7 речей про Львів. Найголовніше за тиждень

2007 0
Тиждень, що минув, був багатим на події та новини. Пропонуємо пригадати, чим запам’ятався львів’янам період з 15 по 21 січня.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

City Life

У центрі міста відбулося освячення води, а в Горіховому гаю та на Погулянці львів'яни пірнали в ополонку. На Львівщині заборонили пускати до навчальних закладів невакцинованих на кір дітей. Обмеження доступу невакцинованих від захворювання на кір дітей до навчання набуде чинності з 22 січня. На поліграфкомбінаті «Україна» запустили додаткову лінію персоналізації документів. Затримки із видачею паспортів обіцяють вирішити упродовж трьох місяців.

ТРК «Львів» закрила найстарішу програму «Концерт вітань» через порушення законодавства про авторські права.  50-річному доценту одного із львівських вишів, якого напередодні затримали за систематичне хабарництво, Галицький районний суд міста Львова обрав запобіжний захід у два місяці домашнього арешту та електронний браслет. Виконком Львівської міської ради затвердив містобудівні умови та обмеження для ЛКП «Рембуд» на будівництво будівлі міського архіву з громадським центром.

Транспорт

Для проїзду автотранспорту відкрито ділянку дороги від перехрестя вулиць Личаківська-Мечникова до вул. Котика. На проспекті Свободи у напрямку руху до оперного театру облаштують окрему смугу, аби пришвидшити рух тролейбуса. На проспекті Свободи пропонують ліквідувати частину смуги руху для громадського транспорту, яку автобуси не використовують за призначенням.

Приватні перевізники Львова вирішили запровадити оплату за проїзд пенсіонерам починаючи з 20 січня. У львівському електротранспорті планують запровадити компенсаційний квиток. ПАТ «Укрзалізниця» відновила послугу повернення квитків через інтернет. У міжнародних касах «Укрзалізниці» за квитки можна розраховуватися платіжними картками. Окрім того, з’явилася онлайн-функція пошуку квитків із пересадкою.

Канатна дорога на Високий Замок має з'явитися між вулицями Кривоноса, Опришківською, залізничною колією, Хмельницького, Пильникарською, Ужгородською, Замковою, Пішою, Насипною, Підвальною, Винниченка.

Ремонт та реставрація

Реконструювати площу Франка будуть разом із вулицею Вітовського, проект якої досі не затвердили. Реконструкцію вулиці Вітовського включно з площею ім. Франка, вулиць Бандери та Шевченка проведуть за рахунок фінансування Європейського інвестиційного банку. ТОВ «Вельт капітал» перемогло у тендері на роботи з реставрації та реабілітації комплексу собору Святого Юра у Львові.

Реформи, освіта і бізнес

В автомобільних аптечках більше не буде ліків. У Кабінеті міністрів пропонують зобов'язати встановити платіжні термінали всіх суб'єктів господарювання, у тому числі платників єдиного податку. До списку потенційно небезпечних країн від МЗС ввійшли Лівія, Сирія, Ємен, Сомалі та Росія.

Міжнародна рейтингова компанія Fitch Ratings присвоїла місту Львів довгострокові рейтинги дефолту емітента в іноземній та місцевій валюті на рівні В-, прогноз стабільний. Міністерство освіти і науки України внесло зміни до Порядку проведення ЗНО. Петро Порошенко підписав Закон, який виключає з українського законодавства та вжитку слово «інвалід». Верховна Рада України ухвалила закон № 7066 Про приватизацію державного та комунального майна

Соціальні проекти, цікавинки, благодійність

У Львові відбулася зустріч з владикою Венедиктом Алексійчуком, під час якої він говорив про місію і цінність кожної людини та про те, як варто прожити своє життя. З нагоди святкування 50-річчя владики Венедикта у Львівській духовній семінарії Святого Духа відбувся збір коштів для забезпечення студентів духовних семінарій УГКЦ стипендіями. Загальна сума зібраних коштів становить 1 380 000 гривень. Христина Михайліченко, яка грала в Нью-Йорку, Парижі та Відні, дякувала львів’янам за підтримку кримських переселенців і збирала гроші для захисників України.

Організатори Leopolis Jazz Fest 2018 оголосили першого хедлайнера фестивалю. 1 липня на сцені ім. Едді Рознера виступить американський джазовий мультиінструменталіст, композитор, продюсер, аранжувальник, дворазовий володар Греммі Маркус Міллер. Викладачка музичної школи Катерина Мичка-Гірник з сестрою грала на скрипках класичні твори у пологовому будинку для недоношених новонароджених. Фоторепортаж про маловідомі музеї-дворики: музей СРСР та Двір загублених іграшок. Діти зі Станиці Луганської приїхали до Львова, аби заспівати з хором «Жайвір». Топ-10 країн, звідки найчастіше приїжджають туристи до Львова.

Спецпроекти та спецтеми «Твого міста»

Uber у Львові: чому дива не сталося. Сервіс, якого боялись служби таксі й на який покладали великі сподівання адепти прогресу, просто розчинився в хаосі ринку.

10 проблем центру міста, які треба розв’язати, щоби Львів не втрачав обличчя. Середмістя без людей, неконтрольована забудова, корки та надмір автівок, відсутність концепції та обмежений простір для туристів – головні виклики для Галицького району.

Які товари можна ввозити в Україну з-за кордону. Перелік, обсяги. Що можна ввозити без сплати мита і за що доведеться платити.

Іноземці твого міста. Каліфорнієць Андріян Бігун про справжню Україну. Як шкільний учитель із Сан-Франциско приїхав вивчати українську історію та полюбив галицьке село, хоч там і немає McDonalds.

24 роки в черзі за ниркою. Чому у Львові так рідко пересаджують органи. Сотні львів’ян потребують пересадки нирки чи інших органів. Але чинне законодавство дає шанс на порятунок одиницям.

Візія Львова 2018. Олег Шмід про плани Львова будувати нові велодоріжки. Керівник ЛКП «Інститут просторового розвитку» розповів, яку велодоріжку вважає найкращою у Львові, про заплановані нові маршрути та які міста Європи є найзручнішими для роверистів.

Потопити «човників». Репортаж із черги на пункті пропуску в Шегинях. Як люди, які щодня носять крам з України в Польщу та назад, сприйняли нові правила перетину кордону.

Бог, правда, праця. Дмитро Кацал про різдвяні концерти, дискусії з батьком та майбутнє дударика. Чому хорова капела «Дударик» ніколи не буде танцювати канкан, що спонукає дітей працювати в десять разів інтенсивніше, ніж у музичній школі, та як виглядає протест проти порожнього залу.

Точка зору: колонки

Мирослава Волошин: Чи можна вберегтися від кору і що робити, коли хвороба таки прийшла. Найгрізнішим ускладненням кору є енцефаліт – тяжке ураження центральної нервової системи.

Богдан Гой: П’ять правил, які не дадуть висотним будинкам спотворювати Львів. Варто запровадити табу на порушення історичного силуету міста, проводити конкурси архітектурних рішень і розвивати інфраструктуру наперед.

Роман Зубачик: Навіщо і як робити Професорську пішохідною. Схеми організації руху. Керівник відділу транспортного планування та моделювання ЛКП «Львівавтодор» Роман Зубачик про ідею створення пішохідної зони на вулиці Професорській, біля Львівської політехніки.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!