7 речей про Львів. Найцікавіше за минулий тиждень

4012 0
Tvoemisto.tv пропонує дізнатися найцікавіше з життя міста за минулий тиждень.

Урбаністика

Площа Святого Юра у Львові зміниться. Відредагована версія концепції проекту пам'ятника Митрополиту Андрею Шептицькому у Львові та реконструкції площі Святого Юра з’явилася в мережі цього тижня. 19 березня у рамках підготовки до втілення проекту розпочали зрізати дерева у сквері Святого Юра.

Які громадські простори у Львові облаштують в 2015 році. У міській раді назвали перелік об’єктів, які планують змінювати та вдосконалювати.  Львів не має впливу на забудову історичної частини міста. Про проблеми будівництва в історичній частині Львова розповів архітектор Юліан Чаплінський, який зараз виконує обов’язки начальника управління архітектури міськради.

Корисності

В історичному Львові - нові пізнавальні таблички: у рамках проекту Best Quest на перехресті вулиць Краківська та Вірменська у Львові встановили інтерактивні таблички, з яких львів`яни та гості міста можуть дізнатися маловідомі, але цікаві факти із життя міста. Незабаром у Львові запрацює Великодній Ярмарок. Тут Львівяни зможуть придбати усе необхідне до свят.

У Львові запустили мобільний додаток для туристів. Мобільний додаток для смартфонів дозволить переглядати інформацію про туристичні маршрути Львівщини без доступу до інтернету. Окрім того, перелік бібліотек Львова та їх розміщення на карті міста тепер можна відслідкувати на об'єднаній інтерактивній Гугл-мапі.

Ще одне Інтернет нововведення у Львові: у четвер, 19-го березня, на сайті Google play з'явився новий мобільний додаток, який дозволить відправляти електронні звернення у Львівську міськраду з телефону.

Для малечі також є хороші новини -  створено Youtube-канал із розвиваючими мультиками. Проект налічує близько 800 відеозаписів: розвиваючих мультфільмів та пісень, що допомагають дітям вивчати англійську мову.  Цікава можливість для майбутніх журналістів. Колишній заступник головного редактора tvoemisto.tv Лілія Кузік проведе 26 березня публічну лекцію на тему "Інтернет-журналістика: чому мало бути лише журналістом". Зустріч відбудеться у львівському креативному просторі coMMuna. Початок о 16.00 годині.

Транспорт та дороги

Схема руху на вул. Городоцькій поблизу ТЦ "Магнус" змінилася. Відтепер для водіїв, що прямують вул. Городоцькою з центру у бік церкви Анни поворот на вул. Наливайка та на вул. Фурманську заборонено.

У Львові відновили роботи із будівництва трамвайної колії на Сихів. Роботи планують завершити до листопада цього року. Практично відразу після завершення робіт на Сихів буде запущено трамвай.

21 березня, через будівництво обмежать рух транспорту на вулиці Куликівській, 5. Із понеділка, 23 березня, на ремонт закривають частину вулиці Стуса. Причина – відновлення будівництва трамвайної колії на Сихів. У цей же день, через відновлення будівництва трамвайної колії на Сихів на вул. Стуса, автобусні маршрути 4а, 26, 53 та 30 змінять схему руху.

Скільки львів’янам доведеться платити за проїзд, та які чинники на це впливають, читате у матеріалі «Чи будуть львів'яни платити по 5 грн за проїзд в маршрутках?». Читайте також: прокуратура оскаржила рішення виконкому Львівської міської ради про обмеження на безкоштовний проїзд для пільгових категорій.

Надзвичайні події та скандали

Медсестра 4 комунальної міської лікарні Львова у цукерках знайшла речовину, схожу на ртуть. Про це повідомили у Департаменті з питань цивільного захисту ЛОДА. Чи справді це був токсичний метал, та як він міг туди потрапити на даний час зясовують правоохоронці. Ще одна надзвичайна подія трапилася 18 березня.  На території Львівського дріжджзаводу (ПрАТ «Ензим») вибухнула цистерна. Унаслідок вибуху пошкоджено паркан та шибки у сусідніх будівлях. Люди не постраждали.

Ректора Львівської фінансової академії затримали за хабар. Після затримання стало відомо шокуючі деталі справи. Двічі в одну річку: львівський IT-шник знову попався на паркуванні на газоні.

