7 фактів про місце, яке має відвідати кожна християнка

4011 0
У Вифлеємі знаходиться Святиня материнства, яка має назву Молочний грот. Її визнають і вшановують християни всіх конфесій. Дівчата та жінки з усього світу їдуть сюди, щоб попросити про ласку материнства, зцілення від недугу непліддя, щасливе народження діток. Чимало випадків таких чудесних зцілень підтвердила спеціальна комісія з Ватикану. Пропонуємо вам 7 фактів про святиню, про яку у своїх творах писав також Марк Твен.
фото: pilgrimage.in.ua

фото: pilgrimage.in.ua

1. Святиня материнства. Молочний грот у Вифлеємі – одна з найбільш відвідуваних святинь Святої Землі, до якої прагнуть потрапити паломники з особливою молитовною потребою – благати Пресвяту Богородицю про ласку материнства, зцілення від недугу непліддя, щасливе дітонародження. Це місце, де безнадія і відчай відступають перед благодаттю довіри до Бога і сподівання на Його безмежну милість. Це місце незбагненного чуда, яке свідчить, що діти приходять у світ із Божої волі і Божої ласки.

2.  Давнє передання. Молочний грот – невелика печера, в якій, за давнім переданням, Свята Родина – Йосиф Обручник, Пресвята Богородиця та Дитятко Ісус – переховувалися від переслідування царя Ірода, коли той, боячись втратити трон, наказав знищити у Вифлеємі всіх немовлят віком до двох років. Утікаючи до Єгипту, Свята Родина увійшла до печери, щоб погодувати Божественне Дитя. Раптом кілька крапель молока з грудей Діви Марії бризнуло на підлогу і стіни печери, і ті вмить із чорних перетворилися на молочно-білі. Із перших століть християнства Молочний грот відвідували численні паломники, адже святиня стала місцем чудесних зцілень від різноманітних недугів, а найбільше – від недугу неплідності.

Читайте також: Що варто знати про головний храм УГКЦ? 10 цікавих фактів

3. «Краплі молока Богородиці».Так називають білі часточки з каменів, що вкраплені у стіни печери. Із давніх часів ці часточки зіскоблюють зі стін Молочного гроту, адже не тільки християни, а навіть і мусульмани вірять, що такий порошок допомагає жінкам зцілитися від неплідності. Як справжню реліквію порошок із Молочного гроту прочани везуть із собою додому, щоб, споживаючи його з молитвою, отримати ласку материнства.          

4.  Дитяча кімната. Перед входом до Молочного гроту є невелика кімната, стіни якої увішані сотнями фотографій немовлят та їхніх щасливих і усміхнених матерів. Під фотографіями – слова вдячності Богові від батьків та розповіді про чудесне зцілення від важкого для кожної родини недугу, яке вони отримали через молитву у Молочному гроті. Чимало випадків таких чудесних зцілень підтвердила спеціальна комісія з Ватикану.

5. Чудотворна ікона. На місці, де Богородиця годувала Ісуса, встановлена ікона, на якій зображена сцена годування («Годувальниця»). На ній Дитятко Христос, що припав до материнських грудей, обернений обличчям на молільників. Біля цього образу, який вшановується як чудотворний, жінки залишають свої гарячі молитви в надії на допомогу Божої Матері.

Читайте також: Вирушаємо до Ваикану: 10 унікальних фактів про Апостольську Столицю

6. Каплиця Лактації. Над Молочним гротом розташованакаплиця Лактації − храм ордену францисканців. Археологи засвідчили, що християнська святиня на місці Молочного гроту була збудована ще в V ст. Сьогодні там можна побачити залишки мозаїчної підлоги, які збереглася з тих давніх часів. Сучасна каплиця – справжня перлина майстрів-різьбярів, з’явилася вже наприкінці ХІХ ст.

7.  Паломницьке місце. Молочний грот у Вифлеємі як велику святиню визнають і вшановують християни всіх конфесій. Саме тут побували і перші давньоруські прочани, які в ХІІ ст. дісталися берегів Святої Землі. У власних спогадах залишив теплі згадки про Молочний грот всесвітньо відомий письменник Марк Твен, який повіз «краплі молока Божої Матері» знайомим родинам, що мріяли про довгоочікувану дитину.

Підготовлено Патріаршим паломницьким центром УГКЦ

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!