7 порад від сомельє, як обирати і з чим пити вино

18313 0
Свято вина та сиру у Львові завершилось, аромат глінтвейну та смаколиків, що панував у місті, залишиться у минулих вихідних. Але все ж частинку святкування можна прихопити з собою. Наприклад, взявши на озброєння поради експертів щодо того, як правильно обирати і зберігати вино, та з чим краще пити той чи інший його сорт.
Фото: walthamfoodandwine.com

Фото: walthamfoodandwine.com

ЯК ОБИРАТИ ВИНО ДО РІЗНИХ ПРОДУКТІВ

Читайте поради від сомельє Євгена Юрківа на Tvoemisto.tv:

1. Салати, овочі, сир. До них дуже добре пасуватиме якесь іспанське вино. Червоне і сухе.

2. До морепродуктів найкраще за все обирати быле сухе вино. До варених кальмарів, наприклад,підійде новозеландський Sauvignon blanc.

3. М’ясо. До шашлика слід брати кріплене червоне вино. Бо шашлик – це дим, гриль і багато спецій. 12 місяців в дубі – це мінімум витримки такого вина. Коли готуємо потужну (калорійну) їжу – слід брати і потужне вино. Бо задача вина – змити їжу з рота після страв. Слабке вино з жирною їжею не впорається. Варіант «легка їжа + потужне вино» теж не підходить, бо воно лишає після себе потужний післясмак, що не дає нам зрозуміти смак їжі.

4. Шоколад. Портвейн – це єдине вино, що може впоратися з шоколадом. Шоколад дуже нав’язливий. Портвейн з хорошим шоколадом – краще не придумаєш. Ще до портвейну пасують горіхи, сухофрукти і цукати.

5. Десерт. Якщо взяти, наприклад, торт Наполеон, то до нього будь-яке вино буде гарно смакувати. Але слід пам’ятати, що крем жирний, тож до нього підійде кріплене вино.

6. Якщо раптом вам захочеться випити вина на початку дня, пам’ятайте, – треба багато їжі, багато води, і зовсім трохи вина. Підійде напівсухе біле. Але у випадку, якщо ви їсте на сніданок вівсянку і яєчню, то краще обійтися без нього і випити каву ;)

ЯК ПРАВИЛЬНО ЗБЕРІГАТИ ВИНО

Директор винного магазину Іван Туранський розповів Tvoemisto.tv, як правильно зберігати цей благородний напій.

7. Треба дотримуватися 4 критеріїв: це правильна температура, відсутність ультрафіолету, правильна вологість і відсутність вібрації. Ті люди, які цінують вино, намагаються зберігати його у правильному винному погребі, або хоча би в правильній винній шафі. Тому що, в принципі, можна було б зберігати вино в звиклому холодильнику, виставити температуру 8-12 градусів за Цельсієм. Але холодильник не захищає від вібрацій. В нашому місті дуже багато вібрацій. А вина на витримку потребують спокою. Вино є, на відміну від міцного алкоголю, живим організмом, і воно постійно розвивається. І з часом вино стає або кращим, або гіршим. Якщо його постійно трусити, то нічого доброго з тим не буде. Тому його потрібно зберігати в горизонтальному положенні, для того, щоб короб омивався вином, щоб воно не висихало і не попадало повітря, бо воно окислює вино. Навіть коли вино перевозять, йому дають певний термін, щоб воно заспокоїлось, а до того його не вживають».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!