7 речей про Львів. Найцікавіше за минулий тиждень

2032 0
Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим жив Львів упродовж минулого тижня.

Комуналка

Минулого тижня у Львівській міській раді таки вирішили відмовитися від обмеження часу пільгового проїзду для деяких категорій пільговиків. Правом пільгового проїзду без обмежень зможуть користуватися  діти-сироти, діти з багатодітних сімей, діти, позбавлені батьківського піклування, інваліди по зору та учасники бойових дій.

За даними Львівського регіонального центру з гідрометеорології, негода на Львівщині протримається ще декілька днів. Тому дорожники закликають водіїв, які поспішили змінити зимові шини на літні, утриматись від виїзду на дороги, аби не створювати аварійно небезпечних ситуацій на дорогах.

Громадські слухання щодо коригування тарифу на проїзд у міському автобусному транспорті у Львові завершилися бійкою. 

А з середи, 1 квітня, для українців значно підвищуються тарифи на постачання газу, опалення й електрики.

Сitylife

У вівторок, 31 березня, відбувся товариський матч Україна – Латвія. У зв’язку з цим продовжували  роботу громадського транспорту у Львові. У п’ятницю, 3 квітня, львів’яни відзначали 25-ту річницю підняття державного прапора над Ратушею міста.У зв’язку і заборгованістю минулого тижня обіцяли припинити електропостачання ЛКП «Львівелектротранс».

У середу, 1 квітня, львів'янка у групі «Варта-1» повідомила про те, що цього дня з-під поліклініки на вул. Чупринки викрали дитячий візок. Жінка залишила його на 15 хвилин, а коли повернулася, візка уже не було. Буквально за кілька годин активні львів'яни виявили злодія, а міліція його затримала.

18 березня на території Львівського дріжджзаводу (ПрАТ «Ензим») вибухнула цистерна. Унаслідок вибуху було пошкоджено паркан та шибки у сусідніх будівлях. За роз'ясненнями щодо того, чи мав вплив вибух на здоров'я мешканців, та як аварія вплинула на довкілля, зокрема, на річку Марунька, що протікає неподалік заводу, tvoemisto.tv звернулося до Державної екологічної інспекції у Львівській області.

Протягом тижня активісти ініціативи «Допоможи фронту» збирали паски для бійців, які зараз перебувають на Сході України. А в суботу, 4 квітня, у Львові із Центру забезпечення військових у Рясному вантажівку із допомогою відправили на Схід. Волонтери та активісти передали в зону АТО близько 40 тон великодніх «подарунків» для військових, які зібрали з усієї Львівщини. Із 3 у Львові на Музейній площі (біля Домініканського собору) просто неба відкрили Галерею писанок, де буде презентували понад півсотні півметрових авторських писанок та триметрову арт-писанку. 

Унікальний для України проект «Smart City» (Розумне місто) курував у Львові один з кращих сучасних експертів з урбаністики Юрій Паращак. На прес-сніданку заслужений директор IBM Research Smarter Cities зі США розповів про підсумки проекту і перспективи для українських міст стати «розумними».

У п’ятницю, 3 квітня, львівський фотограф затримав чоловіка, який хотів викрасти велосипед просто із-під Ратуші. Як виявилось, міліціонери слідкували за ним, тому вдалось затримати і його спільника.

У Львові відбулася відкрита дискусія на тему «Alfa Jazz Fest: платформа для реалізації нових ідей». У обговоренні взяли участь представники влади міста, готельного та ресторанного бізнесу, музиканти, а також представники бойкотного руху у Львові. У Львові планують одноденний пасажирський страйк. Ігнорувати маршрутки львів’ян закликають у середу, 15 квітня. Міністерство інфраструктури України 2 квітня застосувало принцип «відкритого неба» в аеропорту Львова.

Ініціативи

Учасники конкурсу молодіжних проектів «Lviv Young Project» за підтримки мерії Львова розробляють проект «зеленої зупинки» у Львові. На її даху висадять рослини-сукуленти і навіть встановлять сонячні батареї.

Львів’ян запрошують на масову руханку. У вівторок, 7 квітня, з нагоди Всесвітнього дня охорони здоров’я буде проведено флешмоб «Руханка», який має стати рекордним за кількістю людей, що одночасно займаються руханкою.

