7 продуктів, які підготують організм до літа

5020 0
Навесні, коли не вистачає сонця — основного джерела вітаміну D, а свіжі овочі і фрукти ще не дозріли, варто подбати про свій організм. Які супер-продукти повинні бути на нашому столі, щоб раціон був збалансованим ?

 

Цитрусові. Завдяки товстій шкірці вміст аскорбінової кислоти (вітамін С) в апельсинах, грейпфрутах, мандаринах, помело зберігається і навесні. Крім вище перерахованого, аскорбінова кислота потрібна для зміцнення судин і поліпшення засвоєння заліза.

Кисломолочні продукти допомагають підтримувати мікрофлору кишечника. Це важливо для правильного засвоєння необхідних компонентів їжі, нормальної роботи імунітету і хорошого стану шкіри. Крім того, кисломолочні продукти є джерелами вітаміну А.

Жирна морська риба. Сардина, сьомга, лосось, норвезький оселедець є джерелами Омега-3 жирних кислот і вітаміну D. Вони необхідні для зміцнення кісток і зубів. Омега-3 знижують ризик захворювань серцево-судинної системи і депресії.

Овочі. Морква, білокачанна капуста (в тому числі, квашена), цвітна капуста і броколі, буряк також можна сміливо віднести до супер-продуктам ранньої весни. Ці овочі — хороше джерело вітамінів, мінералів, антиоксидантів, харчових волокон. Вони підтримають організм до появи свіжих сезонних овочів і зелені.

Бобові та крупи. Гречка, вівсянка, перлова крупа, спаржева квасоля є важливими джерелами магнію, кремнію, вітамінів групи В. Вони підтримують нервову систему, допомагають поліпшити вигляд шкіри, волосся і нігтів.

Зелень. На початку весни особливу цінність набувають шпинат, петрушка, кріп, зелена цибуля. Шпинат багатий залізом, кальцієм, бета-каротином, вітаміном К. У листі кропу містяться вітаміни групи В, С, РР, Р, каротин, фолієва кислота, солі заліза, калію, кальцію і фосфору. Тому кріп корисний для шкіри і зору, захищає організм від інфекцій, зміцнює нервову систему, покращує стан волосся і шкіри.

Петрушка багата вітамінами C, В1, В2, К, РР, Е, каротином, містить фолієву кислоту, флавоноїди, солі заліза, фосфору та інші мікроелементи.

У зеленому листі цибулі міститься магній, калій, азот, фосфор, кальцій і цинк, вітаміни А, С, Е, вітаміни групи В.

Рослинні олії багаті вітамінами А, Е, D. Крім того, додавання рослинного масла в салати та інші страви необхідно для повноцінного всмоктування жиророзчинних вітамінів, які містяться в інших продуктах страви.

Весна — гарний час, для того, щоб перейти до здорового раціону харчування.

За матеріалами ukrhealth.net


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!