5 порад від експерта, як приготувати смачну каву

9151 0
Для багатьох кава – улюблений напій. Ми залюбки п’ємо її в улюбленій кав’ярні, але часто самі готуємо її вдома та на роботі. Але приготувати запашну смачну каву – це завдання не з простих, кажуть експерти. Треба врахувати багато факторів – починаючи від вибору води та зерен, обсмажування і зберігання. Як не помилитися з вибором кави та зробити її приготування приємним та легким – дізналось Tvoemisto.tv.

Найсмачніша кава – це та, яка найкраще смакує саме вам, каже кавовий експерт та викладач у школі баріста Наталія Любота.

«Треба довіряти своєму смаку! Це експерименти, навіть обсмажування кави – це творчість», – каже вона. Наталія Любота радить покладатися на свої відчуття при виборі кави та дотримуватися простих правил, аби насолоджуватися і процесом приготування, і запашним напоєм:

1. Кавові зерна

Обираючи каву, починаємо з візуальної оцінки. Я не раджу брати зерно, якщо його продають у прозорих, скляних банках. При зберіганні воно не має контактувати зі світлом. Також банки з кавою не можуть бути відкриті. Мене шокує, коли продають каву з відкритих контейнерів – обирайте, нюхайте – але там уже нічного нема, кава втрачає аромат… Що свіжіша кава, то краще! Що швидше готувати каву після обсмажування, то краще. Треба обирати свіжу та запашну каву.

Якщо ви обираєте вже обсмажену каву, зверніть увагу, аби не було зерна, яке вирізняється кольором, плямами чи підгоріло. Не має бути битого, товченого зерна. Це завжди помітно.

Також важливий розмір зерна. Хороша кава має доволі крупне зерно. Звісно, є деякі сорти кави, які мають дрібніші зерна, але, наприклад, Марагоджип – це дуже великі зерна. І це вам підкаже продавець.

Далі – нюхаємо каву. Що одразу помітно, коли кава стара – це прілі чи картонні, паперові аромати. Якщо кава темного обсмажування, то багато ефірних олій опиняються на поверхні зерна і з часом стають гіркими. Усе це відчувається одразу. Тому запах старої кави – це причина її не брати! Натомість, якщо кава запашна і має приємний аромат – варто пробувати.

2. Розпитуйте фахівців!

Ставте багато запитань. Якщо вам відповідають: «Це – стовідсоткова арабіка» – цього недостатньо! Це – нічого не означає. Навіть якщо вам скажуть, що це Колумбія – цього замало, як і Гватемала. У тій самій Гватемалі 8 регіонів, і кожен має свій мікроклімат. Відповідно, це дуже різна кава. Тут – як з вином! Отже, ставте більше запитань про те, як її обробляли, смажили, як її краще заварювати. Якщо продавець грамотний, він вам навіть дасть рекомендації, в яких пропорціях заварювати ту чи іншу каву. Що більше рекомендацій вам дають, що відкритіші постачальники чи продавці кави, то більша вірогідність, що кава буде добра, а не якась кава no name, яку невідомо як завезли, можливо, навіть контрабандою, і ми про неї нічого не знаємо…

Я прихильниця стовідсоткової арабіки, не дуже люблю робусту. Але якщо є робуста і вам кажуть про це, то її не має бути дуже багато. Понад 20% – це вже занадто. Смак буде гіршим: ми втратимемо і фруктові нотки, і спектр ароматів буде більш жорсткий, більш різкий. Проте, якщо любите, якщо подобається така strong-кава, то чому б і ні? Хоча й робуста буває дуже різна: високоякісна чи дешева і неякісна. На ринку зараз, на жаль, ще багато робусти. Втім, ми відходимо від того часу, коли роками на полицях в супермаркетах стояла кава, привезена з Італії, і люди її купували і казали: «Це – італійська кава, тому вона класна».

І що, що вона італійська? Це нічого не означає. Намагайтесь не прив’язуватись до брендів, до назв. Перед вами кава – просто оцінюйте. Зараз є багато літератури та курсів… Може, варто пошукати в каві щось більше, ніж просто гіркий смак та якийсь аромат…

3. Обсмажування кави вдома

Я раджу більше довіряти спеціалістам. Це та ситуація, де треба мати досвід. Багато хто в погоні за свіжістю кави хоче обсмажувати її сам удома, але ризикує її зіпсувати. Якщо кава обсмажується в професійному ростері, то це відбувається за допомогою гарячого повітря, і вона не торкається гарячого металу. Якщо ви обсмажуєте каву вдома, на сковорідці – можете спалити її ззовні, а всередині вона буде не обсмажена, не розвинута… і тоді ви просто зіпсуєте собі враження від кави.

Але зараз продається багато міні-ростерів для дому. Якщо вже придбали чи дуже хочете придбати, я б радила поспілкуватися з професіоналом, отримати практичні поради, як смажити в цьому обладнанні.

4. Вода для кави

Вода має бути чиста та свіжа. Свіжість важлива, бо з часом в ній меншає кисню. І смак кави не буде такий багатий, не буде відкриватися.

Також важливий фактор – рівень жорсткості води. Ми називаємо це TDS (Total Dissolved Solid), тобто мінеральні показники води. Раджу вибирати м’яку воду, негазовану. Також не раджу брати дистильовану чи повністю очищену воду. Така вода може забрати забагато зайвого з кави, бо ті речовини, що залишаються в кавовій макусі (кавововий жмих) – не дуже приємні. І в такому випадку кава буде надто різка і не зможе себе проявити.

5. Увага до деталей

Якщо є вміння і бажання, то навіть в горнятку можна заварити дуже класну каву. По-перше, справді, треба вибрати класну каву! Треба прислухатися до відчуттів і думати над процесом. Раджу приділяти увагу дрібницям. Бо багато людей думає так: «Засиплю «на око». Тільки закипів чайник – заллю». Треба звертати увагу, аналізувати, що вплинуло на те, що кава вдалась несмачна, а не просто зробив собі міцну каву, аби прокинутись. І питайте у кавових майстрів, я ще ніколи не чула, аби вони відмовились порадити!

Читайте також: 5 смачних рецептів кави, яку можна приготувати вдома


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!