7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

2520 0
Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим жив Львів упродовж 18-24 травня.

Citylife

Унаслідок масового отруєння чимало львів’ян ще досі перебувають у лікарні. Артисти Львівського театру опери та балету імені Соломії Крушельницької оприлюднили звернення до української влади. У ньому вони обурюються великою кількістю повісток для мобілізації, які переважно адресуються артистичному складу театру. 29 травня у навчальних закладах Львова проведуть урочистості з нагоди закінчення навчального року. Окрім урочистих лінійок, школярі візьмуть участь у молитовних заходах. Усіх небайдужі знову обговорювали концепцію майбутнього розвитку кінотеатру «Львів». 17 травня, на Луганщині на фугасі підірвався автомобіль. Загинули чотири особи, серед яких – львівський волонтер Володимир Боднар. Активіст Андрій Романчак, який також був у автомобілі, терміново потребує допомоги. У рамках всеукраїнського Дня вишиванки у Львові триває акція «Подаруй захиснику вишиванку». Львів'ян просять активно долучатися до ініціативи. У Львові вже всьоме відзначили День кельнера. На День Героїв сотні волонтерів у Львові утворили живий ланцюг та закликали долучатися до руху. 22 травня військових полонених містяни зустрічали у вишиванках. Напередодні депутати Львівської міської ради затвердили перелік об’єктів комунальної власності, що підлягають приватизації способом викупу. У списку щасливчиків опинилися друзі, родичі та бізнес-партнери депутатів.

Підвищення тарифу на проїзд

Після довгих дискусій у Львові таки підвищили тариф на проїзд у громадському транспорті. Таким чином, із 15 травня за проїзд у маршрутці львів'яни сплачують 4 гривні. Крім того, рішення виконавчого комітету знімає обмеження із пільговиків, яке дозволяло пільговим категоріям користуватись безоплатним правом на проїзд тільки з 10:00 до 16:00. Тим часом активісти у Львові шукали взірцевих водіїв: активісти громадської ініціативи «То-ся не зробить» ініціювали акцію, що дозволяє львів’янам оцінити роботу водіїв маршрутки.

Транспорт і комуналка

У Львові відновили працю з продовження тролейбусної лінії №13 до проспекту Свободи. Планується, що наприкінці травня усі роботи будуть виконані. Ми спробували дізнатися, чому львів'янам по-різному нарахували оплату за газ у квітні. Через планові ремонтні роботи на об’єктах теплопостачання у Львові призупинено подачу гарячої води до 17 споживачів, які є на обслуговуванні у ЛМКП «Львівтеплоенерго». Загалом у зв’язку з низьким рівнем розрахунку за спожиті опалення та гарячу воду у квітні на львівських підприємствах теплопостачання склалася критична ситуація. Це може призвести до відключення гарячої води. На трасі Львів–Тернопіль запровадили реверсний рух. У Львові закрили на ремонт частину вулиці Богдана Хмельницького на ділянці від вулиці Шкільної до площі Криничної. На Стрийській ще кілька днів не буде гарячої води.

Реформи

Верховна Рада прийняла закон, що розширює права власників квартир багатоквартирних будинків. Фактично Парламент ліквідував монополію ЖЕКів, однак додав відповідальності мешканцям будинків. Закон набирає чинності з 1 липня 2015 року. Кабінет Міністрів також оприлюднив постанову, якою затверджено новий перелік галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюватиметься підготовка здобувачів вищої освіти в українських університетах.  В Україні проведуть референдуми щодо перейменування міст. Діти учасників АТО навчатимуться у вишах безкоштовно. У червні українцям буде проблематично отримати шенгенську візу. У львівських школах побільшає уроків фізкультури. Львівська поліція оприлюднила перелік спеціалістів, яких потребує найбільше. Для Львівського аеропорту обирають міжнародний код. У Львові погодили демонтаж радянської символіки. Із 1 січня львів'янам видаватимуть українські біометричні паспорти.

День пам’яті депортації кримських татар

У Львові десятки кримських татар і львів'ян біля пам'ятника Тараса Шевченка запалили свічки пам'яті за жертвами депортації кримських татар. Люди виклали зі свічок зображення півострова Крим із цифрами «71», а також українські і кримськотатарські символи – тризуб і тамгу. 18 травня у Twitter пройшла акція на підтримку кримських татар. Твітеряни писали та поширювали повідомлення з хештегом #SaveCrimeanTatars або #QirimSurgunu. У День пам’яті римчанка Джамала представила сингл під назвою «Шлях додому». Автором музики традиційно виступила сама співачка.

Корисності

Ми писали про три різнобічні табори для львівських школярів, які вже збирають «команди» для цікавого та повчального відпочинку. Також навели два приклади, як європейські стандарти енергоефективності втілюються в українських реаліях. Пропонуємо вам 5 порад, як уберегтися від кліщів. А ще вирішили порівняти тарифи доступу до швидкісного мобільного Інтернету, які пропонує «МТС Україна», «Київстар» та «life:)». Дізнавалися, де у Львові можна здати непридатну техніку, а також, що варто знати при перетині кордону з дитиною. А ще – писали про старовинну книгу із автентичними галицькими рецептами. Пропонуємо  5 найважливіших тез з панельної дискусії «Що Україна та Львів можуть дати Європі? Що Європа може дати Україні?», яку у Львові 16 травня провело Представництво Європейського Союзу в Україні. Також пропонуємо почитати про літні фестивалі, смартфонозалежність, 7 фактів про новий адміністративний поділ України, напої для підвищення імунітету.

Спецпроекти Tvoemisto.tv

Цього тижня Tvoemisto.tv побувало у пекарні, де хліб для українців випікають пенсіонери із Німеччини. Ми дізнались, для чого вони приїхали за тисячі кілометрів від дому, щоб займатись улюбленою справою, і чи смакує їм український хліб. Окрім того, ми пропонували 7 тез Блаженнішого Любомира Гузара про те, як будувати рідну хату. Героєм рубрики «(Не)пересічні львів’яни» став майстер гравюри Олександр Бриндіков. Ще одним героєм наших спецпроектів став отець Володимир Мощич – медичний капелан, а також голова комісії у справах душпастирства охорони здоров'я Львівської архиєпархії. Актор Олег Цьона став цього разу героєм рубрики «Люди Твого Міста». А в рубриці «Що має побачити кожен львів’янин» ми розповіли вам 6 фактів про колишнє міське передмістя – Жовківську рогатку та унікальну архітектурну споруду – фабрику повидла, що на вулиці Богдана Хмельницького, 124.

Фото: www.032online.com, pravo-znaty.org.ua, blog.golubovsky.com, hromadsketv.lviv, www.sknews.net

Опублікувала Юлія Сабадишина

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!