Політична реклама

Через місяць в Україні заборонять тютюнопаління у всіх закладах харчування

2221 0
З 16 грудня 2012 року в усіх приміщеннях ресторанів, кафе та барів забороняється куріння. Про це інформує прес-центр Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну», Регіонального центру громадянського представництва «Життя».

Про це пише видання "Львівський портал"

«Цей закон закріплює ті позитивні зміни у культурі харчування та відпочинку, які вже є нормою у багатьох закладах України і успішно практикуються у більшості цивілізованих країн, – говорить Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України. – Перевага закону – його простота для виконання. З 16 грудня в приміщеннях закладів харчування курити повністю заборонено. Куріння буде дозволене за межами приміщень: за столиками на відкритому повітрі, на терасах тощо. Досвід багатьох країн показує, що курці дуже швидко звикають до того, що на перекур треба виходити з приміщення ресторану. Головною проблемою попереднього закону було те, що поділ ресторанів на частини для курців та некурців не працював, бо на дим діяли закони фізики і він все одно розповсюджувався  на весь повітряний простір. В результаті ми мали ситуацію порушення прав людини на чисте повітря: за статистикою, 61% людей, які відвідують ресторани, але не курять, скаржилися, що їх обкурюють. Також порушувалися права працівників ресторанів на чисте повітря на робочому місці».   

За законом також забороняється куріння кальяну та електронних сигарет у приміщеннях ресторанів. Відповідальність юридичних осіб – власників ресторану – у вигляді штрафу в розмірі від 1 тисячі до 10 тисяч гривень залишається такою, як і зараз. Але якщо раніше для накладання штрафу треба було доводити, що зона для некурців займає менше 50%,  і що тютюновий дим туди поширюється, то тепер все стає простіше: факт куріння у приміщенні ресторану або навіть наявність попільнички є підставою для складання протоколу представником Держінспекції захисту прав споживачів. Фізична особа, яка не буде реагувати на зауваження адміністрації закладу та куритиме у приміщенні ресторану, буде притягатися до відповідальності за адміністративне правопорушення у вигляді штрафу в розмірі 51-170 гривень.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!