7 євро за в’їзд у Шенгенську зону. Що це означає та коли запрацює

6857 0
Євросоюз змінює систему контролю на своїх кордонах: громадяни безвізових країн для поїздки до ЄС будуть зобов’язані проходити платну «авторизацію» – передавати до ЄС свої дані.
ілюстративне фото

ілюстративне фото

Українців, які планують їхати закордон, можуть зобов’язати сплачувати 7 євро за спеціальний дозвіл на в’їзд до країн Шенгенської зони. Відповідне рішення ухвалили на засіданні послів Євросоюзу 25 квітня, його ще мають затвердити Європарламент та Рада ЄС.

Як йдеться у статті «Європейської правди», зміна правил безвізового режиму наступить зі створенням Європейської інформаційної системи авторизації подорожей (ETIAS). Робота відповідним законопроектом ведеться вже давно і зараз вийшла на фінішну пряму.

Читайте також: Потопити «човників»: репортаж із черги на пункті пропуску в Шегинях

Згідно з ним, громадяни безвізових країн для поїздки до ЄС будуть зобов’язані проходити платну «авторизацію» – передавати до ЄС свої дані. Обробка заявки на авторизацію коштуватиме 7 євро, дозвіл на в’їзд діятиме три роки, тобто подавати заявку та платити збір перед кожною поїздкою буде не потрібно. Дітям до 12 років можна буде пройти авторизацію без сплати збору у 7 євро.

Систему планують запустити з 2021 року, але лише частково – тільки в аеропортах та морських портах. У перші три роки її роботи можна буде в’їжджати до ЄС без авторизації – автомобілем, автобусом або потягом.

Дозвіл потрібен для подорожі у країни Шенгену, чотирьох «нешенгенських» членів ЄС, охоплених безвізом – Румунії, Болгарії, Хорватії та Кіпру – нововведення не стосується.

Для отримання дозволу треба буде заповнити форму, схожу на візову анкету, але тільки в електронній, а не в паперовій її версії – на сайті, який вестиме спеціально створений орган ЄС. Там будуть стандартні графи: ім’я, паспортні дані. Будуть запитувати навіть деякі анкетні дані, які раніше посольство не цікавили, – наприклад, рівень вашої освіти. Натомість жодних документів, які підтверджують мету поїздки, подавати не доведеться, як і довідок про доходи.

Читайте також: Львів отримає відзнаку від Ради Європи

Також в анкеті будуть запитувати, чи не бували ви у країнах підвищеного терористичного ризику; чи не відвідували країн, де вирують специфічні епідемії (ЄС буде оновлювати цей список); чи не скоювали кримінальних правопорушень за останні 10 років, і якщо так – то в якій країні. Відповідь «так» на ці запитання не означає, що в дозволі на в’їзд у ЄС відмовлять.

Система порівняє надані дані із доступними базами. Ті, чиї відповіді не викличуть жодних запитань, отримають авторизацію за кілька хвилин. В інших випадках співробітники ETIAS мають право запитати у подорожуючого про додаткову інформацію, а у виключних випадках – призначити співбесіду.

За задумом, відмовляти у в’їзді будуть через такі причини: загроза тероризму від конкретної особи, обґрунтована підозра щодо причетності до злочинної діяльності, наявність даних, що цей подорожуючий планує залишитися в ЄС нелегалом, або наявність порушень, скоєних раніше у країнах ЄС.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!