5 важливих фактів про крадіжки велосипедів у Львові

5502 0
За останні п’ять років у Львові, за офіційними даними, викрали близько двох тисяч велосипедів. Водночас з початку року, тобто за п’ять місяців, у Львові викрали понад три сотні велосипедів. Такі дані надає прес-служба міліції Львова. У яких районах Львова та які велосипеди крадуть найчастіше і як цього вберегтись.
фото: lenta.km.ua, velo-stalker.if.ua, mamovediya.com.ua, www.ogo.ua

фото: lenta.km.ua, velo-stalker.if.ua, mamovediya.com.ua, www.ogo.ua

Де найчастіше крадуть велосипеди?

Найчастіше двоколісні зникають у Шевченківському, Франківському та Сихівському районах. У середмісті такі крадіжки скоюють рідше, бо майже всюди ведеться відеоспостереження. Досвідчені крадії про це знають, тому “полюють” на двоколісні в інших районах Львова.

Хто, чому і як краде велосипеди?

У Львівському міському управлінні міліції повідомили, що  крадіжки велосипедів почастішали, бо це приносить злодіям легкі гроші.

За словами заступника начальника міліції Львова, начальник кримінальної міліції Олександра Костенюка, власникам вдається повернути лише 20%  поцуплених роверів. Це тому, що вкрадений транспорт дуже швидко перепродують або через інтернет, або в ломбарди, або безпосередньо в руки.

“Шукати велосипед складно, бо злодії здебільшого не роз’їжджають на них містом, а відразу намагаються позбутися. Також можуть перефарбувати залізного “коня” в інший колір так, що його вже й сам власник не впізнає. Пошуки спрощуються тоді, коли момент викрадення велосипеда зафіксувала камера спостереження, бо тоді можемо одразу з’ясувати особи злочинців, які часто виявляються раніше судимими, наркоманами чи безпритульними. Але є й такі зловмисники, по яких і не скажеш, що вони мають  плани на ваш велосипед. Тож будьте обачними!” – зазначає Олександр Костенюк.

Що загрожує крадію велосипеда?

Співрозмовник також наголошує, що велосипедним крадіям інкримінують ч. 1 ст. 185 Кримінального кодексу України. “Ця стаття трактується як викрадення чужого майна, відтак крадіям загрожує покарання у вигляді штрафу до 50  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років чи позбавлення волі на строк до трьох років. Тому раджу злодіям задуматися, перш ніж  посягати на чуже майно!” – наголошує  Олександр Костенюк.

Надійні замки – запорука безпеки

“Дбати про охорону велосипеда – єдиний вихід із ситуації і, певно, найбільш дієвий.  Деякі замки тільки називаються “замками”. Насправді ті тросики можна перерізати кусачками за лічені хвилини.  Я б радив купувати дорожчі арматури (більше потратите грошей, ніж на звичайний тросик, зате ровер збережете), а також більш-менш надійно примостити свого двоколісного на парковці й попросити когось за ним приглянути”, – зазначив у розмові радник міського голови Львова з питань розвитку велоінфраструктури Олег Шмід.

Ще одна порада від досвідчених велосипедистів – не залишати ровер у підвалах, під’їздах або  на подвір’ї. Пам’ятайте, що злодії завжди полюють на легку здобич. Достатньо вам відвернутися на хвилину-другу – і ваш двоколісний із новим щасливим власником попрямує в невідомому напрямку.

Спеціалісти радять купувати лише дорогі U-подібні замки та у громадських місцях не випускати  двоколісних із поля зору

Зловмисники здебільшого полюють на дорогі велосипеди, які коштують по 10 – 20 тис. грн, а то й цілих 40 тис. грн. “Якщо працюють професійні злодюги, то вони вже знають, який ровер скільки коштує. Якщо ж це якісь пересічні злодюжки чи діти, то вони можуть і “грати” викрасти, аби було на чому заробити”, – пояснює підприємець Ігор Мартинів.

Якщо велосипед викрали?

Якщо ровер таки вкрали, потерпілим радять звернутися як до міліції, так і з оголошенням у інтернет. У соціальній мережі Facebook  львівські веломани створюють цілі об’єднання.

Одна зі спільнот так і називається – “Вкрали ровер”. Вона налічує близько тисячі учасників. Повідомлення про крадіжки можна знайти й у “ВелоБарахолка Львів”, “Нічне катання на велосипеді по Львову” та сторінці ГО “Варта-1” у Facebook.

Швидкість зна­йдення викраденого дво­ко­лісного залежить і від кіль­кості матеріалів у кон­кретній справі, свідків, а також ві­деоматеріалів із камер спостереження

Роверисти публікують фото своїх викрадених двоколісних, вказують їхні прикмети. Учасники поширюють ці повідомлення і вже спільно стежать, чи не продають бува на якомусь із ринків украденого велосипеда, чи не їздить хтось на ньому вулицями міста.  Якщо таки вдається відслідкувати ровер, телефонують власникові, а той уже звертається до міліції.  Повідомлення про викрадення чергового велосипеда з’являються тут доволі часто. Іноді двоколісного і справді знаходять.

За матеріалами Львівської пошти

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!