7 речей про Львів. Найцікавіше за минулий тиждень

2495 0
Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим жив Львів упродовж минулого тижня.

Citylife

Цього року у Львові розпочнеться будівництво Польського дому, який стане осередком мови, культури, науки та польських традицій. Будинок знаходитиметься за адресою вулиця Шевченка, 3а.

Наймасштабніша локація сучасного мистецтва на Західній Україні Urban Exploration запрацює у Львові 5 червня. Діятиме арт-цент упродовж усього літа у п'ятниці та суботи. Мета заходу – на демократичних засадах надати слово кожному митцю, який має що сказати суспільству.

Станом на вівторок, 12 травня, служити у складі нової патрульної поліції у Львові зголосилися понад 7 тисяч людей. Однак через ажіотаж набір продовжили.

У середу,13 травня, о 10 год. 50 хв. диспетчер Львівського обласного центру ЕМДМК отримала повідомлення про масове поступлення хворих із діагнозом «харчова токсикоінфекція» та «гостра кишкова інфекція» у Львівську обласну інфекційну клінічну лікарню. Госпіталізація почалась в післяобідній час і продовжується досі.  При зборі епіданамнезу було встановлено, що всі захворілі 11 травня 2015 року харчувалися у одному з ресторанів Львова, що на пл. Ринок. Вживали кури-гриль, картоплю по-домашньому, страви з риби та страви з заварним кремом. З числа захворілих 1 громадянин Туреччини, 2-є мешканців Києва, 1 – м. Кривий Ріг, 1 – Житомирська область, 2-є осіб з числа працівників ресторану.

У 2015 році Укрзалізниця запроваджуватиме проект енергоощадності, котрий передбачає встановлення сонячних колекторів.

На вулиці Городоцькій біля Привокзального ринку виділять смугу для громадського транспорту. Рішення було погоджено на міській комісії з безпеки дорожнього руху.

Від 15 травня вартість проїзду у львівських маршрутках дорожчає до 4 гривень. Окрім того, знімаються часові обмеження на безкоштовний проїзд для пільгових категорій.

У середу, 20 травня, авіакомпанія «Міжнародні Авіалінії України» виконає перший власний прямий регулярний рейс за маршрутом Львів – Тель-Авів – Львів.

Комуналка

Цього тижня у ЛМКП «Львівтеплоенерго» повідомили, що через ремонтні роботи на об’єктах теплопостачання призупинено подачу гарячої води до 24 споживачів Львова.

 Від 1 червня право пільгового проїзду втрачають окремі категорії пільговиків, що обліковані в Єдиному державному автоматизованому реєстрі пільговиків.

14 травня, розпочалися роботи з впорядкування пл. св. Юра. Зокрема, ремонтники мінятимуть аварійні інженерні мережі. У зв’язку з цим площа буде закрита для руху транспорту. Також буде внесено зміни у схеми руху громадського транспорту. На час проведення дорожньо-ремонтних робіт зі змінами курсуватимуть міські автобусні маршрути №2А, 15, 33, 38, та тролейбуси №2, 7, 9, 10, 12, 20.

Перевтілення вулиці Курбаса у Львові триває, й невдовзі вона стане зовсім іншою – із новим покриттям, деревами, вуличними меблями та декоративним освітленням. Нині на вулиці облаштували покриття та висадили дерева.

У місті зараз вивчають можливість реалізації проекту з запровадження нічних маршрутів. Якщо проект знайде підтримку, такі нічні маршрути можуть курсувати містом вже влітку.

Спорт

У суботу та неділю, 23-24 травня, у СК «Динамо», що на вулиці Василя Стуса, 4, відбудеться Міжнародний навчальний семінар з Айкідо Йосінкан під керівництвом відомого майстра та керівника Міжнародної Федерації Йосінкан Сусуму Чіно 8 Дан, Японія. Організаторам заходу є Українська фундація Йошинкан Будо.

16 травня, в рамках першого велосипедного фестивалю «ВЕЛОПАРК», який відбувся у Парку культури і відпочинку ім. Богдана Хмельницького, вулицями міста пройшов велопробіг «Green Bike».

День Європи у Львові

Так,  у суботу, 16 травня, у Львові відбулась панельна дискусія «Що Україна та Львів можуть дати Європі? Що Європа може дати Україні?». Львівські експерти в різних галузях розказували власні історії успішного розвитку Львова та спілкувалися з мешканцями міста щодо ключових проблем та перспектив подальшого розвитку Львова та України в європейському контексті.

Також, 16 травня у Львові відбувся хакатон «Моє європейське місто» – конкурс молодіжних проектів. Його метою стало розширення можливостей молоді для визначення найактуальніших проблем міста та вироблення інструментів для їх подолання, а також напрацювання проектів, які можна втілити у Львові для того, щоб місто стало відкритим до змін, конкурентоздатним, привабливим для інвестицій, ще більш європейським.

Крім того,  16-17 травня у Львові біля пам’ятника Тарасу Шевченкові пройшла акція, присвячена Дню Європи «Обираючи Європу» – виставка, присвячена найяскравішим подіям боротьби українців за європейський вибір у 2013-2014 рр.

Благодійність

Активісти ініціативи «Допоможи фронту» 16 травня провели для львів’ян  концерт та водночас допомогли українським військовим на Сході.

Цього тижня у Львові почали збирати вишиванки для військових, що зараз перебувають на Сході. Зібрані сорочки передадуть солдатам як обереги.

Цього тижня біля пам'ятника Королю Данилу активісти ініціативи «Допоможи фронту» провели черговий збір речей для українських військових у зоні АТО. Зібрали найнеобхідніше – зокрема кросівки, адже частина військових ще досі у зимовому взутті.

Корисності

Безкоштовну українську абетку для навчання дітей навичок дрібної моторики та написання букв української абетки пропонує українцям проект «Розвиток дитини».

Сучасні і прогресивні турботливі матусі переглядають багато літератури, аби визначитись, як же правильно виховувати і навчати свою дитину, аби вона виросла достойною особистістю. Існують різноманітні методики, які привчають дітей до самостійності та відповідальності із самого раннього віку. До числа найефективніших належить методика Марії Монтессорі

6 травня, у Львові відбувся 4-й майстер-клас із приготування страв галицької та кримської кухонь. Присутні скуштували кримських чебуреків і галицького гречаного пирога із картоплею та занотували секрети їх приготування.

Спецпроекти Tvoemisto.tv

Львів, який ви вже знаєте, але на який хочеться дивитись знов і знов. Древні дахи, переплетення вулиць та архітектурні творіння. Все це Tvoemisto.tv показало із найвищих оглядових майданчиків Львова.

Галерея нашого нового проекту «То є Львів!», у якому розповідаємо про звичайних львів’ян, цього тижня поповнилась ще одним портретом. Сьогоднішнього героя рубрики звати Анатолій. За освітою він – програміст. З дитинства захоплюється усім, що пов’язане з комп’ютерами. Однак найбільше любить подорожувати. 

Родиною Твого міста цього тижня стали Ільницькі, котрим цьогоріч присвоїли звання «Шляхетної львівської родини».

Фото: WSPOLNOTAPOLSKA.ORG.PL, WWW.UNIAN.UA, FCKARPATY.COM.UA,  WIADOMOSCI.WP.PL

Підготувала Наталія Середюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!