Сьогодні - день Богоявлення Господнього. 5 фактів про свято

6113 0
18 та 19 січня православні та греко-католики відзначають Хрещення Господнє (Богоявлення). Tvoemisto.tv підібрало для вас кілька цікавинок про свято Водохреща

Сьогодні, 19 січня, на площі Ринок о 13.30 розпочнеться загальноміське освячення води. Ми вирішили нагадати львів’янам цікаві факти про це важливе свято новорічно-різдвяного циклу.

1. Коли Ісусу Христу виповнилося 30 років, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя на річці Йордан. Християнські перекази оповідають: як Син Божий виходив із води, небеса розкрилися, і в цю мить на плече його опустився Святий Дух у вигляді голуба. Спаситель започаткував Таїнство водохрещення – одне із семи головних церковних таїнств, завдяки якому людина ніби наново народжується для життя во Христі.

2. Напередодні Водохреща святкують «Голодну кутю», або другий Святий Вечір. Цього дня віряни постять, а до столу сідають, лише коли засяє вечірня зоря. Наступного дня зранку йдуть до церкви святити воду. Цією водою почи­нається вранішня трапеза, нею ж кожний госпо­дар кропить усіх членів родини та житло.

Читайте також: Львів’ян запрошують на екуменічне освячення води

3. У день Хрещення багато вірян купаються в ополонці, щоб зміцнити своє фізичне й психологічне здоров’я. Священики та люди сходяться біля заздалегідь прорубаних ополонок, кожна з яких символізує річку Йордан. Отець освячує воду, триразово занурюючи хрест, запалює вогонь та читає молитву. Після цього усі охочі заходять у крижану воду, хрестячись та промовляючи молитви. Цим обрядом вірячи показують, що готові йти за Ісусом Христом, приймаючи хрещення і християнську віру.

4. До Водохреща жінки намагалися не полоскати у воді білизни, бо «там чорти сидять і можуть вчепитися». Натомість дівчата у вже освячену воду клали калину або намисто й умивалися, «аби щоки були рум'яними». Лише у цей день жінки самі ходили по воду, увесь інший час це мали робити чоловіки. Після Водохреща розпочинався новий весільний се­зон, який тривав аж до Великого посту. Це був час веселощів, вечорниць та активного дозвілля.

Читайте також: Де у Львові на Водохреща скупатись в ополонці. Поради

5. За народними повір’ями, якщо під час освячення води піде сніг, то наступний рік буде урожайним. Похмурий день на Водохреще означав, що хліба буде вдосталь. Наші предки також спостерігали цього дня за місяцем і зорями: якщо місяць був у повні – чекали на велику воду, якщо ніч була багата на зірки – сподівалися на урожай горіхів і ягід. 

За матеріалами Вікіпедії та сайту «Ближче до Бога»


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!