7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

3098 0
Tvoemisto.tv пропонує дізнатись, чим запам’ятається львів’янам минулий тиждень.

Citylife

Минулого тижня львів’янин Святослав Літинський отримав український паспорт, який заповнено лише українською мовою, без дублювання даних російською.

Нещодавно виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив спрощену процедуру переобладнання житлових приміщень. Як пояснила начальник юридичного управління Гелена Пайонкевич, відтепер для перепланування квартир, яке не стосується несучих стін, непотрібно брати спеціальних дозволів.

Учасники програми з управління технологіями Львівської бізнес-школи УКУ на прохання Львівської міської ради провели аналіз, документування і оптимізації процесів з надання адміністративних послуг у місті. Це полегшить львів'янам співпрацю з управліннями ЛМР.

За інформацією Галицької районної адміністрації, цього тижня відновлюють роботи з реконструкції хвилі та постаменту пам’ятника Тарасові Шевченку.

У ЛКП «Лев» стартувала програма чіпування безпритульних тварин. Відтепер усі безпритульні тварини Львова будуть ідентифіковані. Про це підприємство повідомляє на своїй сторінці у Facebook.

У мережі з’явилося відео, зняте з квадрокоптера. Автор ролика відтворив політ пташки над будівництвом сихівської трамвайної лінії у Львові.

Комуналка

Під час прокладання трамвайної колії на вулиці Стуса будівельники замінюють існуючі інженерні мережі. Новий водогін уже прокладений, відтак, ЛМКП «Львівводоканал» приєднало новозбудовану ділянку магістрального водогону до існуючої системи водопостачання.

З минулого тижня для отримання субсидій слід подавати спрощену декларацію про доходи. З 21 липня набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 26.06.2015 № 475 «Про спрощення порядку призначення та надання населенню житлових субсидій». Про це повідомляє прес-служба Львівської міськради.

Дороги і транспорт

Команда руху «Підвезу!» запропонувала львів’янам чітку схему, як у ранковий час пік, добиратися на роботу без маршрутокTvoemisto.tv розпитало ідеолога проекту Василя Матяшовського про особливості ініціативи та як на практиці нею можуть скористатися львів’яни.

Як повідомили в міському управлінні транспорту та зв’язку, через ремонт  просп. Свободи на ділянці дороги від вул. Гнатюка до вул. Вороного, рух автобусів маршрутів №1А, №3а, №4А, №5а, №47А та №53 здійснюватиметься вулицею Підвальною в обидві сторони.

7 серпня, дорожники розпочали роботи з влаштування вирівнюю чого шару асфальтобетону автомобільної дороги М-11 Львів-Шегині на ділянці км + 30 в напрямку до центру міста Городок.

Президент Польщі Броніслав Коморовський в останній день на посаді підписав закон про ратифікацію протоколу, який змінює Угоду про малий прикордонний рух (МПР) з Україною. 

Президент Петро Порошенко підписав закон, який передбачає запровадження автоматичної фотозйомки та відеофіксації порушення Правил дорожнього руху.

«Концерн-Електрон» розробив для Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф новий повнопривідний санітарний автомобіль. Уже готовий отриманий санітарний транспорт буде використовуватися для надання невідкладної медичної допомоги у важкодоступних гірських районах та сільській місцевості.

Дорога Львів – Мукачеве, яку розпочали ремонтувати ще в червні цього року, отримає підсилену основу та асфальтобетонне покриття. Завершити її ремонт обіцяють до кінця літа. Зараз невідремонтованими лишилися 6 кілометрів дороги.

4 серпня, у Львові розпочалися ремонтні роботи на ділянці від вулиці Зеленої до Сихівського кладовища. Рух транспорту на цій ділянці здійснюється у реверсному режимі.

У Львові ремонтують вулицю Лисенка. Із 20 липня для проведення ремонтних робіт закрито рух транспорту на ділянці від вулиці Заньковецької до вулиці Короленкка. Наступний етап – від вулиці Короленка до Миклухо-Маклая. Як повідомляє прес-служба ЛМР, закінчити ремонт планують до кінця вересня.

Корисності

Літо – гаряча пора відпусток. Навіть найдовша та найкраща відпустка закінчується і… доводиться повертатися до роботи. Пропонуємо вам кілька порад, як правильно повернутися з відпустки і не нашкодити своєму здоров’ю.

Триває реєстрація на безкоштовний e-mail курс з мистецтва. З 10 серпня по 10 вересня «Поштова школа з мистецтва» надаватиме 15 уроків із мистецтвознавства.

Сонливість та втома після тривалого сну - не найкращий початок дня. Пропонуємо дізнатися про головні умови, яких треба дотримуватися, щоб нічний відпочинок був якісним та здоровим.

