7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

2535 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 27 листопада – 4 грудня.
фото: kapitoliy.net.ua

фото: kapitoliy.net.ua

СityLife

30-го листопада, Комісія державіаслужби з експлуатації повітряних ліній дозволила регулярні маршрути зі львівського аеропорту до Італії, Португалії, Іспанії та Австрії двом українським авіакомпаніям.

Перший академічний український театр для дітей та юнацтва став Першим театром.

Під час сесії Львівської міської ради прийняли рішення про вилучення 30-ти малих архітектурних форм (МАФів) із комплексної схеми розміщення тимчасових споруд.

1-го грудня депутати Львівської міської ради проголосували за надання комунального приміщення в оренду благодійній організації «Горіховий дім», яку нещодавно виселили з орендованої будівлі.

Сесія Львівської міської ради ухвалила рішення про присвоєння Музею народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького.

У Львові шукали вибухівку одразу в чотирьох торгових центрав.

Суд обрав запобіжний захід виконуючому обов’язки директора львівського нічного клубу «МІ100», де нещодавно сталася пожежа із трагічними наслідками.

Пізно увечері, 27 листопада, на Львівщині з рейок зійшов вантажний потяг. Він викотився на проїжджу частину і перекрив трасу «Київ – Чоп» більш ніж на годину. Причиною назвали неналежне утримання колій львівським приватним підприємством.

28-го листопада правоохоронці викрили лікарку у вимаганні й отриманні хабара від пацієнтки у її власному кабінеті.

Транспорт

2-го грудня на маршрут повернули трамвай № 3. У «Львівелектротрансі» обіцяють, що і третій, і п'ятий трамвай стабільно курсуватимуть, як і раніше.

2-го грудня у Львові прийняли рішення про зміни в русі міського громадського транспорту. Зокрема, по-новому їздитимуть автобуси на Винники, Зимну Воду і Рясне-2.

На оновлення громадського транспорту та ремонт магістральних доріг у місті Європейський банк реконструкції та розвитку надасть 39 мільйонів євро у кредит. Закупівлю нових автобусів та трамваїв планують розпочати влітку 2017-го року.

Для задоволення попиту на перевезення під час зимових свят Укрзалізниця відкрила продаж квитків на 13 додаткових поїздів на 100 рейсів у популярних напрямках. У переліку також і потяги, які курсуватимуть через Львів.

Із наступного року у Львові можуть підняти ціни на проїзд у міських та міжміських маршрутках.

Львівські активісти продовжують флешмоб «Підвези ближнього». Водіїв закликають пропонувати людям на зупинках допомогу з добиранням.

Львівське комунальне АТП-1 купить 20 нових малогабаритних низькопідлогових автобусів Ataman.

28 листопада прийняли новий перелік зупинок загального користування, у якому з’явилися зупинки вздовж маршруту сихівського трамвая, а також змінили місце розташування ті, про переміщення яких просили мешканці районів.

Медицина

Представники організацій «Матері Чорнобиля» та «Допомога для України» (м.Мюнхен, Німеччина) передали медичне обладнання Львівському обласному спеціалізованому диспансеру радіаційного захисту населення. Загальна вартість обладнання – 248370 грн.

30-го листопада, Кабінет Міністрів України ухвалив 10 постанов, з яких розпочинається реформування системи охорони здоров’я. Зокрема, затвердили порядок створення госпітальних округів та зобов’язали місцеві органи влади сформувати їх відповідно до нормативів, розроблених МОЗ.

За кожного пацієнта сімейний лікар в Україні отримуватиме в середньому 210 гривень на рік.

Реформа медицини, яку планують запустити у 2017-му році, передбачає перехід пацієнта й його родини до сімейного лікаря, який на основі контракту надаватиме допомогу на первинному рівні. З часом це може призвести до скорочення штату вузьких медичних працівників - окулістів, ендокринологів, невропатологів тощо.

Реформи

Міністерство охорони здоров'я підготувало наказ про зміни до переліку лікарських засобів, медичних інструментів та інших предметів у аптечці українського бійця. Зокрема, наголошують, що вітчизняні солдати повинні мати не гірші аптечки, ніж військові НАТО.

Новий сервіс, завдяки якому громадяни зможуть надсилати інформацію про правопорушення та фото з місця події, тестує Національна поліція України. Львів може стати другим містом, у якому запрацює додаток.

