5 думок Павла Шеремети у Львові про порятунок української економіки

2859 0
Павло Шеремета – колишній міністр економічного розвитку й торгівлі України (до серпня цього року) та почесний президент Київської бізнес-школи. Після відставки повернувся до підприємницької діяльності. На лекції «Вуличного університету» у Львові він розповів, чим треба займатися, аби допомогти Україні, та чому тарифи на тепло треба підняти аж у 5 разів.
Фото Ірини Андрейців

Фото Ірини Андрейців

Tvoemisto.tv пропонує вам 5 найцікавіших думок з виступу екс-міністра:

1. Тарифи на тепло треба підвищити в 5 разів. Ціни на тепло зросли вдвічі, але девальвація з’їла 75% цього підвищення. Я не балотуюсь до Верховної Ради, тому можу сказати: ціну на тепло треба підіймати в 5 разів, і це за умови, якщо не буде девальвації. Найбіднішим верствам треба надавати адресну допомогу. Це зробили а Польщі, Молдові, інших європейських країнах. Молдова в 2009 показала зростання ВВП до 9%. Інакше у нас знову буде ситуація, коли газ горить, батареї працюють, люди відчиняють вікна, бо жарко. В результаті, ми втрачаємо газу втричі більше, аніж Польща. А наш ВВП втричі менший, ніж у Польщі. Якби ми витрачали стільки газу, скільки Польща (з розрахунком на душу населення), нам би не треба було російського газу.

2. В Україні немає коштів на субсидії. По Україні субсидії на газ складають від 5 до 10% ВВП. Цих грошей, очевидно, немає. Я не знаю жодної політичної партії, яка б чесно сказала, що цих коштів немає. Але це проблема, бо через тиждень вибори, і новий уряд не матиме мандату довіри, а матиме підтримку на основі популістських тверджень та обіцянок.

3. Партії не говорять про економіку чесно. Ми пробували організовувати політичні дебати в Київській школі економіки. Я сам складав питання, які ставив жорстко: «Ви заходите в парламент, коли дефіцит бюджету – 10% ВВП. Що ви будете з цим робити?», «Якщо ви будете знижувати податки, то в яких випадках буде занижувати видатки?», – одне без іншого не може бути. Ми розіслали питання – і ніхто не прийшов. Жодна партія не може сказати чесно.

4. Чому не можна стримувати долар? Монетарна політика може працювати або на зростання, або на фіксування курсу. Вона не може одночасно працювати і на те, і на те. Ви питаєте: як зробити так, щоб валюта була, але курс не стрибав? Неможливо. Якщо ми хочемо, щоб валюта була – курс має бути ринковий. Якщо курс буде ринковий – буде стрибати. В цьому природа ринку: зростає попит – збільшується ціна, пропозиція зростає – ціна падає. Як зробити так, щоб валюта з’явилася? Відмовитися від спокуси фактично фіксувати курс. Ви хочете купити валюту по 12,9 грн (за долар, – ред.), але не можете, бо це не її реальний курс. Фіксувати ціни – це при комунізмі. Зараз це не працює. За мої 172 дні в уряді нам вдалося ліквідувати інспекцію регулювання цін. У вільній економіці не може бути такої структури.

5. «Якщо хочете допомогти Україні – ідіть у бізнес, а не в політику». Я є приватним підприємцем, радий повернутись в цю галузь. Це критично важливо. Малий бізнес вимагає розвитку і уваги. Насправді дуже мало лобістів малого бізнесу в уряді і Верховній Раді. Тому якщо хочете допомогти Україні – ідіть у бізнес, а не в політику.

Підготувала Ірина Андрейців


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!