5 тез Блаженішого Любомира Гузара про жінку в Україні та її особливу місію

6156 0
У День Собру Пресвятої Богородиці і св. Йосифа Обручника Блаженіший Любомир Гузар виступив з проповіддю про церкву, Пресвяту Богородицю, про жінку в церкві та в державі, а також про особливу місії жінки – материнство. Пропонуємо вашій увазі 5 тез з його проповіді
Фото: esquireyearone.com.ua

Фото: esquireyearone.com.ua

1 «Вчора мені трапилося спілкуватися з одним добродієм, який сказав, між іншим, таку фразу: «Завтра другий день свят і треба йти до церкви». Багато людей думає, що сьогодні слід іти до храму, бо це другий день свят. Що він другий – це правда, але це не є властива причина, чому ми сьогодні на Службі Божій».

 

2. «Ми щойно святкували Різдво Христове, народження воплоченого Божого Сина, а на день пізніше святкуємо Собор Його Матері, бо без матері нема народження. Тому нині ми прославляємо Пресвяту Богородицю як Матір воплоченого Божого Сина».

3. «Як відомо, 8 березня ми святкуємо День жінки, у травні – День матері. Та поки світ здогадався вшанувати жінку і матір, свята Церква вже довгі століття вшановує жінку, вшановує матір. І робить це, можна сказати, цього дня».

4. «Хотів би звернути увагу сьогодні на два моменти. У нашій Церкві  вже 10 чи навіть 15 років існує товариство «Матері в молитві». Скажу кілька слів про нього. Коли бачимо дитя, коло якого є жінка, то перша думка, яка нам спадає, що це його мати (так звичайно є). Матері займаються дітьми, але діти виростають, з часом стають самостійними і покидають батьківський дім, закладають власні сім’ї. Але мама залишається мамою назавжди. Тому побожні жінки збираються і моляться за своїх дітей, хоч би де вони були, хоч би якого віку були – матері  молитвою продовжують своє особливе материнство, життєве завдання».

5. «Тепер згадаю ще одну річ. До мене звернулася група народних депутатів, усі жінки, аби я попрохав тих, хто вірить у Бога в нашому народі, щоб у день Собору Пресвятої Богородиці ми особливо згадували в наших молитвах Україну, нашу державу. Ми знаємо, що в нашій традиції жінка сприймається як берегиня домашнього вогнища. Інколи створюється таке враження, що справді жінка має дбати тільки про свою сім’ю, про родину… Але бачимо, що в нашому народі є жінки, які не обмежуються думками тільки про своє маленьке домашнє вогнище, а турбуються про всю державу і просять нас, щоб ми молилися за цю державу в цей тривожний час. Прекрасна ініціатива! Ми повинні бути вдячні тій групі депутатів – авторкам прохання, які нам нагадують, що треба працювати, старатися, а головно треба молитися. Вони запрошують нас молитися! Бог нас любить, Бог хоче нам добра. А ми своєю молитвою покажімо нашу віру, що ми - у Божих руках. Подякуймо тим добрим жінкам, які подумали про всю державу, і разом з ними молімося, поручаймо Господу Богові нашу народну долю. Єднаймося в молитвах за наших матерів, за нашу державу і подякуймо Богові, що дав нам таких жінок і наших матерів».

 

Джерело: news.ugcc.ua


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!