70% українців вважає, що Covid-19 створили штучно, а половина – досі не готова щеплюватися

1168 0
Головними причинами, чому люди не хочуть вакцинуватись від коронавірусу в Україні, опитані вважають недовіру вакцині, яку зараз завезли.
Фото: Maria Lysenko for unsplash

Фото: Maria Lysenko for unsplash

71% українців вважає, що коронавірус – це штучно створений вірус, і лише 19% – що він виник природнім шляхом. Серед тих, хто вважає вірус штучно створеним, відносна більшість думає: його створили в результаті наукового експерименту. Про це свідчать результати опитування соціологічної компанії «Рейтинг».

27% думає, що коронавірус створили, як бактеріологічну зброю, 40% – з метою зменшення кількості населення, 17% – аби створити економічну кризу, ще 16% – для заробітку на вакцині, а 12% – задля контролю над людьми. 

Читайте також: Коли вдасться подолати пандемію. У ВООЗ кажуть, що ми на середині шляху

Водночас попри суперечливе ставлення до процесу вакцинації від коронавірусу за останні п’ять років зросла лояльність до вакцинації дітей від різних хвороб: 65% однозначно і 24% – скоріше підтримують вакцинацію дітей проти таких хвороб, як поліомієліт, кір, туберкульоз, гепатит B, дифтерія тощо.

Початок кампанії з вакцинації дещо актуалізував бажання робити щеплення від коронавірусу: наразі 38% готові зробити платне щеплення, а вакцинуватися безкоштовно готові 47%. Це дещо більше ніж минулого місяця (у лютому були готові 32% та 39% відповідно). Натомість половина не готова вакцинуватись навіть безкоштовно. 

Головними причинами, чому люди не хочуть вакцинуватись від коронавірусу в Україні, опитані вважають недовіру вакцині, яку зараз завезли, а також страх побічних ефектів має близько половини. Кожен п’ятий назвав причиною недовіру до влади в цілому та сумніви, що вакцина захистить від нових видів вірусу. 13% не довіряє вакцинацій як такій. 

Читайте також: «Забезпечені усім необхідним»? Чи вистачить в Україні коштів на вакцину та лікування ковідних хворих 

Додамо, що дослідження проводили протягом 18-19 березня серед населення України віком від 18 років у всіх областях, окрім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Опитали загалом 1 500 респондентів методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження становить не більше 2,5%. 

Нагадаємо, що станом на січень цього року за попереднім опитуванням «Рейтингу», якщо щеплення буде безкоштовним, готові були вакцинуватись – 43%, а не готові – 52%.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!