5 тез Богдана Гаврилишина про економічне диво й кінець війни

7285 0
Усесвітньо знаний економіст, громадський діяч та меценат Богдан Гаврилишин поділився своїм баченням майбутнього України. Tvoemisto.tv публікує найголовніше з його інтерв’ю.
фото: 24tv.ua

фото: 24tv.ua

1. Маємо всі потрібні природні ресурси для економічного дива. Маємо кваліфікованих людей. Ми з природи є працьовиті люди. Але потрібні ще й передумови. Перше — коли з нашої праці нам дають заробити на нормальне життя. Друге — наявність внутрішньої мотивації. Людям треба дати певну волю на всіх рівнях, а також щоб вони відчували певну власність над своєю працею. Така мотивація принесе фантастичний результат. Тож маємо зробити зрозумілий закон про право власності, зрозумілу судову систему й зрозумілі правила гри. Окрім того, варто перевести багато державних підприємств у приватну власність.

Дивіться також: 5 тез Кузьми Скрябіна про Україну та майбутнє. Відео

2. Може здаватися, що ми наближаємося до дефолту. Однак, з іншого боку, є договір між Міністерствами фінансів України та США. Штати гарантують виконати кредити для України на 2 мільярди доларів. Тобто, Україна позичить у певної інституції два мільярди, і, якщо не сплатить ці кошти, то їх мусить сплатити США. То є дуже сильна гарантія. Автоматично це полегшить Україні дістати ці кошти з довшим періодом амортизації та набагато нижчим відсотком, ніж якби цієї угоди не було. Євросоюз також вирішив надати Україні 15 мільярдів допомоги. Не думаю, що Україна прийде до дефолту. Але мусить пройти трохи часу, поки економіка зрівняється.

Читайте також: Як розвиватиметься освіта. 5 тез Сергія Квіта

3. Початок українського економічного дива може бути за два роки. Але потрібні передумови. Україні необхідні тотальні трансформації, варто навіть змінити статус країни: вона мусить бути унітарною державою, потрібна велика децентралізація. Треба змінювати й судову систему, і економічну. Соціальну політику також треба міняти.Сподіваюся, що цей уряд, цей парламент, цей президент зроблять потрібні реформи, і та трансформація пройде трошки легше, ніж це було б за Януковича.

4. Ми вже перетворилися з плюроетнічного народу на плюроетнічну, патріотичну українську націю. Це вже дуже добрий результат. Я думаю, що ми вже не повернемося до того, що станемо радянськими людьми. Із цієї усієї ситуації Україна вийде очищеною, хоча, звичайно, й дуже послабленою. У нас уже ніколи не буде ілюзій щодо того, що ми можемо бути братнім народом з росіянами.

Читайте також: 10 тез Бориса Гудзяка про цінність часу, соцмережі та вміння слухати

5. Думаю, що територіальну цілісність вдасться зберегти. Сподіваюсь, що навіть Крим колись повернеться. Не тільки тому, що там є кримські татари (хоча це — дуже важливий фактор), бо всі розуміють: Автономній Республіці куди краще бути у складі Україні, аніж у складі РФ. То буде не мілітарна акція. То прийде з нутра.

За матеріалами: «Телеканал новин 24».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!