Політична реклама

7 порад, як правильно проголосувати: технічна сторона

3796 0
Для того, аби ваш голос на виборах 25 травня обов'язково був зарахований, слід дотриматись кількох простих правил. Як правильно проголосувати з технічної точки зору розповіла виконавчий директор Комітету виборців України на Львівщині Оксана Дащаківська.

0) Перевірити себе у списках виборців. Останній термін, коли можна було звернутися до органу ведення з тим, щоб змінити інформацію або ж змінити місце голосування вже минув 19 травня. Перевірити чи прийшло запрошення, якщо є – то Ви включені то списку виборців. Якщо ні – не поспішайте хвилюватися, може просто загубилося. Однак, перевірити та внести зміни до списків виборців вже не можна. Запрошення не обов’язкове; ви можете йти на дільницю й без нього.

1) Приготувати паспорт громадянина України – лише за цим документом можна отримати виборчий бюлетень. Звертаємо увагу, на закордонних дільницях бюлетень можна отримати за закордонним паспортом. Для осіб, яким щойно виповнилося 18 років можна проголосувати за відповідною довідкою. У паспорті має бути вклеєна фотографія.

2) Визначити час походу на дільницю. З огляду на те, що дільничні виборчі комісії сформовані у мінімальному складі, фактично лише 3 людини видаватиме бюлетені, а це означає, що будуть черги. Тому найлегше їх уникнути прийшовши на дільницю з самого ранку – з 8:00.

3) З огляду на можливі черги, визначтеся за кого хочете голосувати вдома. На виборчій дільниці розміщені інформаційні плакати кандидатів у Президенти. Ви можете у навідатися і ознайомитися з ними заздалегідь, на дільницях є чергування.

4) В неділю, озброївшись паспортом, гарним настроєм вирушайте на дільницю. Підходите до члена виборчої комісії пред’являєте йому паспорт знаходите себе у списках виборців, член ДВК надає виборцю список для підпису. другий член дільничної виборчої комісії у позначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня вписує своє прізвище, ініціали, розписується та проставляє номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці. Виборець розписується за отримання виборчого бюлетеня у списку виборців та на визначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня. Після цього член виборчої комісії відокремлює від виборчого бюлетеня контрольний талон та видає виборцю виборчий бюлетень. Контрольний талон виборчого бюлетеня зберігається у члена комісії, який видав виборчий бюлетень. При цьому робити на виборчих бюлетенях будь-які інші позначки забороняється.

5) Проходимо в кабінку для голосування та ставимо позначку навпроти прізвища кандидата, якого бажаємо бачити на посаді Президента України. В кабінці не можна фотографувати бюлетень, так як це можна свідчити про розголошення таємниці голосування.

6) опускаємо бюлетень до виборчої скриньки – особисто.

7) Виходимо з виборчої дільниці.

ТЕГИ: вибори-2014

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!