7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

2721 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події, а для декого психологічно складним. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 15-22 листопада.

CityLife

Центральна виборча комісія визнала обраним міським головою Львова представника політичної партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ» Андрія Садового, який на виборах 15 листопада отримав 140 тисяч 942 голоси виборців або 61,10%. А Головою Львівської обласної ради став представник БПП-Солідарність Олександр Ганущин. У Львові поблизу одного з пунктів прийому макулатури знайшли бюлетені з відмітками, за якими голосували на місцевих виборах 25 жовтня.  

Мешканці Львова вшанували людей, які загинули у Франції від рук терористів. Вони приносили до Почесного консульства Франції квіти з траурними стрічками та запалювали лампадки.

 19-річний львів’янин під час бійки отримав ножове поранення, яке стало смертельним. Ще троє юнаків з ножовими пораненнями госпіталізовані. Про це інформує прес-служба Головного управління Національної поліції у Львівській області. Правоохоронці шукають зловмисників та закликають очевидців повідомляти на 102.:

16 листопада ввечері працівники патрульної поліції Львова затримали нетверезого водія, який скоїв ДТП на площі Міцкевича та втік з місця інциденту. 18 листопала вночі у Львові невідомі кинули у приміщення дільничного пункту поліції пляшку із займистою речовиною.  У Львові тимчасовим виконувачем начальника управління патрульної поліції в місті призначений рядовий поліції Антон Пузиревський. Про це поінформувала прес-служба відомства. За повідомленням, у вівторок, 17 листопада відбулося його офіційне представлення.

У минулому шкільна вчителька музики із села на Львівщині стала поліцейським і вражає українців вокальними здібностями.

У ніч на 20 листопада відійшов у вічність відомий львівський музикознавець, засновник і керівник ансамблю давнього співу «A cappella Leopolis» Роман Стельмащук.

 Після тривалого лікування та курсу реабілітації в Ізраїлі, Надія Андрухів, яка постраждала внаслідок теракту Львові 14 липня, повернулася до рідного міста.

Згідно з законом про декомунізацію, до 21 листопада має завершитися процес перейменування вулиць із радянськими назвами. Львів пережив бум перейменувань після здобуття Україною незалежності, однак і зараз у місті є вулиці-претенденти на зміну назв. Раніше планували перейменовувати вулицю Григорія Петровського. Тепер її просто ліквідують. Натомість свою назву змінить вулиця Дмитра Карбишева.

Для львів’ян підготували інтерактивну мапу «Куди здати відходи у Львові». На ній можна знайти точки прийому ламп, що містять ртуть, батарейок, макулатури, тканин і ганчір'я. Запланований на кінець жовтня запуск муніципального велопрокату затримано через неготовність платіжної системи сервісу.

Цими вихідними на Львів відзначив День Гідності та Свободи України. 17 листопада відзначають Всесвітній день передчасно народженої дитини. Львів приєднався до події, підсвітивши фіолетовим фасад оперного театру.

 

Транспорт

У Львові вул. Личаківську та Зелену можуть з’єднати тролейбусною лінією, яка пролягатиме по вул. Пасічній. Таку ідею озвучив керівник управління транспорту та зв'язку Віктор Щир під час апаратної наради у Львівській міській раді.

На кількох ділянках автодороги «Мукачево-Львів» тимчасово неможливий проїзд транспорту, – інформує Департамент ДАІ МВС України. На магістралі Львівської залізниці ремонтуватимуть стрілочні переводи колії.

Через дорожні ремонті роботи жителі двох районів міста залишилися без трамвайного сполучення. Tvoemisto.tv вирішило дізнатися, коли у Львові запустять трамвай №4, та яким маршрутом він курсуватиме.

18 листопада, у Львові на перетині вулиць Куліша та Зернової у маршрутки № 22 відпало колесо. Це вже вдруге за останні кілька днів львівські маршрутки гублять колеса під час руху. А в Управлінні патрульної поліції Львова з’явився перший у місті термінал для сплати штрафу.

До кінця цього року львів’янам так і не вдасться проїхати трамваєм з центру міста на Сихів. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив директор ЛКП «Львівавтодор» Олег Береза.

На вулицях Коперника та Гнатюка у центрі Львова облаштують світлофори, які самостійно регулюватимуть рух. Світлофори регулюватимуть дорожній рух залежно від інтенсивності транспортного потоку і визначатимуть, яке світло вмикати: зелене або червоне.

На період зимових свят Укрзалізниця збільшила пропозицію місць у найбільш популярних напрямках. Уже найближчим часом буде відкрито попередній продаж квитків на додаткові поїзди до Ужгорода, Львова, Ворохти, Івано-Франківська та Чернівців.

Комуналка, ремонтні роботи

У середу, 18 листопада, дорожники завершили роботи з влаштування вирівнюючого шару асфальтобетонного покриття на автомобільній дорозі H-17 Львів – Радехів – Луцьк. Про це повідомила заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Ірина Гримак. 19 листопада, на автомобільній трасі Т-14-10 Броди-Червоноград розпочали ремонт дороги.

Дорога Бориня – Мохнате у Турківському районі, яка має важливе значення для гірського краю, включена до переліку автотрас, що ремонтуватимуться за кошти 50-відсоткового перевиконання митних платежів.

Роботи з асфальтування дорожнього покриття на проспекті Червоної Калини планують закінчити через тиждень.

За інформацією управління інженерного господарства ЛМР, у зв’язку з прокладанням інженерних мереж на вул. Героїв УПА, 29 із 19:00 години 18 листопада до 17:00 години 21 листопада буде обмежено рух транспорту.

