6 тез Андреса Аслунда про два сценарії майбутнього в Україні

2489 0
Старший американський економіст американського Інституту світової економіки Петерсона Андерс Аслунд порівнює сьогоднішню ситуацію в Україні з ситуацією, в якій опинилася напередодні серпня 1998 Росія. Тоді Російська Федерація пережила одну з найбільш глибоких криз у своїй історії, Москві довелося оголосити технічний дефолт. Точно так само Україна сьогодні, за словами економіста, стоїть на межі фінансового краху.
Фото: pinchukfund.org

Фото: pinchukfund.org

 Економіста цитує видання Новое время.

1. У разі несприятливого розвитку ситуації він передрікає країні найглибшe в історії кризу. У разі сприятливого - стрімке зростання

2. “Золотовалютні резерви - у критичному становищі. Вони становили $12,6 млрд в кінці жовтня, а на кінець цього року - вже $7,5 млрд, - констатує Аслунд, прогнозуючи, що наслідком такого скорочення в майбутньому році буде ще більше падіння гривні: вона вже впала за рік з 8 до 16 грн за долар, і ще питання, на якій позначці вона зупиниться - гривня може впасти і до 25, і до 30 [за долар] - все залежить від політики".

 

3. Загроза повторення ситуації початку 1990-х - реальна як ніколи, за його словами. "Інфляція в цьому році склала 25%, а якої цифри вона досягне в майбутньому - невідомо, оскільки неясно, як сильно впаде гривня.У той же час банківська система України валиться, - каже Аслунд - половина українських банків вже банкрути та повинні бути закриті".

 

4. "НБУ, до речі, робить хорошу роботу - закрито вже близько 30 банків в Україні в цьому році. Є ще декілька банків, які потрібно закрити. Виживуть найбільші українські приватні банки, банки з іноземними власниками - західними та російськими, і два великих державних банки ", - прогнозує економіст.

 

5. Падіння банківської системи також пришвидшить інфляцію. І при цьому, коли банківська система звалиться, необхідно буде рекапіталізувати деякі банки за рахунок держбюджету. "Як це можливо зробити, якщо немає фінансів? - запитує Аслунд і сам відповідає: Нацбанк буде змушений випустити ще грошей, а це означає ще більшу інфляцію".

 

6. За словами експерта, варіантів розвитку подій в України два - дуже поганий і дуже хороший. Середнього - не дано. "Песимістичний сценарій - це буде повторення серпня 1998 в Росії. Обвал гривні до 45 грн за долар. Інфляція 100%. Ніякої допомоги МВФ. Росія нападає, використовуючи можливість. Повний хаос, - малює він перший. - Вдалий варіант - це нетривалий спад, а потім - швидке зростання на 6% в рік ". Спад, за словами Аслунда, у разі сприятливого розвитку подій, триватиме один рік. 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!