7 ефективних порад для швидкочитання

4362 0
Швидке читання потрібне як у роботі, так і в навчанні. Збільшення швидкості читання дасть вам змогу швидше прочитати книгу або вивчити матеріал. Tvoemisto.tv підготувало кілька простих і ефективних методів, за допомогою яких ви навчитеся швидко читати, зовсім не зменшуючи розуміння прочитаного матеріалу.
Фото -  sinfo-mp.ru

Фото - sinfo-mp.ru

Сфокусуйте всю свою увагу на читанні. Мінімізуйте всі внутрішні і зовнішні відволікаючі фактори, оскільки несприятлива обстановка негативно впливає на швидкість читання. Не читайте при увімкненому телевізорі або музиці — шуми зроблять ваше читання повільним і малоефективним. Переконайтеся, що світла достатньо, аби читати, не напружуючи очі. Не читайте в ліжку, де ваш розум починає розслаблятися. Також зверніть увагу на внутрішні відволікаючі фактори. Якщо ви, наприклад, схвильовані бурхливою ​​дискусією або спантеличені тим, що ж приготувати на вечерю, то це також буде відволікати вас від суті прочитаного.

Перегляньте зміст, аби зрозуміти структуру книги і основні моменти, на які слід звернути увагу при читанні. Побіжно перегляньте матеріал, перш ніж приступити до уважного читання тексту. Це дасть змогу вашому мозку отримати певне уявлення про те, чого очікувати від тексту. Бо ж необхідно, щоб швидкість читання відповідала змісту. Для цього потрібно навчитися відокремлювати важливу інформацію від другорядної. Побіжно переглядайте несуттєві моменти і звертайте особливу увагу на ключові аспекти тексту.

Не вимовляєте слова вголос і уникайте вимови кожного слова у вашій голові (субвокалізації) під час читання. Це уповільнює швидкість читання, тому що людина здатна читати і розуміти слова швидше, ніж їх вимовляти. Щоб позбутися субвокалізації, вам доведеться зробити свідоме зусилля і практикуватися читати без вимови прочитаного у вашій голові до тих пір, поки ця погана звичка не зникне.

Читайте фрази, а не окремі слова. Замість того, щоб фокусуватися на кожному слові, спробуйте зосередитися на цілих словосполученнях. Читання кожного слова не лише вас сповільняє, але й значно зменшує розуміння прочитаного матеріалу.

Уникайте непотрібного перечитування матеріалу (регресії). Чимало людей мають звичку повертатися до прочитаного, щоб переконатися, що вони зрозуміли матеріал правильно. Таким чином обривається нитка розповіді. Це знижує і розуміння матеріалу, і суттєво уповільнює швидкість читання. Намагайтеся не перечитувати матеріал, хіба що в разі крайньої необхідності. Спробуйте сприймати все важливе з першого разу.

Використовуйте допоміжні предмети під час читання, щоб легше було сфокусуватися на одному рядку тексту. Можете використовувати олівець, лінійку чи закладку. Це допоможе уникнути необхідності повертатися і перечитувати прочитаний матеріал.

Більше читайте. Ви повинні постійно застосовувати навики швидкого читання, аби вдосконалювати свою методику. Для початку візьміться за легкий матеріал, до прикладу, нотатки мандрівника або якийсь роман. При швидкому читанні ви зможете і розуміти текст, і отримувати задоволення. Або практикуйтеся на вже прочитаній книзі, щоб легше звикнути до пропуску окремих слів і уривків.

За матеріалами: lifer.com.ua 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!