Як перевірити забудовника перед купівлею квартири. 6 кроків

2797 0
Найперше і головне питання – земельна ділянка – право власності чи право користування нею.
Фото: Construction site birds, Unsplash

Фото: Construction site birds, Unsplash

На карті незаконних забудов у Львові – кілька десятків житлових комплексів. Йдеться, зокрема про такі компанії, як ОК «Вілла Варшава», ГО «Наше ідеальне місто», «Престиж Умань», ПрАТ «Ірокс» тощо. Остання, що зводить багатоквартирний житловий будинок без дозвільних документів на вул. Тернопільській, 42, минулого тижня оштрафували на 1,6 млн грн. Юрист Віталій Білоус розповідає Tvoemisto.tv про шість важливих кроків, якими слід керуватися під час вибору забудовника і нерухомості, аби не нажити собі проблем.

Найперше і головне питання – земельна ділянка – право власності чи право користування нею. Це, за його словами, своєрідний фундамент, що слід перевірити перш за все. Для цього потрібно перейти за посиланням на сайт Держгеокадастру та ввести кадастровий номер ділянки.

Читайте також: У історичному центрі Львова демонтували засклений балкон

«Ділянка не обов'язково має бути у власності забудовника. Це може бути оренда, суперфіцій (право користування чужою земельною ділянкою для забудови), інше право користування, але документи на земельну ділянку повинні бути», – говорить юрист.

Далі слід перевірити наявність містобудівних умов та обмежень. Якщо ідеться про Львів, то це зробити досить легко: рішення міськради є на сайті, де можна перевірити, чи їх видавали, за адресою, забудовником чи кадастровим номером земельної ділянки.

Третій крок – перевірка дозволу на будівництво. Є сайт з дозвільними документами в публічному доступі, сайт Інспекції з держархбудконтролю, де можна пересвідчитися, чи є такий дозвіл.

Наступне – технічні умови на водопостачання, водовідведення, електрику, газ, якщо в будинку передбачені котли.

Читайте також: Львівська міськрада відбере у компанії «Ірокс» садочок у Рясному як компенсацію за мільйони боргів

Далі важливо звернути увагу на схему купівлі-продажу, наскільки вона надійна. Їх є багато і різних. За словами фахівця, може бути і попередній договір, і кооператив, і форвардний контракт або інвестиційні варіанти.

«Львівські забудовники іноді просто продають квартири за готівку, так, що і квитанцій на руках не залишається. Це взагалі дуже ризикований варіант, на це погоджуватися точно не можна. Кооператив – трохи гірший варіант, бо передбачає безповоротний фінансовий внесок на будівництво і якщо щось піде не так, то складно повернути кошти», – розповідає юрист.

Остання, що слід перевірити, це історію забудовника у реєстрі судових рішень. Буває, що є судові справи стосовно землі чи дозвільних документів, які потім можуть вилізти боком. Детальніше про те, як не купити у Львові прблемну квартиру і те, чи можливо повернути гроші в недобросовісного забудовника, можна дізнатися за посиланням


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!