Через підвищення мінімальної заробітної плати з 1-го січня у Львові зростуть тарифи на житлово-комунальні послуги.

Із січня 2017-го року на чіп ID-паспорта записуватимуть електронний цифровий підпис, а приймати заяви громадян та видавати документи зможуть центри надання адмінпослуг.

Ремонтні роботи

1-го грудня рішення про надання земельної ділянки для будівництва дороги, що з’єднає вулиці Стрийську і Козельницьку, ухвалили депутати Львівської міської ради.

На вулиці Городоцькій (від будинку №203 до №187) відбулася заміна 20 дерев породи «тополя», «клен-явір» та «клен-ясенолистий», у зв'язку з реалізацією проекту будівництва велодоріжки по вул. Городоцькій.

Львівська митниця ДФС інформує, що на пункті пропуску «Шегині – Медика» на українській частині завершено ремонт дорожнього покриття. У суботу та неділю, 26-27 листопада, для львів’ян стали доступними після ремонту чотири ділянки доріг.

Корисності

Для того, щоб маленькі користувачі не загубилися у всесвітній павутині та знайшли у ній корисну інформацію, пропонуємо перелік перевірених і безпечних сайтів для розваг, навчання та розвитку дитини.

Зима – гарний час не тільки для свят, а й самостійного навчання, для якого у мережі зараз є чимало можливостей. Пропонуємо перелік онлайн-курсів, корисних для людей з різним рівнем знання англійської мови, від Green Forest.

Традиційно склалося, що днем Святого Миколая розпочинається цикл новорічних та Різдвяних урочистостей у Львові. Миколай уже готує сюрпризи для малечі та їхніх батьків у вигляді різноманітних акцій, вистав та інших заходів. Пропонуємо перелік місць у Львові, де можна зустріти Чудотворця з мішком подарунків або ж написати йому листа.

У будинку кожного львів’янина є чимало непотрібних речей. Носити їх не хочеться або вже не модно – причин багато, а вихід часто один – на смітник. Так думає більшість, і лише одиниці віддають їх потребуючим. Для тих, хто все таки хоче долучитися до благодійності, Tvoemisto.tv підготувало перелік із 9-ти організацій та спільнот, які чекають допомоги від львів'ян.

У книзі «Гуцульська кухня» поєднано рецепти карпатських господинь, а також традиційних страв народів, котрі є їхніми сусідами. Авторами збірки стали краєзнавці й журналісти Петро Гавука та Олена Масляник, а видала її «Тиса».

Сім’я проректора Львівської бізнес-школи УКУ Софії Опацької за один вечір продала 18 вживаних іграшок. Отримані кошти вони подвоять і передадуть на потреби дітей, які потребують лікування. Це хороший спосіб позбутися зайвих іграшок.

Спецпроекти Tvoemisto.tv

«Ознака таксі», підвищення вартості кілометра проїзду удвічі, сприяння поліції в ефективній роботі легальних стоянок таксі, приборкання Uber до умов чинного законодавства і робоча група в міськраді – побажання легальних таксоперевізників.

Місто Жовква тепер не просто найкраще історичне місто Львівщини, а й найбільш енергоефективне. За останні три роки тут запровадили одразу чотири проекти задля підвищення енергоефективності, які фінансує Європейський Союз.

Згідно з реформою системи охорони здоров’я, яку планують запустити у 2017 році, пацієнти фактично перетворюються у роботодавців, які укладатимуть контакти з сімейними лікарями. Відтак, лікарі будуть зацікавлені працювати якісно, бо від кількості контрактів залежатиме їхня робота та зарплата. Про те, як зміниться фінансування медицини, що входитиме у обов’язки сімейного лікаря, та які права отримають пацієнти, Tvoemisto.tv розповів начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб. Чиновник поділився інформацією, що прозвучала на засіданні Міністра охорони здоров’я України.

Балет, що переміг разом із Русланою на «Євробаченні», показав українську автентику на сценах півсотні країн, але мріє частіше виступати у Львові. Tvoemisto.tv розпитало заслужену артистку України Ірину Мазур про те, як сприймають закордоном українську автентику, чого чекати поціновувачам творчості «Життя» від прем’єри «ETNOЕВОЛЮЦіЯ» і чому навіть після виступів на одній сцені з Вітні Г’юстон і Селін Діон львівські танцівники залишаються тут


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!