Ініціативи

Ролик про велодоріжку у Львові посів третє місце на конкурсі соціальної відеореклами на тему євроінтеграції. Нагородження переможців відбулося днями у Києві.  Відео під назвою «Є в кожному» демонструє ситуацію на одній із вулиць Львова. У ролику показано хлопця, який іде велодоріжкою вздовж вулиці та розповідає по телефону про євроінтеграцію. У цей час позаду нього їде велосипедистка.

В рамках благодійного аукціону «Купи зустріч - допоможи Україні» цього тижня львів’яни мали змогу купити зустріч із громадськими, політичними та культурними діячами і тим самим допомогти військовим.

Незабаром велосипедистів суттєво побільшає: у Львові з’явиться перша в Україні система муніципального прокату велосипедів. На вулицях міста встановлять понад 20 пунктів прокату. 19 березня, таке рішення прийняли депутати Львівської міської ради під час засідання сесії.

Ініціативна група «Поверніть нам «Львів»!» закликає до негайного порятунку кінотеатру «Львів», розташованого у Стрийському парку, і пропонує програму можливих заходів у приміщенні кінотеатру на найближче півріччя.

Громадські організації в Україні функціонують переважно на волонтерських засадах або працюють точково, реалізуючи проекти за кошти донорів. Їх часто називають «грантоїдами» і непрофесіоналами, які неефективно використовують ресурси. Як змінити ситуацію читайте у матеріалі 5 причин, чому громадським організаціям варто започатковувати стартапи

Хороша новина для видавців українських книг. Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА, з метою популяризації та рекламної підтримки україномовної книжки, випущеної видавництвами та видавничими організаціями Львівщини, оголошує конкурс на підтримку вітчизняного книговидання.

Економіка та економія

Нестабільність гривні, підвищення цін на комунальні послуги та продукти харчування змушують кожного українця суттєво задуматися над своїм бюджетом. Ми підготували декілька порад, які дозволять не лише контролювати вміст свого гаманця, але і економити під час кризи. У весняний період наш організм традиційно страждає браком вітамінів. Як рятуватися від гіповітамінозу та не витрачати при цьому значних коштів, tvoemisto.tv розповів президент Асоціації дієтологів України Олег Швець.

Із 1 квітня значно підвищаться тарифи на постачання гарячої води та опалення. Дізнайтеся, на скільки подорожчає вода й опалення? Також із 1 травня набирає чинність постанова, яка дозволяє українцям отримувати субсидії за полегшеною схемою. Субсидії призначатимуть на 12 місяців, а продовжуватимуться автоматично. Дізнатися нові правила отримання субсидії можна у матеріалі Як отримати субсидію? 10 нововведень.

Спецпроекти

Обов’язки начальника управління архітектури Львівської міської ради з кінця лютого виконує Юліан Чаплінський. Про скандальні забудови Львова, про те, яким має бути історичний центр міста та як бути із пам’ятником митрополиту Андрею Шептицькому, він розповів в інтерв’ю Tvoemisto.tv.

Львівські підземелля дихають історією та містять у собі чимало містичних таємниць.  Tvoemisto.tv побувало у кількох таких підземеллях та пропонує львів'янам зануритися у цей таємничий підземний світ.

Після закінчення Революції Гідності минуло більше року. Чи стало за цей час у Львові менше хабарництва? Чи зараз у Львові чиновники, медики та вчителі і надалі вимагають хабарі, та чи готові мешканці міста їх давати? Дізнатися про це можна переглянувши відео Думки Твого міста: чи дають львів’яни хабарі?

Незабаром у Львові можуть відновити оранжерею у Стрийському парку. Коли вона запрацює залежить не лише від петутатів та чиновників, але і від львів’ян.

У спецпроекті (Не)пересічні львів’яни цього тижня мисткиня витинанок Дарія Альошкіна.

Багато людей асоціюють Львів із місцем, де народжуються революційні настрої. Всі, хто приїжджає до Львова у пошуку так званих «бандерівців», зазвичай розчаровуються, проте є у місті Лева й кілька закладів відпочинку, в яких відчувається дух революції. Tvoemisto.tv пропонує ознайомитись із особливостями трьох таких закладів.

У традиційній рубриці «Львів’яни та їх транспорт» цього тижня англійський урбаністичний «фікс». А от героїнею у рубриці DayLook у Львові стала студентка-п’ятикурсниця географічного факультету ЛНУ імені Івана Франка.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!