5 причин, чому варто розпочати свій бізнес у Польщі

6561 0
Вчора, 12 жовтня, у Львові відбувся семінар «Перспективи ведення бізнесу в Польщі», організований «Юридичною компанією «Ейч. Ді. Партнерз». Спеціально для Tvoemisto.tv керуючий партнер та податковий консультант консалтингової групи Russell Bedford (Польща) Рафал Наврот розповів, чому українському підприємцю буде цікаво розпочати свій бізнес в сусідній країні.
фото: russellbedford.pl, ua.golos.ua, ednist.info

фото: russellbedford.pl, ua.golos.ua, ednist.info

1. Географічне розташування. Польща найближче географічно розташована до України з усіх країн Європейського Союзу. До того ж ця країна набагато ближча ментально, мовно та бізнесовою реальністю до нас, ніж інші країни європейської зони.

2. Економіка Польщі. Економічна ситуація в Україні стабільна, проте не є на тому достатньому  рівні, аби ринок розвивався повноцінно. Також даються взнаки відсутність економічних цілей й конфлікт на Сході країни Польщі. Сусіди-поляки в 90-х роках минулого століття вже переживали економічну ситуацію, подібну на ту, що зараз відбувається в Україні. «В той період у Польщі появилось багато бізнес-можливостей і ті підприємці, які ними скористалися, зараз – найбагатші люди в країні», – розповідає Рафал Наврот. І додає: «За останні двадцять років ми спостерігаємо в Польщі низьку корупцію, все відбувається офіційно, економічна ситуація в державі стабільна, ринок зростає. Так, він зростає не дуже швидко, але кожного року ми маємо економічний ріст – менший чи більший, – але він є». Тому зважаючи на економічний ріст, наближеність до українських бізнесових реалій, Польща може стати хорошим плацдармом для ведення чесної та активної підприємницької діяльності. Виходячи на ринок ЄС, українцеві варто розпочинати з Польщі.

3. Європейські гранти й дотації. Європейський Союз надає полякам допомогу у вигляді грантів, яких нині уже назбиралось на мільйони євро. Тому наступні 4-5 років ці гроші будуть видавати на потреби бізнесу. Якщо ви створили нову компанію або хочете інноваційно розвиваєте свій бізнес, то вам можуть віддати до 15% інвестиційних можливостей. «У таких містах як Жешув та Люблін вам можуть надати 75% інвестицій. Наприклад, ви вкладаєте 2 000 500 євро, в той час ЄС надає 7 000 500 євро для вашого розвитку бізнесу. Звичайно, існують певні обмеження, проте в Україні такі можливості відсутні», – розповідає Рафал Наврот.

Читайте також: 5 тез про український бізнес в Польщі. Поради експерта

4. Привілеї для українців-підприємців у Польщі. Не складає проблеми у Польщі, для малого бізнесу, купити чи орендувати житло, для цього не існує практично ніяких обмежень ні для кого. Здебільшого, обмеження до 2016-2017 року стосуватимуться тільки сільськогосподарських земель. Тому, якщо вам потрібно купити житло в Польщі, то для цього просто потрібно мати гроші. Так само легко створити компанію. Працюючи в Польщі підприємцем, ви заробляєте гроші на цю країну, й відповідно піднімаєте її економіку. Таким чином, вести бізнес вам ніхто не заважатиме. «Інше питання, якщо Ви хочете найняти на роботу іноземців, як роботодавців у вашій компанії. Для цього звичайно ж потрібен дозвіл. Також ви повинні мати офіційне пояснення, чому для роботи потребуєте саме українців. Як добре виправдання своїх дій можете використовувати той факт, що самі є українцем і потребуєте людей, які володіють рідною мовою на ідеальному рівні – це дуже добрий привід. Сама процедура оформлення документів, щоправда, може тривати протягом трьох місяців. Немає також і обмеження на кількість людей, яких ви потребуєте, – немає значення чи потребуєте 10 або 1000 осіб. Проте, кожного з них необхідно реєструвати і висилати дозволи та робити візу окремо, ось що важливо», – ділиться Рафал Наврот.

5. Потенціал українських підприємців. Рафал Наврот вірить у підприємницький потенціал українців: «Я знаю, якщо відкрити Forbes топ-100, то ви знайдете мабуть трьох поляків, і ймовірно більше українців. Тому я вірю, що український бізнес, особливо найбільший є дуже успішним». На території ЄС діють однакові правила для всіх бізнесменів членів держав. Це головна причина чому поляк може бути бізнесменом у Франції, Німеччині, чи будь-де схоче. На теренах ЄС відсутнє обмеження в кордонах. Тому виїжджаючи з бізнес-ідеєю та капіталом в Польщу, ви можете розвинути її в будь-якій країні ЄС. Але Польща найбільш звична для українця й створюювати свій бізнес йому буде легше тут.

 

                                                           Підготувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!