50 км навколо Львова: як місто розвиватиме агломерацію

5969 0
У Бюджеті розвитку на 2017-й рік для розробки Стратегії розвитку львівської агломерації заклали 500 000 гривень. Tvoemisto.tv дізнавалось, що передбачатиме процес розвитку агломерації та яке значення він матиме для прилеглих до Львова населених пунктів.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

Ростислав Дацків, заступник міського голови з економічних питань та містобудування у коментарі Tvoemisto.tv пояснив: «Львівська агломерація – це простір. Це так звана метрополія з центром у Львові, яка визначається географічно. Ми розуміємо, що є певний територіально-адміністративний поділ і повноваження рад на місцях. Селища і села навколо Львова мають свій статус, свої юридичні повноваження, більшість мають сільські ради. Ми пропонуємо такий собі формат добросусідства. Для цього діє уже розроблений меморандум, який описує загальні принципи співпраці органів місцевого самоврядування в межах львівської агломерації із збереженням статусу місцевих рад».

До слова, 3-го листопада минулого року меморандум уже підписав львівський міський голова Андрій Садовий, а також голова Брюховицької сільської ради Володимир Думанський та голова Рудненської селищної ради Ігор Форманчук. Підтримали таке об'єднання і у Винниках.

Читайте також: У Львові реконструюють зовнішнє освітлення. Перелік вулиць 

Процес агломерації передбачає співпрацю з населеними пунктами в радіусі від 20-ти до 50-ти км від Львова. Щодо перспектив для мешканців таких територій Ростислав Дацків додає: «Це дуже взаємовигідна справа, яка по суті є формою локальної співпраці місцевих громад. Ми мусимо очікувати, коли відбудуться вибори міських і селищних, сільських голів територій, які безпосередньо межують з Львовом, і вже з новими суб’єктами місцевого самоврядування будемо налагоджувати співпрацю».

Натомість Андріян Фітьо, експерт із «Українського центру стратегії та розвитку», має переконання, що агломерації штучно не виникають. «Це природне утворення. Зараз у нас тривають процеси децентралізації, діє відповідне законодавство, яке передбачає порядок їхнього творення. А Львів хоче мати свій закон, який би врегульовував відносини міста з прилеглими територіями. Можливо, це раціонально. Але Закон «Про добровільне об'єднання територіальних громад» визначає певні принципи його виконання: обговорення, зустрічі, круглі столи тощо. Місто, у вигляді наших очільників, чомусь цей процес не підтримало. А тепер, коли процес децентралізації вже майже завершується, щоб терміново врятувати ситуацію, придумали закон про агломерацію».

Спілкувалася Марічка Мишок


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!