Реформи

Із 2019 року в Україну повернуть обов’язковий техогляд легкових машин. Він буде проходити раз на два роки. Але не всі власники автомобілів будуть зобов’язані їхати на станції техогляду.

Кабінет міністрів України підвищив пенсії інвалідам третьої групи загального захворювання, а також допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам.

 

Російську мову в паспортах українців замінять на англійську. Про це заявив Президент України Петро Порошенко, підтримавши таким чином одну із петицій.

18 листопада, Кабмін ліквідував ДАІ та МРЕВ. Частину функцій ДАІ перебере на себе новостворена поліція. МРЕВ у його нинішньому вигляді ліквідують взагалі. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

У Римі підписали міжурядову угоду згідно із якою українські посвідчення водія відтепер визнаються в Італії. Про це повідомив президент Петро Порошенко, який перебуває з дводенним візитом в Італії.

Соціальні проекти, конкурси

Освітній фонд BrainBasket оголосив набір на безкоштовний курс з основ програмування, який стартує вже в кінці листопада. Про це повідомляється на сайті фонду.

У грудні розпочинається національний відбір на Євробачення-2016. Всеукраїнський кастинг учасників відбуватиметься в декількох містах України, в тому числі і у Львові.

В листопаді 2015 року стартує Всеукраїнський конкурс короткометражних фільмів «Україна: шлях до миру». Загальний призовий фонд конкурсу становитиме 270 тисяч гривень.

У Львові стартував проект Friendly School, завдяки якому школярі зможуть покращити процеси або життя своєї школи з допомогою власних ідей, – повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Посольство Литовської Республіки в Україні спільно з Всеукраїнською молодіжною громадською організацією «Серце до серця» за підтримки Секретаріату Кабінету Міністрів України організовує ІІІ Всеукраїнський конкурс есе «Я – європеєць». Переможці отримають дипломи та подарунки, і за можливості, відвідають Литву в межах культурного обміну.

Цікавинки, корисності

«Дерево казок» – безкоштовний архів авторських та народних казок, які ви можете прочитати українською мовою. Тут є не лише українські казки, а й казки інших країн. Проект складається з чотирьох основних розділів: українська народні казки, казки народів світу, казки українських авторів та казки авторів світу.

Співзасновник агенції LUFA Віталій Грабар розповів про контроль над емоціями, вдалий кадр і відмінність між комерційною зйомкою та роботою «для душі».

У Вифлеємі знаходиться Святиня материнства, яка має назву Молочний грот. Її визнають і вшановують християни всіх конфесій. Дівчата та жінки з усього світу їдуть сюди, щоб попросити про ласку материнства, зцілення від недугу непліддя, щасливе народження діток. Чимало випадків таких чудесних зцілень підтвердила спеціальна комісія з Ватикану. Пропонуємо вам 7 фактів про святиню, про яку у своїх творах писав також Марк Твен.

Нині, коли Україна підбиває підсумки другою річниці Євромайдану, четверо українців і досі перебувають у російському ув’язненні. Декотрим вже «визначили міру покарання», а дехто – продовжує чекати на вирок. Пропонуємо адреси Надії Савченко, Олега Сенцова, Олександра Кольченко та Геннадія Афанасьєва, що перебувають у тюрмах та СІЗО Російської федерації, щоб хоч словом підтримати їх складних умовах.

Коли за вікном сірі хмари затягують небо, як ніколи хочеться, загорнувшись у теплу ковдру, з книжкою у руках насолоджуватись новою історією. Якщо ж ви ще не вирішили яку книгу відкрити, пропонуємо добірку літературних прем’єр цієї осені, з якими можна провести холодні вечори.

Їсти після 19:00 можна, отримати вдосталь кальцію можна, навіть якщо ви терпіти не можете молока, а високохолестеринові продукти не такі вже й страшні. Британський дієтолог Роб Хобсон розвінчав кілька дуже поширених міфів про здоров'я та їжу.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Володимир Правдивий випадково потрапив до хореографічного класу, а тепер виховує ідеальні лінії у львівських гімнасток. Після двадцяти двох років роботи солістом балету він перейшов до спортивних залів інституту фізкультури та середніх шкіл. Тепер (Не)пересічний львів’янин згадує власні лінощі, пояснює, чому не можна поспішати і засуджує «вкусовщину».

Майстерня львівського художника Ігоря Копчика заповнена картинами, книгами та металевими статуетками. Надворі – гіпсові кліше для майбутніх виробів. Він єдиний у Львові професійно витискає на шкірі складні сюжетні композиції. Його роботи дарували Івану Павлу ІІ та Білу Клінтону, але Ігор Копчик планував стати чемпіоном світу з боксу. Майстер у рамках спецпроекту Люди Твого міста  розповідає про те, де у Львові він почувається щасливим.

380 – саме така кількість платних паркомісць у центральній частині міста, яку обслуговує ЛКП «Львівавтодор». Керівник підприємства Олег Береза розповів Tvoemisto.tv, коли у Львові слід очікувати підвищення вартості паркування, де у місті можуть побудувати нові парковки, як борються з неплатниками за паркування та куди поділися люди, які збирали гроші за стоянку авто.

Цього тижня Tvoemisto.tv рекомендує до перегляду містичний бойовик «Останній мисливець на відьом» із Він Дізелем у головні ролі.

Tvoemisto.tv розпочинає проект про альтернативну освіту у Львові «Освіта 3.0». У серії матеріалів ми розповідатимемо про те, де у нашому місті вчать по-іншому, які методики використовують та про людей, які у звичайних садках, школах та університетах ініціюють зміни. Наш перший репортаж – із початкової школи, де навіть немає дзвінка на урок. 

Підготувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!