільки подешевшають вживані авто в Україні. Детальний розрахунок

З метою скористатись перевагами митного режиму тимчасового ввезення для використання автомобіля зареєстрованого за кордоном, громадяни України, часто за плату, отримували пакет документі який обґрунтовував їх відносини з компанією нерезидентом і формальним здійсненням такою особою своєї діяльності на користь такого нерезидента, а також строк необхідний для виконання такої діяльності. Використання автомобілів комерційного призначення зареєстрованих за кордоном, окрім способу реалізації використання громадянами України таких автомобілів без їх розмитнення, є цілком обґрунтованою складовою господарських відносин (відрядження, перевезення вантажів). На практиці ж працівники Державної митної служби керуючись усними вказівками керівництва докладали максимум зусиль щоб не поміщати автомобілі навіть за наявності «ідеального» пакету документів в режим тимчасового ввезення. Непоодинокі випадки коли громадяни України надаючи пакет документів, який обґрунтовував використання автомобіля, як комерційного не були повідомленні про фактичне поміщення автомобіля в режим транзиту і відповідно допускали порушення митних правил.

Щодо ввезення автомобіля іноземцем з подальшою передачею громадянину України по довіреності

Відповідно до статті 380 МК України, громадяни-нерезиденти мають право ввозити на митну територію України транспортні засоби особистого користування на строк до одного року, за умови реєстрації цих транспортних засобів в уповноважених органах іноземних держав. 

Цілком обґрунтованим і логічним можна вважати, що громадянин-нерезидент, який на законних підставах ввіз належний йому автомобіль не територію України і якому дозволено використовувати такий автомобіль протягом року, може в силу об’єктивної необхідності або ж з інших міркувань передати відповідний автомобіль іншій особі для тимчасового використання, в тому числі і громадянину України. Потрібно взяти до уваги, що законодавець вирішив по іншому і відповідно до частини 4 статті 380 МК України, тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування можуть використовуватися на митній території України виключно громадянами, які ввезли зазначені транспортні засоби в Україну, для їхніх особистих потреб. Такі транспортні засоби не можуть використовуватися для цілей підприємницької діяльності в Україні, бути розкомплектовані чи передані у володіння, користування або розпорядження іншим особам. Позиція митниці і судова практика сформовано таким чином, що громадянин України має право користування транспортним засобом іноземної реєстрації виключно за умови після сплати всіх митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів. Використання транспортного засобу іншою особою, ніж тою, якою такий транспортний засіб ввезено, являє собою використання товарів, стосовно яких надано пільги щодо сплати митних платежів, в інших цілях, ніж ті, я зв'язку з якими було надано такі пільги. У випадку виявлення фактів використання громадянином України автомобіля зареєстрованого за кордоном і ввезеного іноземцем в Україну, Державна фіскальна служба України (митниця) вважатиме, що в діях особи, яка ввезла такий автомобіль/використовує його є ознаки порушення передбаченого статтею 485 МК України (Дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру, а також інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів). Штраф за порушення передбачене вищенаведеною статтею становить – 300 відсотків несплаченої суми митних платежів.

Виходячи з розміру митних платежів передбачених в Україні для вживаних автомобілів, негативні ризики у вигляді штрафу для особи, яка використовує такий автомобіль можуть бути більш ніж відчутними.

Щодо ввезення автомобіля особою, яка крім українського громадянства має іноземне громадянство

Немало громадян України паралельно здобули громадянство інших країн і частина з них використовує наявність іноземного громадянства для ввезення авто на іноземній реєстрації в Україну. Фактично такий громадянин в’їжджає в Україну як іноземець і отримує можливість використання автомобіля зареєстрованого за кордоном протягом року. При здійсненні митного та прикордонного контролю перевіряються зокрема і факти використання громадянином України паспорта іншої країни. Позиція митниці та судова практика з цього питання ґрунтується зокрема на положеннях п.1 ст.2 Закону України «Про громадянство України», якою встановлено, що якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Таким чином, судова практика сформована наступним чином, що якщо особа мала паспорт громадянина України, в якому є відмітка про реєстрацію її постійного місця проживання на території України, то така особа має статус громадянина-резидента, а тому згідно ч.3 ст.380 МК України мав право на тимчасове ввезення транспортного засобу зареєстрованого за кордоном лише після сплати всіх митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів. У випадку виявлення такого факту дії особи, будуть кваліфікуватись за ознаками порушення статті 485 МК України (Дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру, а також інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів) штраф за, які передбачено в розмірі 300 відсотків несплаченої суми митних платежів.

