50 ідей для розвитку міста. Частина І: Швидко та недорого

8219 0
Як змінити місто і зробити його комфортнішим? У якому напрямку його розвивати? Адже ситуація майже в кожному українському місті сьогодні складна: дороги погані, будівництво хаотичне, розуміння того, що потрібно зробити, а що навпаки, заборонити – часто немає. Навіть у разі затвердженого генерального плану, місто може розвиватися далеко не так, як могло б.
Фото: Inspired

Фото: Inspired

Видання Inspired сформувало список з 50 ідей, які стануть в нагоді будь-якому українському місту. Під час складання списку брали до уваги найкращий досвід з реалізованих проектів – в Україні, Росії, Європі та США. Всі 50 ідей поділені на три категорії складності: прості, середні та складні. Кожна з них потребує більшого часу/ресурсів/витрат на втілення. Однак головне, що потрібно для їх реалізації – волю та бажання працювати.

Tvoemisto.tv пропонує вашій увазі І частину ідей, реалізація яких не потребує багато часу та коштів.

ШВИДКО ТА НЕДОРОГО

1. Безкоштовна цифрова бібліотека.

Коли ви востаннє були в бібліотеці і брали там паперову книгу? Отож-бо й воно. Радянський тип бібліотечної справи відходить в минуле, і вже навіть школярі і студенти – категорії населення, які мали б регулярно користуватись бібліотеками, не мають бажання туди йти. В цифрову епоху, коли в кожного вдома є принаймні один гаджет, нерозумно не використовувати цей потенціал.

2. Сервіс оренди велосипедів.

Щодо теми велоруху, неможливо популяризувати його, не давши людям спробувати, що це. Поступово, але впевнено, точки, де можна взяти в оренду на годину, дві, або на цілий день велосипед, з’являються на території країн колишнього СРСР. [Досвід інших міст]

3. Прибрати зовнішню рекламу з історичного центру міста.

Пройдіть центральними вулицями та площами свого міста, погляньте навколо та вгору – чи багато ви можете побачити? Чи видно, власне, саме місто? Ні, його не видно, адже прекрасні фасади сховані за рекламою. Захисники рекламних щитів скажуть: «Як, це неможливо, місто втратить прибутки!». А ми їм у відповідь покажемо цьогорічний досвід Москви, який доказує: знімати рекламні щити не тільки варто, а і корисно. Відтепер місця на щитах, що залишились, продаються за принципом аукціону, і вже принесли міському бюджету 70 млрд рублів. [Досвід]

4. Встановити правила оформлення вивісок магазинів.

20 різних шрифтів, 30 різних кольорів – і колись прекрасна вулиця перетворюється у середньостатистичний Шанхай. Вседозволеність та хаос, з одного боку, та повний несмак у власників магазинів, – з іншого, спричинили появу захаращених вивісками фасадів. Аби цього не трапилось, достатньо зробити лише 2 справи: прийняти на законодавчому рівні правила та вимоги щодо зовнішнього вигляду цих вивісок, та поступово демонтувати старі й замінити на нові. В Москві цього року прийняли дизайн-код вулиць, розробкою якого займалася Студія Артемія Лєбєдєва. [Досвід]

5. Ліхтарі-вказівники.

Ідей щодо оформлення вуличних вказівників є багато, і на вулицях українських міст ми можемо побачити як хороші, так і невдалі варіанти. Є досвід Ужгорода, де вуличні вказівники сумістили з ліхтарями, і цей симбіоз вийшов досить вдалим. Також планувалось, що ці ліхтарі будуть точками безкоштовного Wi-Fi в центрі міста, але наразі цього не сталось.

6. Публічний безкоштовний Wi-Fi.

Коли турист приїжджає в Тбілісі, йому пропонується приєднатись до безкоштовної WiFi-мережі, що має назву «Tbilisi loves you». Як ви думаєте, наскільки великі шанси, що людині це сподобається і вона захоче повернутись сюди ще раз? Правильно – великі. Тому безкоштовний інтернет на центральних вулицях та площах міста – непогана ідея.

7. Єдиний онлайн-центр для звернень громадян.

Аби не створювати велетенських черг з людей, які приходять поділитися своїми проблемами та сподіваються на їх вирішення, варто створити єдину онлайн-систему, де людина зможе зареєструвати свою проблему/звернення/скаргу та скерувати до потрібного відомства. Щось на зразок УкрЯми, але з дієздатним результатом: база проблем сама собою не є цікава, якщо не передбачається їхнє вирішення.

