5 тез про український бізнес в Польщі. Поради експерта

3629 0
Сьогодні у Львові відбувся семінар «Перспективи ведення бізнесу в Польщі», організований «Юридичною компанією «Ейч.Ді.Партнерз». Про умови ведення польського бізнесу та можливості стати підприємцем у Польщі розповів фахівець із питань європейського права, економічного законодавства Польщі та України, а також конституційного і цивільного права цих країн, доктор юридичних наук Максим Ференц. Tvoemisto.tv підготували головні тези із доповіді спікера.
фото: youtube.com, versii.if.ua, lim.lviv.ua

фото: youtube.com, versii.if.ua, lim.lviv.ua

1. Усі підприємства, які зареєстровано на території Польщі, не залежно від національності власника, стають резидентами Польщі, а тому для них діють рівні умови для створення і ведення бізнесу. Українцеві, який починає вести підприємницьку діяльність у Польщі, слід розуміти, що він збагачує не українську економіку, а польську. Саме тому й створено рівноцінні умови для ведення бізнесу.

2. Ведення польського бізнесу більше нагадує німецьку модель, аніж українську, тому перед тим як виходити на новий ринок, підприємець повинен його повністю дослідити. Не варто кидатись з головою у воду. Найкраще українському підприємцю стартувати з спеціальної економічної зони, а саме підзони – Люблін, через інвестиції: готівку, нерухомість, створення нових робочих місць. На думку Максима Ференца, найоптимальнішою формою для українців, з точки зору інвестування й ведення бізнесу в Польщі, є товариство з обмеженою відповідальністю.

3. Державної підтримки в Польщі не існує. Головна підтримка – це невтручання в діяльність підприємства. Польща все ж може надати вам інвестиції у розмірі 50% інвестиційних витрат для великих підприємств (які працевлаштовують більше 250 осіб), 60% – середніх підприємств (працевлаштовують від 50 до 249 осіб) та 70% – для малих підприємців (влаштовують менше 50 працівників). Проте для того, щоби стати суб’єктом, який відповідає критеріям надання державної допомоги, слід придбати земельну ділянку, або взяти її в довічну оренду для своєї діяльності, або ж придбати продукцію тривалих засобів, наприклад, машинки, робочі станки. Основним критерієм для надання вам як підприємцю інвестицій може також стати те, що ваше підприємство діє інноваційно.

4. Підприємець може користуватися податковими привілеями у випадках: понесення інвестиційних витрат в сумі мінімум 100 тис. євро; володіння власною участю на рівні щонайменше 25%; ведення діяльності не менше 5 років від закінчення інвестиції, утримання новостворених робочих місць протягом не менше 5 років, не перенесення права власності складових майна протягом 5 років від внесення до обліку основних засобів.

5 Відсоток від кредиту/позики завжди повинен обговорюватися з банком. Враховуючи розмір та особливості вашого бізнесу, ви завжди можете запропонувати банку, як партнеру, свою ставку. З банком треба комунікувати, оскільки в Польщі він є партнером, який співпрацює з підприємством.

                                                                                              Підготувала Мар’яна Федина

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!