5 тез Григорія Семенчука про те, чому потрібен Форум видавців у час війни

2998 0
Форум видавців відмовився проводити дитячий літературний фестиваль весною – через події в Україні. Попри те, у вересні, коли вже місяцями триває війна на Сході України, ще масштабніша подія – ХХІ Форум видавців – таки відбудеться. Чи доцільно проводити культурні події у час війни і яке значення цього Форуму – читайте на tvoemisto.tv.
Фото з Facebook Григорія Семенчука

Фото з Facebook Григорія Семенчука

Про те, чому Форум видавців 11-14 вересня у Львові треба провести навіть у час війни, в ефірі tvoemisto.tv розповів поет, музикант та програмний директор Міжнародного літературного фестивалю Форуму видавців у Львові Григорій Семенчук.

1. Весною скасували дитячий літературний фестиваль. Це була занадто велика відповідальність. Місцева влада тоді не допомогла з охороною. Зважаючи на те, що Форум видавців, це подія, куди приходять дорослі, освічені, розумні люди. І, оскільки ми досягли домовленостей щодо питань безпеки, і заходи безпеки будуть дійсно посилені, ми подумали, що скасування нашого заходу через страх – це також певна капітуляція перед ворогом. Тому вирішили, що треба робити Форум видавців.

2. Не можна постійно перебувати у цьому колапсі, у вакуумі новин, які навколо тебе. Все ж таки, наш захід дає можливість не тільки відволіктися, але й подивитися на всю ситуацію з іншого боку. Зрозуміти для себе якісь прості речі… Можливо, є заходи, які не зовсім в контексті того, що відбувається в Україні зараз, але відволікатися потрібно.

3. Коли я чую закиди (про недоцільність мистецьких і культурних заходів у час війни, – ред.), у мене, в першу чергу, виникає питання, а що показують в нас по телебаченню? Явище, яке є масовим: вмикаєш і бачиш ці розважальні шоу, не завжди українські, ці серіали… Вважаю, що такий час в країні саме дає шанс українській культурі повстати з оцього свавілля, яке коїться, яким зомбували 20 років наше суспільство… і нарешті зробити щось вартісне. Бо результатом того, що ми 20 років не зважали на нашу культуру, стала війна.

4. Зрештою, не можна сказати, що Форум видавців – це розважальний захід. Я б назвав його заходом інтелектуальним. В нас є багато дискусій, в нас є багато читань. Цього разу в нас тема війни є основною. Зараз є шанс переосмислити і те, що було 100 років тому, і те, що є зараз. Ми спробуємо на Форумі видавців це зробити.

5. На Форумі планується більше тисячі подій. Українські видавці такі бідні, що їх хочеться обійняти і плакати. І коли вони пропонують провести ще і ще якісь події, ми намагаємось допомогти, знайти локації, домовитись, аби все виглядало красиво і насичено. Цього року є різні майданчики – історичний, кулінарний, дитячий, жіноча програма, шведська програма тощо. Також будуть ініціативи зі збору книг для східних регіонів.

Читайте також: Яценюк приїде на Форум видавців до Львова збирати книги для Сходу


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!