5 рішень для мінінфраструктури: платні дороги та реформа залізниці

2213 0
Глава Мінінфраструктури Андрій Пивоварський розповів, на чому сконцентрується його відомство, як реформуватимуть «Укрзалізницю» у 2015 році, а також про ймовірне залучення інвестицій у будівництво платних доріг України.
Фото: Мусієнко Владислав/УНІАН

Фото: Мусієнко Владислав/УНІАН

1. Одним з основних завдань Міністерства інфраструктури України на сьогоднішній день є поліпшення корпоративного управління на всіх підприємствах, що входять до сфери його управління.

Як повідомив Андрій Пивоварський, це передбачає оптимізацію системи управління, проведення міжнародного аудиту всіх підприємств, аналіз витратної частини та системи прийняття рішень з видаткової частини, проведення прозорих тендерів на закупівлю послуг, матеріалів та інше.

"З того, що зроблено на сьогодні: проведені зустрічі практично з усіма основними компаніями в структурі міністерства; тільки по залізниці велика зустріч ще попереду – вони готуються до звіту з фінансово-економічної діяльності за 2014 та до обговорення планів на 2015 рік", – сказав він.

За словами міністра, завдяки цим зустрічам, а також зустрічам з експертним співтовариством, з'явилося більш чітке бачення того, що необхідно робити з тим чи іншим бізнес-напрямом, і з минулого тижня почали прийматися рішення.

2. "Фактично я бачу дане міністерство як холдингову структуру з нестандартними для керуючої структури елементами - політика, дипломатія, законотворчість і т.п. На мою думку, у міністерства повинні бути контрольні функції, а господарські функції повинні бути передані суб'єктам господарювання, які повинні аудійовані і управлятися кращими менеджерами. Ті суб'єкти, якими держава не здатна керувати або вони є непрофільними, мають бути продані ", - резюмував Пивоварський.

3. У той же час, за даними Пивоварського, процес передачі доріг місцевого значення у відання облдержадміністрацій буде продовжений.

4. Він також заявив, що держава найближчим часом буде нездатна самостійно фінансувати будівництво нових доріг.

"Щодо доріг державного значення: якщо ми захочемо розвивати наш транзитний потенціал, то нікуди не дінемося від залучення приватних коштів у будівництво доріг. Держава найближчим часом буде нездатна фінансувати будівництво нових доріг. У мене була зустріч зі Світовим банком, і він готовий інвестувати в будівництво платних доріг. Я обговорював з СБ ідею створення дорожнього фонду, і вони повинні прийти до мене з прикладами його створення, які вже були реалізовані в світі ", – розповідає Пивоварський.

5. Також Пивоварський розповів про своє бачення реформування "Укрзалізниці" в 2015 році.

"Процес акціонування – це комплексний, складний процес. Я думаю, близько півроку буде проводитися тільки оцінка активів, і скажу так: якщо за 2015 відбудеться акціонування, централізація управління, грошових потоків, можна буде вважати, що не дарма прожили рік я і управлінська команда УЗ ", – вважає Пивоварський.

Він також відзначає необхідність паралельного вдосконалення структури залізничного тарифу, скорочення витрат, підвищення ефективності роботи залізничного транспорту, вдосконалення тендерних процедур, залучення капітальних інвестицій, в першу чергу в рухомий склад.

Щодо тарифів міністр вважає, що потрібно розділити тариф на соціальний і ринковий компоненти. Відповідна дискусія з гравцями ринку вже розпочато і буде вестися ще кілька тижнів.

Міністр заявив, що кандидат на посаду голови "Укрзалізниці" ще не визначений, але найближчим часом буде визначений. "Я провів уже близько 15 інтерв'ю з різними людьми, але поки фінального кандидата немає", - сказав Пивоварський.

За матеріалами Дело та Інтерфакс Україна


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!