6 порад, як підвищити свою працездатність і продуктивність

20767 0
Ви ніколи не відчували, що просто не встигаєте з вашою роботою? Знаєте, скільки днів на тиждень ви продуктивні по-справжньому? Десь близько трьох: звичайна людина працює в середньому по 45 годин на тиждень – і близько 17 з них найчастіше абсолютно непродуктивні. Але всі ми можемо досягти значно більшого – при цьому не стаючи трудоголіками. Як це зробити радить Тім Ферріс – автор міжнародного бестселлера «Як працювати по 4 години на тиждень?».
Фото: huffingtonpost.com

Фото: huffingtonpost.com

Ми пропонуємо вам 6  порад від Тіма Ферріса, а також кілька ідей від найбільш працездатних людей. Переклад статті 6 Subtle Things Highly Productive People Do Every Day via Клубер.

1. Тримайте ваш настрій під контролем

Велика частина технік і систем, покликаних зробити нас працездатними, ставиться до нас так, ніби ми роботи – їх автори забувають про те, наскільки потужною перешкодою або підмогою можуть бути наші почуття.

Якщо ви почнете день в спокійному, безтурботному настрої, вам буде значно простіше діяти правильно і зосередитися на тому, що дійсно важливо.

Але коли ми вивалюємося з солодких обіймів сну прямо на розпечену сковорідку... Телефон, що постійно дзвонить, купа листів на електроній пошті, десь вдалечі завиває пожежна сирена – ви проведете увесь день, розгрібаючи наслідки всього цього.

Це означає, що потрапивши в подібну ситуацію, в машині свого життя ви опиняєтеся не на місці водія, і не ви встановлюєте ваші пріоритети – ви просто зайняті по вуха, розгрібаючи справи, які завалюють вас – важливі вони для вас чи ні.

Ось, що говорить з цього приводу Тім:

Я намагаюся зробити так, щоб перші 80-90 хвилин кожного мого дня якнайменше відрізнялися один від одного. Я вважаю, що правильний розпорядок дня дуже важливий для того, щоб відчувати, що ваше життя контролюєте саме ви, і перестати себе накручувати. Все це зменшує стрес і тривогу, а, отже, робить вас працездатним.

Проведені вченими дослідження доводять – те, як ви починаєте свій день, дуже впливає на вашу працездатність, а поганий настрій з самого ранку змушує вас при першій можливості відкладати справи "на потім".

Крім того, щасливій людині значно простіше працювати продуктивно – та й успішності щастя дуже навіть сприяє.

Як пише Шон Ейкор в своїй книзі «Перевага бути щасливим»:

Лікарі, що перед постановкою діагнозу мали позитивний настрій, проявляють майже втричі вищий інтелект і креативність, ніж лікарі, чий настрій нейтральний. Вони ставлять точні діагнози на 19% швидше. Продажі продавців-оптимістів більші, ніж у їхніх песимістично налаштованих колег, на 56%. І, нарешті, студенти, які здають іспит з математики в радісному настрої, показують куди вищі результати, ніж налаштовані одногрупники.

Так що постарайтеся менше думати про те, як впоратися з роботою, і більше – як взяти під контроль власний настрій.

2. Не перевіряйте електронну пошту з самого ранку

Для деяких людей ця порада може здатися справжнісінькою єрессю. Вони просто не можуть уявити, як це – прокинутися і не побігти, ледь розкривши очі, перевіряти електронну пошту і RSS-розсилки улюблених сайтів.

"Мені доводилося говорити з багатьма людьми, які дійсно вміють продуктивно працювати, і ніхто з них жодного разу не сказав "намагайтеся проводити більше часу за читанням пошти".

Чому ж читання електронної пошти вранці – практично смертний гріх? Тому, що ви починаєте на неї реагувати. Коротенький лист у вашій поштовій скриньці, і ось ви вже витрачаєте кілька годин вашого часу на чиїсь, а зовсім не ваші цілі.

Замість того, щоб спланувати ваш день і правильно розставити пріоритети, ви дозволяєте красти ваш час будь-кому, хто вирішить, що непогано було написати вам на пошту.

