Політична реклама

6 причин, чому немає деяких ліків у львівських аптеках

2170 0
На полицях аптек зараз не знайти значної кількості лікарських засобів. Від звичного «Фесталу», до більш специфічних, як, наприклад, засіб від підвищення артеріального тиску у вагітних. Чому в аптеках немає ліків, дізналось Tvoemisto.tv.
Фото: svit24.net

Фото: svit24.net

«Причин відсутності ліків є кілька», – пояснила в ефірі Tvoemisto.tv директор Львівського обласного осередку Всеукраїнської громадської організації Аптечна професійна асоціація України Олена Комарянська:

1. Це банальна відсутність ліків у постачальників, відтак – неможливо їх закупити до аптек.

2. Відсутність ліків від російських виробників: тут зрозуміло – розірвано угоди.

3. Часом трапляються проблеми при розмитненні (йдеться про імпортні ліки).

4. Злиття компаній, перенесення виробництва. Зараз досить багато таких випадків.

«Є також ще дві причини. Контроль обігу лікарських засобів здійснює Державна служба з лікарських засобів. Вона також видає ліцензії, що дозволяють функціонувати аптекам, є перевіряючим органом аптек і лікувальних установ, виявляє фальсифікат тощо», – розповіла Олена Комарянська.

5. Служба регулярно видає приписи при виявленні неякісних взірців ліків чи якщо є сумніви щодо якості ліків: на основі цих приписів перевіряються залишки ліків у аптеках чи медичних закладах. І цілі серії цих ліків вилучаються в карантин на час перевірки. Потім їх повертають в обіг або ж знищують.

6. Ще одна з причин – перереєстрація ліків. Цим займається Державний експертний центр при Міністерстві охорони здоров'я. Його завдання – забезпечення безпеки та ефективності лікарських засобів, вивчення побічної дії та відсутності ефекту. За результатами перевірок вносять зміни до інструкцій чи знімають ліки з обліку.

«Також цей центр здійснює реєстрацію ліків, що є по суті дозволом на використання цих лікарських засобів в Україні. Термін дії дозволу, як правило, на 5 років. Потім ліки знову скеровують на перереєстрацію. Перереєстрація офіційно має тривати до 4 місяців. На цей період засіб зникає з аптек», – сказала Олена Комарянська.

З її слів, для хронічних хворих на час перереєстрації є два виходи: зробити завчасно запас ліків або шукати аналоги. «Хоча є препарати, які не мають замінників. Тут треба консультуватись з лікуючим лікарем. Наприклад лікарський засіб «Допегіт» (застосовується при артеріальній гіпертензії вагітних) зараз на перереєстрації. Аналогу немає і замінити його складно. Відсутній він в аптеках з березня і невідомо наразі, коли він знову з’явиться в продажу», – сказала експерт.

На її думку, в Україні потрібно внести зміни до законодавства щодо перереєстрації ліків, аби уникнути проблем з тривалою відсутністю препартів у продажу.

Нагадаємо, впродовж червня значна кількість лікарських препаратів зникне (або уже зникла) з продажу – через процедуру їх перереєстрації. Перелік.

Також дивіться перелік популярних лікарських засобів, яких немає у львівських аптеках.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!