8. Інтерактивні скульптури.

Розглядати пам’ятники – це цікаво, особливо якщо вони мають сотні років. Але тепер ми можемо робити інтерактивні скульптури – які рухаються, перетворюються, і привертають увагу тисяч людей. Наприклад, як скульптура закоханих у Батумі, яка «сходиться» і «розходиться» кожні 15 хвилин.

9. Зелені насадження та клумби.

Створити парк – недешеве задоволення, як і звичайна висадка дерев. Швидкий та дешевий спосіб озеленення вулиці – рослинність у спеціальних бочках/горшках/клумбах. Виглядає не менш красиво, догляду вимагає небагато і коштує не так дорого.

10. Публічні туалети.

Наші міста абсолютно не пристосовані до таких потреб. Зазвичай серед публічних туалетів в центрі – 1-2 точки радянського типу і вигляду. В Києві на Хрещатику тимчасово знайшли вирішення цієї проблеми, поставивши біотуалети. А ось так виглядає аналогічний біотуалет у Лондоні.

11. Табло з графіком руху.

Якщо на вулицях грузинського Батумі та українського Львова вже почали з’являтись електронні табло з графіком руху громадського транспорту, то й іншим містам це під силу. Проте, ідея працюватиме лише з комплексним покращенням всього транспорту у місті. [Досвід Вінниці]

12. Соціальні контейнери.

На противагу сміттєвим бакам є доцільність встановити по місту кілька точок для збору вживаного одягу: адже часто, роблячи генеральне прибирання, ми вирішуємо позбутись десятків речей, які могли б ще стати в нагоді людям з поганим соціальним статусом. [Досвід Львова]

13. Розмальовані стіни.

Значна частина житлового фонду українських міст побудована за радянських часів, і зараз наші будинки – сірі, непривабливі та часом навіть моторошні. Виправити ситуацію легко: віддайте стіни будинків для розмальовування митцям, як це щороку роблять на фестивалі «Республіка» у Кам’янці-Подільському, і колись похмурий район отримає нове яскраве життя.

14. Провокуйте креативність.

Мистецтво не виникає саме по собі, як і решта культурного життя у місті. Його треба стимулювати, дати поштовх для розвитку, і найголовніше – не заважати. Взяти для прикладу можна київський фестиваль Kyiv Sculpture Project.

15. Стіна «Before I Die».

Все почалося з китайської дівчини Кенді Чанг, яка встановила у своєму місті чорну стіну з трафаретними надписами «Before I Die, I want to…». Перехожим пропонувалось дописати власні мрії та бажання, які вони хочуть здійснити за життя. Ідея стала настільки популярною, що швидко поширилася світом: тепер такі стіни можна зустріти на фестивалях, на міських вулицях та святах.

16. Навігація для автобусів.

Транспортна система повинна бути життєздатною не лише для жителів міста, а й для його гостей. Коли з-за рогу повертає якийсь автобус з переліком маловідомих вулиць, це не дуже допоможе зорієнтуватися.

17. Інтерактивні музеї.

У світі активно застосовують нові технології для заохочення відвідувачів у музеях. Створіть цікавий ролик, поставте проектор, поставте екрани, запросіть відвідувачів взяти участь, долучитися до експозиції – але не змушуйте їх бути пасивними споглядачами. Це стосується і всіх «славетних і стародавніх» замків на території України, які часом більше нагадують груду каменю.

18. Обмін людьми.

Чи багато мешканців Луганська знають про Чернівці? А жителі Франківська про Суми? У всіх нас – спільні проблеми. Чому б не спробувати розвіяти стереотипи, обмінятись досвідом, проблемами та спільно розробити шляхи їх вирішення? Короткострокові обміни людьми з метою покращення міст стали б чудовим зразком співпраці в Україні.

19. Облаштування пустирів.

В кожному місті є незайняті ділянки, які роками приваблюють безпритульних собак, людей, тут накопичується сміття... Чому б не перетворити їх у щось більш цивілізоване? Пустирі, навіть ті, які вже перебувають у власності, можна використати з благородними намірами. [Досвід різних міст].

Далі буде…
 

Використано фото з групи Urban Project, GIZ Lviv у Facebook, bikepark.auto-mart.hr, 7dniv.info, big.lviv.ua.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!