7 правил здорового харчування в новорічні свята

5771 0
Новорічні свята в нашій країні прийнято святкувати з розмахом і великою кількістю їжі. Готуватися починаємо заздалегідь: купуємо продукти, складаємо меню, прикрашаємо будинок. Новорічні канікули – це приємний відпочинок для душі і тіла, але не приємний удар по системі травлення. Як не переїдати і взагалі розумно харчуватися в ці дні?
Фото: domohazyajki.com

Фото: domohazyajki.com

Пропонуємо вам поради від дієтолога, лікаря-нутріціоніста Алли Цвєткової про те, як правильно харчуватися у свята, щоб зберегти здоров'я, яку публікує Сhildbrand.

«Якщо ви дійсно переймаєтесь, щоб ваша ага після новорічних свят залишалася незмінною, сідайте за святковий стіл уже ситими. Намагайтеся вживати чистий алкоголь, а не коктейлі (їх калорійність ви ніколи не прорахуєте). Починайте свою трапезу з правильних продуктів – спочатку з'їжте те, що найбільш підходить під словосполучення «правильна їжа»: м'ясні нарізки, слабосолену рибу, овочеві салати, холодні закуски без додавання олії або майонезу. А найголовніше – не забувайте приділяти більше часу спілкуванню, ніж їжі. Тоді свята пройдуть весело, а «несподівані» зайві кілограми не принесуть дискомфорту», – радить вона.

7 корисних порад харчування у свята від фахівця:

1. У переддень свят влаштуйте собі день для розвантаження – поїжте низькокалорійну, легку для шлунку їжу.

2. Пам'ятайте про регулярні перекуси – кожні 3-4 години. Таким чином, організм встигає перетравлювати їжу, і у вас з'являються всі шанси не переїсти.

3. Зверніть увагу на складання корисного меню. Зменшуємо кількість копченостей і консервів на столі, додаємо більше овочевих салатів. До речі, клітковина, яка міститься в овочах, допоможе перетравити важкі страви. Вирішили приготувати м'ясо чи рибу? Краще запечіть їх у духовці. Складно уявити собі Новий рік без «Олів'є» та «Мімози»? Майонез для них краще приготувати власноруч або замінити заправкою з сиру, знежиреного йогурту або кефіру з великою кількістю зелені. Також в якості заправки можна використовувати соєвий соус, лимонний сік і яблучний оцет.

4. Якщо зустрічаєте Новий рік не вдома, візьміть собі за правило не змішувати складні вуглеводи, білки і жири. Наприклад, м'ясо з'їжте краще з овочами і зеленню, а картоплю – залиште на потім.

5. Перед тим, як підняти перший бокал шампанського, краще щось з'їсти і випити склянку води. Бульбашки газу не тільки викликають голод, але й провокують загострення виразкових хвороб. Тож, якщо у вас є проблеми зі шлунком, постарайтеся обійтися без шампанського. Зверніть увагу, що вживання алкоголю разом з соліннями і копченостями призводить до затримки води в організмі – ось вам і плюс два кіло на наступний день. Намагайтеся питво повільно, насолоджуючись смаковими якостями напоїв, це і смачно і корисно: келих сухого вина, розтягнутий на годину, нешкідливий для талії і самопочуття.

6. Корисне доповнення до святкового столу – соки. Якщо це будуть соки прямого віджиму з врожаїв цього року – чудово! Їх виробляють в Україні – з наших овочів і фруктів, а, як стверджують дієтологи, локальні продукти максимально корисні для нашого організму.

Такі соки ще проходять мінімальну теплову обробку і не містять цукру – це дозволяє зберегти максимальну кількість корисних речовин і натуральний смак овочів і фруктів.

Томатний сік з сіллю добре поєднувати з м'ясними, рибними стравами, теплими салатами. Він відмінно засвоюється із зеленню, часником, сиром, горіхами, оливковою олією. Яблучний сік гармонує з десертами – яблучним пирогом або солодкої запіканкою. Ароматні грушеві або сливові соки подавайте до легких салатів зі свіжих овочів, до випічки.

7. А найголовніше: більше проводите часу в русі, танцюйте, веселіться і спілкуйтеся! Зустрічати улюблене свято з близькими людьми – це прекрасно, тому не варто його перетворювати на звичайне поглинання їжі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!