Ось, що говорить з цього приводу Тім:

Постарайтеся в перші годину-другу вашого дня зовсім не перевіряти електронну пошту, якщо тільки це можливо. Так, багатьом людям важко подібне уявити: «Але як мені це зробити? Я ж не можу закінчити пару дуже важливих справ без інформації, яка прийде мені на пошту!»

Можливо, ви здивуєтеся, але часто буває все зовсім не так. Так, без листів, що надійшли на вашу скриньку, у вас, можливо, і немає можливості виконати всі заплановані на сьогодні справи на 100%. Але хіба часто не буває так, що ви можете виконати їх відсотків на 90 без необхідності занурюватися в надра вашого профілю Gmail і дозволяти заразити вашу підсвідомість страхом, збудженням, панікою.

Проведені вченими дослідження показують, що електронна пошта:

  • Підвищує ваш рівень стресу.
  • Може перетворити вас в дратівливу сволоту.
  • Викликає більш сильне звикання, ніж алкоголь і тютюн.
  • І, крім усього іншого, часто перевіряти електронну пошту – все одно що одним махом знизити ваш IQ на 10 одиниць.

 

3. Перш, ніж намагатися зробити щось «якомога швидше», запитайте себе – а чи потрібно це робити взагалі?

Багато хто запитує себе і оточуючих: «Чому я ніяк не встигаю все доробити?». І відповідь на це питання до смішного проста: ви займаєтеся дуже багатьма справами.

Бажаєте підвищити свою продуктивність? Тоді не питайте, як зробити щось ефективніше, не запитавши перед тим себе: «А воно мені взагалі потрібно?».

Ось, що говорить з цього приводу Тім:

Від того, що ви робите щось добре, воно ще не стає важливим. Особисто я вважаю це однією з найпоширеніших проблем порад щодо управління часом чи збільшення продуктивності праці є те, що вони акцентують на тому, як виконувати роботу швидше. Але за більшу частину того, що люди прагнуть доробити якнайшвидше, їм би краще взагалі не братися.

Це дуже дивно – спершу ми скаржимося на те, що нам зовсім не вистачає часу, а опісля звалюємо на себе стільки роботи, ніби у нас його невичерпний запас. Замість того, щоб поводитися подібним чином, робіть те, що важливо ... і майже нічого іншого.

Дослідження показують, що директори найуспішніших компаній досягають більшого аж ніяк не понаднормовою роботою, а слідуючи з розумом складеним планам.

Попередній аналіз діяльності виконавчих директорів індійських компаній показує, що дохід від продажів компанії дійсно зростає в міру збільшення робочого дня її виконавчого директора. Але куди цікавіше те, що залежність між використанням робочого часу виконавчого директора і продажами існує лише завдяки додатковому часу, витраченому на планування і заздалегідь сплановану діяльність. Слово «планування» не означає, що цей час було витрачено на наради, хоча продуктивні наради з підлеглими теж збільшують продажі – воно значить перш за все те, що час виконавчого директора – цінний і обмежений ресурс, і заздалегідь спланувавши, як його розподілити, директор збільшує шанси на те, що він буде витрачений більш продуктивно.

4. Концентрація – це, перш за все, виключення всього відволікаючого

Едвард Хеллоуелл, колишній професор Медичної школи Гарварду і автор бестселера «Доведений до відчаю» вважає, що у багатьох з нас «створений нашою культурою синдром дефіциту уваги». Справа лише в тому, що навколо нас з ранку і до самої ночі куди більше чаруючих, привабливих і легкодоступних блискучих бірюльок, ніж у будь-якої людини з минулого.

Вихід з цієї ситуації може бути лише один – замкнутися десь у такому місці, де всі ці блискучі і  співаючі речі, що виливають на нас тонни непотрібної інформації не будуть нас відволікати.

