5 фактів, завдяки яким Львів став ІТ-столицею України

10424 3
Ще кілька років тому Львів був одним із центрів інформаційних технологій в Україні. Сьогодні він вже претендує називатися ІТ-столицею. Tvoemisto.tv розповість вам кілька фактів, які пояснять, чому наше місто справді заслуговує на це звання.
forbes.ua, itcluster.lviv.ua, 4stur.com.ua

forbes.ua, itcluster.lviv.ua, 4stur.com.ua

В Україні існує п’ять найбільших центрів інформаційних технологій: Київ, Львів, Харків, Дніпропетровськ, Одеса.«Нині, якщо говорять «ІТ», то мають на увазі саме Львів», – каже Степан Веселовський, СЕО Львівського ІТ Кластеру.

Степан Веселовський розповів Tvoemisto.tv про секрети успіху місцевої ІТ-галузі та завдяки чому Львову вдалося стати лідером серед інших міст.

1. Саме у нашому місті кількість «айтішників» на душу населення є найбільшою в Україні. У Львові ця цифра становить 0,018 на одного мешканця. До прикладу, у Дніпропетровську ІТ-фахівців менше: лише 0,008 на одного мешканця.

2. За останні роки місто стало важливим центром інформаційних технологій. За різними оцінками, у львівському секторі ІТ нині задіяні більш ніж 12 тисяч мешканців. Зокрема, мова про це йшла у презентації під час відкриття нового офісу компанії SoftServe. Львівські «айтішники» разом зі своїми сім’ями становлять приблизно 30 тисяч осіб – практично 5% населення міста. До порівняння: це майже заповнений стадіон «Арена Львів», який загалом вміщає 35 тисяч людей.

Читайте також: У Львові відкрили новий офіс SoftServe: 5 особливостей

3. Львів тривалий час розвивався у європейській культурній площині. Нині він, у порівнянні з іншими містами України, має вигідне розташування та географічну близькість до важливих західних бізнес-центрів – Берліна, Цюріха та Амстердама.

4. Щорічний оборот ІТ-галузі у Львові за обсягом приблизно дорівнює бюджету нашої області. Функціонування ІТ-підприємств не лише надає львів’янам додаткові робочі місця, а й гарантує постійні надходження до місцевих бюджетів.

5. Щороку львівські виші випускають1800 бакалаврів (із магістрами ця кількість становить 2,5 тисяч). Це фахівці, які можуть працювати у сфері ІТ-технологій. Університети-лідери, які готують «айтішників», – це ЛНУ ім. Франка та Львівська політехніка.

На думку Степана Веселовського, ще одним фактором, який потужно впливає на розвиток ІТ-галузі у Львові є спокій. «Бізнесу тут комфортно. Спокій – це найбільша цінність, яку зараз має Львів», – каже він і переконаний, що бізнес-середовище тут є відкритим і найбільш дружнім в Україні.

Читайте також: Як у Львові отримати квартиру в будинку для ІТ-фахівців?

Загалом секрет успішності Львівського ІТ полягає в тому, що існує чітка стратегія розвитку, двостороння співпраця між місцевими бізнесом і владою, а також промоція галузі, різноманітні освітні проекти. У цій взаємодії сфера ІТ визначена як одна із пріоритетних.

«Львів має свою локальну національну ідею: бути «номер один» в Україні, а також відігравати важливу роль у всіх аспектах життя країни. Львів’яни – працьовиті, амбітні й готові докласти чималих зусиль, аби досягти цієї мети», – говорить Степан Веселовський і додає, що у майбутньому Львів може «замахнутися» й на куди глобальніші цілі.

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
7 Травня, 2015 20:48
Ольга Насправді в мене саме до вас претензій немає, просто цікаво, хто так сильно пропагує цю ''ідею'', вже не вперше читаю подібне,але чомусь лише на львівських ресурсах. Совпадєніє? :)
7 Травня, 2015 20:13
Твоє Місто Ольго, поінформуйте нас, будь ласка, звідки у вас такі дані?
Ми своє джерело навели у матеріалі
7 Травня, 2015 19:43
Ольга Ну от хто цей маразм пише постійно? Що за столиця ІТ? З чого ви взяли, що у Львові найбільше спеціалістів? Садовий, твоя робота?
До відома, 40% всіх айтішніків в Україні - в Києві, 19% в Харкові і всього 16% у Львові. Хватить видумувати байки про Львів і гордіться тим, що є в ньому насправді.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!