Чого бізнесу очікувати від ЄС? 5 тез екс-прем’єра Польщі у Львові

2471 0
У середу, 13 травня, відбувся черговий бізнес-сніданок «BreakWest». Цього разу основним спікером став колишній прем’єр-міністр Польщі Ян Кшиштоф Бєлєцкі. У Львові політик поділився досвідом Польщі на шляху створення сприятливих умов для побудови малого бізнесу і розповів, чому сьогодні Україна найбільше потребує чесних людей. Tvoemisto.tv пропонує 5 найважливіших тез із розмови з Яном Кшиштофом Бєлєцкі.

Про переваги та недоліки європейського фінансування бізнесу

Протягом перших років змін до Польщі не надходило жодних грошей із Європейського Союзу. Загалом розвивались кілька схем, але це відбувалось у маленьких масштабах і дуже довго. Після вступу до ЄС почалося фінансування і постачання грошей, але це не завжди добре для конкурентоздатності. Адже якби кожен сьогодні отримав кошти від Європейського Союзу, то у кожного виникло б бажання залишатися там, де він є, а не розвиватись і рухатись далі. Деколи фінанси, які надходять із ЄС, діють проти консолідації бізнесу. А сьогодні у Польщі найважливішим для підприємців є  питання комунікації один із одним, а це нетипово для нашої культури.

Про сьогоднішній стан малого бізнесу в Польщі

Сьогодні у Польщі існує близько трьох мільйонів маленьких компаній, у яких менше ніж по десять працівників, і ще близько триста тисяч компаній середнього розміру. Найбільшою проблемою для малого бізнесу є те, що половина із цих компаній розпадається з часом. Тому успіх не є гарантованим – для нього потрібні підприємницькі навики. Також той, хто розпочинає бізнес, повинен бути готовим до невдач. Є одна цікава книжка професора економіки, в якій він описує найбагатших людей на прикладі ста великих міст у Сполучених Штатах. І якщо задатись питанням, скільки із них були успішними, відколи вони розпочали свій бізнес і до сьогодні, то відповідь проста – лише двоє. Отже, на цьому прикладі можна побачити, що невдача вмонтована у бізнес. Моє особисте спостереження – якщо ви боїтеся невдач, то вам  не місце у бізнесі.

Про конкурентні переваги

Не варто виокремлювати якусь одну конкурентну перевагу як основну і постійну. Адже одна конкурентна перевага вже не буде перевагою через рік або два. Постійно все змінюється і підприємці повинні пристосовуватись до змін, які відбуваються. Для польських бізнесменів сьогодні найбільшою складністю є здатність до кооперування, адже у Польщі немає жодного великого гуртового підприємства. У нас є французькі та німецькі великі компанії, але немає жодного польського сильного гравця. Кожен із поляків вважає себе шляхетним паном і не хоче співпрацювати з іншими, а це дуже погано для бізнесу.

Про бізнес і демократію

У Польщі представники малого бізнесу не можуть залежати від будь-якої організації. У нас є торгівельні палати, спілки робітників, але якщо люди не готові до комунікації і не здатні вести діалог, то успіху не буде. Це залежить від ментальності та культури. Якщо ми співпрацюємо за правилами демократії, то держава не може нікого спонукати до кооперації. До прикладу, в Азії, а особливо у Сінгапурі, де є більш авторитарний режим і прем’єр-міністр залишається на посаді вже близько 30 років, він може рекомендувати людям, як їм співпрацювати.

Про бізнес в Україні

Я впевнено можу сказати, що сьогодні у польській політиці відсутня корупція. Ви не знайдете жодного нинішнього або колишнього міністра чи прем’єр-міністра, який був би сьогодні багатим. Тому, маючи слабкі державні інститути, Україні для побудови здорової економіки сьогодні потрібні чесні люди.

Додамо, що організаторами зустрічі виступили Київська школа економіки та інформаційна кампанія «Сильніші разом!».  Партнери заходу –  Центр Європейських Студій ім. Вілфреда Мартенса та Львівська бізнес-школа УКУ

Співорганізатори заходу – юридична компанія HD Partners.

Зустріч відбувалася у готелі «Леополіс».

Довідково:

Ян Кшиштоф Бєлєцкі – закінчив ліцей імені Владислава Пнівського в Гданську, факультет економіки транспорту Гданського університету в Сопоті в 1973. У 1970-ті роки працював асистентом в Інституті економіки водного транспорту, в 1980-1982 — в Центрі підготовки управлінських кадрів міністерства машинобудування. Був експертом «Солідарності», під час воєнного стану співпрацював з підпільним рухом, в травні 1982 звільнений з роботи з політичних мотивів. У 1982-1985 займався власним бізнесом, потім заснував кооператив «Світанок», в якому працювали діячі опозиції, що піддавалися переслідуванням.

В 1989 обраний депутатом Сейму як представник опозиції, входив до складу Цивільного парламентського клубу. У 1991 був прем'єр-міністром (у час президентства Леха Валенси), його уряд продовжував курс на реалізацію ліберальних реформ, що проводився кабінетом Тадеуша Мазовецького, ключову роль у ньому продовжував грати Лешек Бальцерович. Білецький заснував партію Ліберально-демократичний конгрес (ЛДК), був обраний від неї депутатом Сейму в 1991. В уряді Ханни Сухоцької (1993-1994) був міністром європейської інтеграції.

З листопада 1993 — директор і представник Польщі в Європейському банку реконструкції та розвитку в Лондоні. В 2001 його партія ЛДК увійшла до складу Союзу свободи. З 1 жовтня 2003 — генеральний директор банку Pekao SA. У листопаді 2009 подав у відставку з цієї посади. З 15 січня 2010 — голова ради Польського інституту міжнародних справ. 9 березня 2010 прем'єр Дональд Туск призначив його головою Економічної ради при прем'єр-міністрі.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!