У всьому світі 2 квітня проводять заходи до Міжнародного дня поширення інформації про аутизм. У Львові вже вдруге долучаються і підтримують цю ініціативу, у ході якої в місті відбуваються лекції, виставки, вечірки та інші активності. Цьогоріч у Львові на підтримку людей із аутизмом вирішили підсвітити синім Ратушу та Оперний театр, а самі львів’яни – убираються в блакитний і роблять селфі.

Львів’ян запрошують долучитись до п’ятої ювілейної акції «Зробимо Україну чистою». Це наймасштабніше прибирання країни, яке охопить територію міста 25 квітня з 10:00 до 15:00.

Концерт класичної музики для підтримки дітей вимушених переселенців відбудеться у Львові 14 квітня. Участь у концерті візьмуть талановиті діти-музиканти зі Сходу України та АР Крим.

Корисності

Отримати документ для виїзду за кордон для дитини у Львові можна позачергово. Про це повідомили в прес-службі Головного управління Державної міграційної служби України у Львівській області .

Вже традиційно до Великодніх свят для жителів та гостей Львова підготували багато цікавих тематичних заходів у багатьох локаціях міста.

У Львові продовжується активна боротьба із псевдоволонтерами. Зокрема, до активістів організацій «Варта-1», «Варта-700», «Народна Самооборона» та «Дорожній контроль» активно долучаються все більше львів'ян. Як розпізнати псевдоволонтера та кому не варто давати грошейtvoemisto.tv запитало у активіста громадської організації «Дорожній Контроль» Сергія Круглова.

Tvoemisto.tv пропонує ознайомитися із освітніми програмами для стажування або навчання за кордоном. Серед пропонованих країн – Франція, Німеччина, США й Туреччина.

Освіта

Минулого тижня Міносвіти оголосило нові умови проведення цьогорічного зовнішнього незалежного оцінювання. На майбутніх абітурієнтів чекають кілька інновацій від міністерства. Також українським школярам пропонують безкоштовне навчання після 9-10 класу в Польщі. Вимоги – базові знання польської мови, зокрема вміння читати, писати та спілкуватися.

У Міністерстві освіти і науки України вирішили відмовитися від фінансування державою підручників, та вирішили перекласти ці витрати на плечі вчителів. Що означатимуть для батьків нововведення у коментарі tvoemisto.tv роз'яснила заступник начальника управління освіти ЛМР Оксана Росипська.

Іще минулого тижня серед лави українських студентів поповнив Святослав Вакарчук, правда навчатись він буде не в рідній країні. Лідер гурту «ОЕ» став учасником стипендійної програми глобальних лідерів від Єльського університету (Yale World Fellows Program). Святославу випала можливість повчитися та обмінятися досвідом зі стипендіатами з інших країн. 

Духовність

У середу, 1 квітня, відбулась Хресна дорога для студентської молоді Львова. Молитви лунали у парку імені Івана Франка.

У четвер, 2 квітня, у каплиці Львівської міської ради відбулася зустріч із владикою Філаретом (Кучеровим), єпископом Львівським і Галицьким УПЦ. Тема зустрічі – «Хресний шлях, страждання, смерть і воскресіння Спасителя у житті християнина».

У суботу, 4 квітня, у переддень Квітної неділі відбулась молодіжна піша проща в Страдч. Метою заходу стала підготовка молоді перед останнім тижнем Великого посту до Світлого Христового Воскресіння.

Спецпроекти Tvoemisto.tv

Минулого тижня >;Tvoemisto.tv познайомивило вас із черговим Духівником Твого міста - помічником головного рабина громад прогресивного юдаїзму України, рабином общини прогресивного юдаїзму «Тейва» Сівою Файнерманом. (Не)пересічним львів’янином минулого тижня став майстер-лірник, який розповів про те, як поєднати музику і скульптуру.

Ніхто достеменно не знає коли і як виникла традиція святкувати «День сміху» або «День дурня», як його називають у деяких країнах, утім, кажуть, жартували у цей день навіть в середньовіччі. Tvoemisto.tv запитало львів'ян, чи відзначають вони День сміху та як жартують у цей день.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!