Ось, що говорить з цього приводу Тім:

Концентрація перш за все залежить від того, наскільки ви самі обмежите свою можливість і далі зволікати замість того, щоб працювати... Таке враження, що багато людей вважають здатність концентруватися якийсь магією. Але у ній немає нічого чарівного. Для цього всього лише потрібно закритися в ізольованій від зовнішнього світу кімнаті зі справами, що потребують вирішення.  Ступінь, в якому ви зможете наблизитися до цього ідеалу і регулярно відтворювати його і буде тією мірою, в якій ви здатні сконцентруватися. Все, що нас відволікає, робить нас дурнішими.

Проведені дослідження неодноразово доводили – найлегший і найнадійніший спосіб впливу на власну поведінку ­ – змінити своє оточення.

Успішних виконавчих директорів переривають кожні 20 хвилин – як вони взагалі встигають щось зробити? Щоранку працюючи з дому хвилин по 90 – адже там їх ніхто не потурбує:

Вчені, що проводили дослідження, з'ясували, що жоден дванадцяти виконавчих директорів, за якими спостерігали, не міг пропрацювати і двадцяти хвилин за раз без того, аби його не переривали. Шанси більш-менш зосередитися на невирішених проблемах у них були лише вдома.

Ви думаєте про те, що маєте інші обов'язки, наради, спілкування з начальником, з дому дзвонять – тож ви не можете просто сховатися від всіх. Тому вам і потрібна система.

5. Створіть особисту систему

Ваш розпорядок дня може бути строгим і побудованим за науковими принципами, або ж побудованим на особистих уподобаннях, які просто ввійшли в звичку – але у продуктивних людей він неодмінно є.

Ось, що говорить з цього приводу Тім:

Визначити для себе розпорядок дня і створити систему – значно ефективніше, ніж покладатися на самодисципліну. І взагалі, як на мене, самодисципліну переоцінюють.

Давати собі можливість зайнятися чимось не визначеним заздалегідь розпорошує сили і притягує помилки. Хороша система працює тому, що вона бере на себе більшу частину рутини, допомагаючи вам зберегти і так обмежені запаси сили волі.

Якщо поглянути на найбільших геніїв всіх часів і народів, що ми побачимо? А те, що практично у всіх був свій особливий розпорядок дня, який їм цілком підходив.

(Автор бестселера «Брати чи віддавати?» Адам Грант здебільшого пише вранці, ну а Тіму більше подобається робити це вночі)

З чого ж почати створення власної системи? Скористайтеся принципом 80% на 20%:

Яка порівняно невелика кількість ваших дій відповідає за більшу частину вашого успіху?

Що з того, чим ви займаєтеся, тягне вас назад, не приносячи нічого?

Складіть ваш розклад так, щоб в ньому було більше діяльності з першої категорії і менше – з другої.

6. Визначайте ваші цілі ввечері напередодні

Прокидаючись, ви вже повинні знати, що за важливі справи чекають вас сьогодні, поки у ваше життя не встигли вломитися усілякі псевдо-термінові справи, а з папки для вхідних не пролунав командний крик, який вимагає вашої уваги.

Ось, що говорить з цього приводу Тім:

Визначайте для себе одну або дві найважливіших справи на завтра – ввечері, перед вечерею.

Популярний автор Ден Пінк дає схожу пораду:

Встановіть для себе ритуал закінчення. Знайте, коли пора закінчувати роботу. І намагайтеся завершувати кожен робочий день однаковим чином – наведіть порядок на робочому столі. Зробіть резервну копію файлів на комп'ютері. Складіть список того, що потрібно зробити завтра.

Вчені довели, що у вас куди більше шансів на успіх, якщо ви ставите перед собою чіткі цілі і  записуєте їх.

Крім того, у цього є і додаткова перевага: складаючи список справ на завтра, ви розслабляєтеся і починаєте отримувати більше задоволення від вашого вечора вдома.

Висновок:

Слово «продуктивність» звучить так, ніби ми говоримо про машини. Але ось що цікаво – неабияка частка вміння правильно поводитися з часом криється в емоціях. Як вам потрібно прагнути відчувати себе під час роботи? Зайнятим, але не перевантаженим. Дослідження показують, що саме в подібному стані людина може відчувати себе найбільш щасливою.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!