5 причин, чому громадським організаціям варто започатковувати стартапи

3367 0
Громадські організації в Україні функціонують переважно на волонтерських засадах або працюють точково, реалізуючи проекти за кошти донорів. Їх часто називають «грантоїдами» і непрофесіоналами, які неефективно використовують ресурси.
фото: 3222.ua

фото: 3222.ua

Нестача ресурсів та непрофесіоналізм обмежують діяльність громадських організацій і не дозволяють комплексно вирішувати суспільні проблеми. Серед закордонних організацій поширена практика соціального підприємництва – надання платної послуги або створення продукту, доходи від реалізації якого ідуть на соціальні потреби.

Як може допомогти соціальне підприємництво громадським організаціям в Україні? Керівник проектів Інституту лідерства та управління Ірина Крохмаль сформулювала 5 можливостей, які відкриває перед громадською організацією започаткування власного стартапу.

1. Соціальне підприємництво дає змогу регулярно отримувати необхідні ресурси для діяльності і таким чином реалізовувати проекти, які матимуть довготривалий ефект (напр., переробка сміття або пластику).

2. Започаткування стартапу стане стимулом для організації ефективніше використовувати власні ресурси і збільшувати професіоналізм, адже підприємницька діяльність має бути як мінімум рентабельною (самоокупною).

3. Підприємницька діяльність може стати першим кроком до фінансової стабільності організації.

4. Суспільно корисний стартап дасть можливість створити робочі місця для соціально незахищених верств населення.

5. Соціальне підприємництво дозволить сфокусуватися на певній проблемі та ефективніше її вирішувати, а згодом – проводити комплексну діяльність у певному напрямку, а не лише боротися з наслідками проблеми (напр., не тільки давати їжу, одяг та житло безпритульним, а й створювати для них робочі місця).

До слова, 26-28 березня Інститут лідерства та управління УКУ проводить навчання для громадських активістів, які мають інноваційні ідеї та хочуть перетворити їх на суспільно корисні прибуткові проекти. Для участі в програмі необхідно зареєструватися до 23 березня.

Детальніше про програму – на сайті.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!