5 причин не лікувати грип антибіотиками

10713 0
Розпочався сезон грипу і ГРВІ, і з екранів телевізорів та з білбордів нам одразу почали пропонувати безліч засобів для профілактики цих захворювань. Як і щороку, люди скуповують в аптеках ліки сильної дії, в тому числі, антибіотики. Лікар-терапевт Олена Кіфорук застерігає: найсильніші ліки – не завжди найефективніші, а більшість гострих респіраторних інфекцій – вірусні, тож антибіотики їх не подолають.
Фото: foreverconscious.com

Фото: foreverconscious.com

Лікар-терапевт Олена Кіфорук радить не марнувати гроші на антибіотики проти грипу та застуди з таких причин:

1. Антибіотики не вбивають віруси. Це протибактеріальні засоби, які вбивають лише мікроби й бактерії. Вони, на відміну від вірусів, є живими організмами – тому й «антибіотики». Тож, якщо ви маєте вірусну інфекцію, антибіотики ніяк вам не допоможуть.

2. Антибіотики шкодять мікрофлорі організму. Вбивають не лише хвороботворних, але й корисних нам мікробів у кишківнику та ротовій порожнині. Це може спричинити дисбактеріоз, який доведеться лікувати. Тож, приймаючи антибіотики без призначення лікаря, ви можете отримати ще одну хворобу.

3. Антибіотики знижують імунітет. Окрім антимікробної, ці ліки мають сильну імунодепресивну дію – послаблюють захисні сили організму. Відтак, якщо у вас вірусна інфекцію і ви приймаєте антибіотики, вашому організмові стає важче боротися з вірусами.

Читайте також: Що робити і їсти, аби вберегтись від грипу?

4. Мікроби до них звикають. Зокрема й через те, що багато людей приймають антибіотики без потреби, мікроби й бактерії поступово виробляють до них стійкість. А потім, коли потреба в антибіотиках справді виникає – якщо у вас гайморит, бактеріальна пневмонія чи бронхіт, – мікроорганізми не реагуватимуть на ці ліки.

5. Це марнування грошей. Ліки, які начебто допомагають від гострих респіраторних захворювань, дорогі, й антибіотики – не виняток. Грип і більшість різновидів так званої застуди – вірусні інфекції, тож немає сенсу марнувати ваші гроші, краще приймати противірусні засоби, вітаміни, пити теплий чай і відлежатись у теплі.

Автор: Валентина Балабанова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!