50 ідей для розвитку міста. Частина ІІ: середня тривалість і вартість

6690 0
Як змінити місто і зробити його комфортнішим? У якому напрямку його розвивати? Tvoemisto.tv продовжує ділитися ідеями з розвитку міста.
Фото: Inspired

Фото: Inspired

У попередній публікації ми розповіли про швидкі та дешеві ідеї щодо того, як розвивати місто у правильному напрямку. Вони підійдуть будь-якому місту України. Тепер пропонуємо ІІ частину ідей від видання Inspired. Термін їх реалізації – середньої тривалості.

СЕРЕДНЬОЇ ТРИВАЛОСТІ І ВАРТОСТІ

1. Створення велодоріжок та велопарковок.

Для початку – хоча б в історичному центрі, а в перспективі – по всіх кварталах. Так, у нас ще навіть дороги для автомобілів не всюди є, не кажучи про велосипеди. Але пересідання на велосипеди – загальноєвропейський тренд останніх років: це екологічно, це дешево і це корисно для здоров’я. Без відповідної інфраструктури ніхто не буде витягувати велосипед з комори... Для тих, хто каже, що велодоріжки – це не прибуткове і нікому не потрібне заняття, є важливий аргумент: доведено, що вони збільшують прибутковість закладів та вартість будинків, розташованих поблизу. [Дослідження]

2. Створити логотип і бренд міста.

Звісно, при повній відсутності стратегії розвитку міста та розбитих дорогах, займатись розробкою бренду було б нерозумно. Але рано чи пізно всі зрозуміють, що саме такі візуали – і є тією мовою спілкування міського середовища з його гостями. Від того, як місто себе позиціонує, залежить його майбутнє…

3. Система навігації по місту.

Людині, яка потрапляє у місто вперше, досить важко зорієнтуватися з першого разу. Тим більше, якщо це міста середньовічного типу (тісний, заплутаний центр і великі околиці). Якщо ви хочете, аби гості вашого міста не заблукали, побачили всі цікаві місця та залишились задоволеними – створіть систему навігації. Хорошим досвідом є львівський та київський, де для туристів передбачили ознакування ключових місць на карті міста та інформацію про те, як до них дістатись.

4. Обмеження використання МАФів.

Малі архітектурні форми (МАФи). Якщо в 90-х всі торгували з одноденних наметів, то зараз для цього використовують пластикові або дерев’яні кіоски, зовнішній вигляд яких часто не вписується в архітектурні ансамблі навколишніх вулиць. Варто обмежити використання МАФів – для початку хоча б встановити для них гарний дизайн і визначити місця їх розміщення.

5. Впорядкувати вуличні ринки.

Як би не було шкода бабусь, але торгувати овочами, фруктами та молочними продуктами з землі – це не правильно. Закон повинен бути рівним для всіх – не можна дозволяти стихійним ринкам продукувати антисанітарію та безлад на тротуарах.

6. Нічні рейси громадського транспорту.

У великих містах ця проблема не є настільки нагальною, проте в містах з чисельністю населення до 500 тисяч пізнього вечора або взагалі, вночі, досить важко зустріти автобус, який довезе вас додому. Якщо це питання актуальне для вашого міста, то, можливо, варто запустити нічні рейси? Які, наприклад, будуть курсувати раз на годину за визначеним маршрутом.

7. Інвентаризація всього майна і земель міста.

Здається, в жодному українському місті достеменно не знають, що, де, та в чиїй власності знаходиться. Земельні ділянки відчужуються по декілька разів, державно майно непомітно списується, а будівлі належать невідомо кому. Лише наявність прозорої кадастрової системи, яка доступна для перегляду будь-кому, та інвентаризація всього, що є в місті, дозволить побачити, якими ресурсами воно володіє.

8. Енергозберігаюче освітлення.

Навіть банальні енергозберігаючі лампи ще не набули в Україні значного поширення, аби можна було казати про їх повну перемогу. В Європі, натомість, законодавчо заборонили лампи розжарювання, які не лише шкодять екології, а й неефективно витрачають енергію.

9. Сортування сміття.

Зараз від 5% до 7% території України займають смітники. Для того, аби сміття не накопичували, а переробляли, треба почати його посортувати. І бажано, аби це робили люди самостійно. Перші ознаки прогресу можна вгледіти на вулицях деяких міст: у Львові кілька останніх років активно впроваджують роздільний збір сміття біля будинків. [Чому потрібно сортувати сміття, pdf]

10. Безпечні дитячі майданчики.

В десятках міст України досі функціонує старе залізяччя радянського зразка, яке називають дитячими каруселями, і від несправності яких щороку страждають діти. Такі аварійні майданчики треба закрити, і натомість облаштувати нові. Нехай це відбувається у співпраці з відомими брендами та компаніями – краще такий піар, ніж людські жертви.

11. Безкоштовні спортивні майданчики.

Якщо вам не хочеться, аби молодь вечорами вправлялася, хто більше пива вип’є, варто організувати додатковий варіант дозвілля. У кожному спальному кварталі повинні бути безкоштовні публічні спортивні майданчики, на які може прийти кожен охочий. Не всі мають гроші чи бажання відвідувати фітнес-зали, а такі ініціативи були б чудовим методом стимулювати та розвивати здоровий спосіб життя.

12. Смітники.

Що більше людині треба часу, щоб знайти смітник, то менше шансів, що сміття потрапить до цілі, а не повз неї. В місцях масового скупчення людей просто необхідні смітники – навіть у найбільш свідомих громадян не вистачить терпіння, аби не кинути щось під найближче дерево. І ще: бажано ставити ці смітники не біля лавок, Артемій Лєбєдєв пояснить вам, чому.

13. «Лежачі поліцейські».

Простий, але вкрай ефективний спосіб захистити пішоходів на завантажених трафіком вулицях. Якщо немає потреби чи можливості організувати світлофорне регулювання руху – то лежачі поліцейські дуже ефективно зупиняють водіїв, які люблять поганяти – тим більше, біля навчальних та громадських закладів.

14. Прийняття генерального плану міста.

Жодні реформи неможливі без чогось основного – дорожньої карти, інструкції, правил – які регулюватимуть все. Такою інструкцією для кожного міста має стати його генеральний план. Саме від нього потрібно буде відштовхуватись у всіх подальших реформах.

15. Камери відеоспостереження.

Вони допоможуть не лише зафіксувати можливі злочини, а й вберегти проблемні квартали: мало хто захоче робити погані речі під прицілом камер. Або навіть їх муляжів: цікаво було б провести експеримент з такими муляжами, запевнивши всіх, що це справжні камери і справжнє відеоспостереження. Люди можуть повірити і результат може бути той самий.

16. Програма озеленення міста.

Програма з грамотного озеленення, створення парків, підтримання існуючих насаджень, повинна бути складовою генерального плану. Якщо ви не хочете перетворитись в бездушне і задушне місто, турбуйтесь про зелень.

17. Нові громадські простори.

Місто – це в першу чергу public space, місця, в яких перетинаються події, долі та життя. В першу чергу ви підете на площу, сквер або інший затишний куточок, а не в черговий торговий центр. Тому треба турбуватись про те, аби такі місця існували та розвивались. Це не так вже й важко – маленький куточок public space можна зробити і власними зусиллями. [Досвід Львова]

Далі буде...
 

Використано фото: vgolos.com.ua, smartnews.ru, amazone.com.my, pixabay.com.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!