Щодо ввезення автомобіля громадянином України в режимі транзиту з подальшим  порушення строків ввезення автомобіля

Відповідно до статті 381 MК України громадянам дозволяється ввозити транспортні засоби особистого користування з метою транзиту через митну територію України. Відповідно до положень статті 95 МК України, строк тимчасового ввезення для автомобілів становить – 10 діб (у разі переміщення в зоні діяльності однієї митниці – 5 діб). Застосування режиму тимчасового ввезення є найпростішим з організаційної точки зору і не вимагає додаткових документів.

Відповідальність за порушення строків недоставлення транспортних засобів на Митницю більше ніж на десять діб, а так само втрата цих транспортних засобів тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Позиція Митниці і судова практика сформовані таким чином, що вищенаведене порушення є триваючим, а отже до відповідальності особу можуть притягнути не пізніше, ніж через шість місяців з дня виявлення відповідного правопорушення. Відповідно до листа Мінюсту України від 17.07.2007 р. № 22-14-493 триваючими визнаються правопорушення, які, розпочавшись з будь-якої протиправної дії чи бездіяльності, здійснюються потім безперервно шляхом невиконання обов’язків. Таким чином, сплата штрафу в розмірі передбаченому вище, за умови подальшого невивезення автомобіля за межі України, буде вважатись новим порушенням і його наслідком буде застосування нового штрафу.  

В окремих випадках наші громадяни вдаються до спроби обґрунтувати порушення встановлених строків вивезення автомобіля аварією або дією обставин непереборної сили. Митним кодексом визначено умови звільнення осіб від відповідальності за порушення  строків вивезення, якими є: аварія, дія обставин непереборної сили або протиправні дії третіх осіб, що підтверджуються відповідними документами. Визначення понять «обставини непереборної сили» та «аварія» закріплено п.2 Розділу 8 Порядку виконання митних формальностей відповідно до заявленого митного режиму, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 31.05.2012р. №657, відповідно до якого обов’язковою ознакою обставин непереборної сили є надзвичайність та невідворотність. За будь-яких обставин, особа, котра ввезла автомобіль в Україну і відповідальна за дотримання строків його вивезення, у випадку якщо має намір обґрунтувати неможливість вчасного вивезення автомобіля без застосування штрафних санкцій, зобов’язана надати документальне підтвердження – надати митному органу відповідні документи, що підтверджують факт аварії чи дії обставин непереборної сили. Якщо факт аварії чи дії обставин непереборної сили має місце на митній території України, особа, яка ввезла автомобіль, повинна звернутись до митного органу, в зоні діяльності якого перебуває цей автомобіль, із письмовою заявою, яка повинна містити відомості, що надають можливість ідентифікувати транспортний засіб, а також інформацію про час, місце, обставини та наслідки аварії чи дії  обставин непереборної сили.

З аналізу зазначених вище норм вбачається, що законодавством чітко визначено умови можливості не включення до строків транзитного перевезення часу дії обставин непереборної сили чи аварії та/або ліквідації їх наслідків: документальне підтвердження факту аварії або дії обставин непереборної сили; вчасне (до закінчення встановленого строку транзитного перевезення) письмове інформування найближчого митного органу про обставини події.

Описані тут «схеми» використання на територій України автомобілів зареєстрованих за кордоном, є насамперед вимушеним кроком тих громадян, які не мають можливості або бажання сплачувати митні збори в неадекватних розмірах, які передбачені в Україні і роблять вартість вживаних автомобілів в нашій країні найвищими серед країн сусідів і не тільки. При цьому, є очевидними, що застосування тієї чи іншої схеми використання авто без його розмитнення пов’язане з суттєвими ризиками значних грошових втрат для особи, яка відважилась на застосування відповідної схеми, а продовження відносно комфортного використання таких автомобілів нашими співгромадянами зумовлене тимчасовою відсутністю дієвих механізмів реагування Митних органів на «порушення» зі сторони осіб, які використовують такі автомобілі. За будь-яких обставин неготовність законодавчої та виконавчої влади щодо встановлення ставок митних платежів за розмитнення вживаних авто в адекватних розмірах, не сприяє збільшенню надходжень в бюджет від розмитнення автомобілів і фактично перетворює Україну на заповідник архаїчних транспортних засобів (подібну політику сповідує хіба що Куба та Узбекистан).

Партнерську публікацію підготував Олексій Довбуш, 

Адвокат ТОВ «Західна консалтингова корпорація»


Читайте також:
14 Вересня, 2016 08:33
Володимир Приєднуюсь до запитання!
25 Серпня, 2016 15:01
Сергій Поясніть, будь-ласка, про транзит. Хто має право накладати штраф у випадку порушення терміну транзиту? Хто мене може зупинити і виписати штраф? Якщо мені виписали штраф, то як швидко я його маю сплатити? І якщо за пів року мені не виписали штраф,то вже не мають право виписати? При перетині кордону я просто сплачую штраф? Чи може митниця конфіскувати авто?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!