4 серпня на кордоні, у пункті пропуску «Краковець», затримали український автобус, пасажири якого відмовилися декларувати майно з Польщі. Щоб уникнути подібних ситуацій, львів’янам слід знати митні правила з обох сторін. Пропонуємо переглянути, які товари та в яких обсягах можна ввозити в Польщу, а також в Україну без декларування.

Із року в рік все більше українців прагнуть оволодіти іноземними мовами. Добре знання мов відкриває нові можливості для подорожей та кар’єрного росту. Пропонуємо корисні поради від людини, яка знала 16 мов.

Ще минулого року Кузьма та гурт «Скрябін», спільно з львівським розробником українських дитячих розвиваючих мобільних ігор Nravo Kids, розпочали роботу над музичною грою «ВСЯКА МУЗЯКА». Нині ж її завершили і кожен може завантажити гру безкоштовно.

Наші нігті потребують не меншого догляду, аніж волосся чи шкіра. Неправильно вважати, що пилочка і зміцнюючий засіб – усе, що потрібно вашим нігтям. Домашній догляд за нігтями не займе багато часу. Пропонуємо вам поради про те, які підручні засоби допоможуть швидко і без зайвих витрат зміцнити нігтьову пластину і повернуть манікюру привабливість.

Серію мультиплікацій “Магічні Кулі” (“Magic Balls”) створила студія “Primus Animation”. Пластилінові розвивальні мультфільми розраховані на дітей від 1 до 4-х років.

Студенти, які нещодавно отримали фінансування свого навчання. за кордоном, найкраще знають, як шукати такі можливості. Цього року переможці конкурсу стипендій від QS пропонують 7 основних підказок для всіх охочих.

Українсько-польсько-білоруська команда нещодавно запустила сервіс, який буде корисний всім, хто думає про роботу в країнах ЄС.

Благодійність

15-16 серпня у Львові у парку імені Івана Франка, біля альтанки-ротонди проходитиме благодійний проект «Шафа». Львів’ян просять допомогти пацієнтам Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні вживаними речами.

Волонтерська організація, яка залучає громадськість підтримувати дітей Героїв, просить долучитися львів’ян зібрати канцтовари для дітей Львівської та Закарпатської обл. Зібрати речі потрібно до 25 серпня.

Біля приймального відділення госпіталю відбулася передача благодійного реанімаційного автомобіля марки «Мерседес». Вже зовсім скоро реанімобіль відправлять під Маріуполь в підрозділ Західного регіонального управління, який виконує завдання в зоні АТО.

В Україні стартувала масштабна акція спрямована на збір пластикових кришечок на протези воїнам, що втратили кінцівки у військових діях. До акції можуть долучитись і львів’яни.

Духовність

14 - 23 серпня відбудеться десята міжнародна піша проща родин мігрантів-заробітчан та всіх охочих із Самбора у Зарваницю. Охочих очиститись у молитві запрошують долучатись.

Серію роликів «Молитва про Божу Мудрість» почали створювати у Львові до 150-річчя з дня народження Митрополита Андрея Шептицького. Перше відео вже опубліковано у соціальних мережах.

25-27 серпня відбудеться триденна проща до містечка Унів. Усіх охочих запрошують долучатись.

Спецпроекти Tvoemisto.tv

Цього тижня Tvoemisto.tv рекомендує для перегляду американську комедію «Антураж» про зграйку шибеників, які раптово стали популярними і вирішили зняти фільм.

У Львові облаштовують велодоріжки, місто активно промує велорух та кількість ДТП за участі велосипедистів збільшується. У липні під колесами автобуса загинув неповнолітній велосипедист, а наприкінці червня через падіння з велосипеда загинув 12-річний хлопець, який катався без шолома.Tvoemisto.tv звернулося за коментарем до міської влади та Львівської асоціації велосипедистів, аби дізнатися чи безпечне місто для велосипедистів.

Нещодавно у Львові презентували частину проекту з електронного урядування, що називається «Картка львів’янина». Вже з вересня електронну картку почнуть отримувати учасники АТО, а за тим – і всі львів’яни.Tvoemisto.tv запитало у мешканців Львова, що їм відомо про цей документ?

Лазанки по-львівськи завдяки італійцям, форшмак придумали євреї, а пажиброди – вірмени. Феномен галицької кухні – це суміш народів та культур, які витворювали нашу спільну спадщину на цій землі впродовж тривалого часу. В цьому впевнені автори книги «Львівська кухня» Ігор Лильо та Всеволод Поліщук, які описали смаки Львова в історіях людей. Вони розповіли Tvoemisto.tv про те, як рецепти пов’язані з відомими львів’янами, чим особлива та як змінювалася галицька кухня, а також нагадали галичанам про забуті традиційні страви.

Підготувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!