7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

2518 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події, а для декого психологічно складним. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень з 30 листопада по 6 грудня.
Фото: tvoemisto.tv, lvbs.com.ua, facebook.com

Фото: tvoemisto.tv, lvbs.com.ua, facebook.com

CityLife

У Львівський міський раді озвучили список будівництв, щодо яких міський голова Львова Андрій Садовий звернувся до правоохоронних органів з вимогою зупинити продаж квартир у цих будинках. Після цього один із забудовників – «Львівоблагропромбуд» – подав до суду на міського голову Львова Андрія Садового. Причиною цього стало звернення мера про те, що забудовник зводить один із будинків незаконно. Вже згодом головний архітектор міста презентував 2 новостворені онлайн-карти будівництв: перша – з нанесеними містобудівними умовами та обмеженнями на об’єкти, які перебувають на стадії будівництва або ж лише плануються, і друга – зі скандальними самочинними забудовами, на які місто документи не видавало. Сама ж Львівська міська рада підписала мирову угоду з активістами громадської ініціативи «Врятуй сквер Св. Юра» щодо реконструкції площі. Відтак уже 3 грудня тут відновили роботи, аби у якнайкоротші терміни запустити тролейбус для мешканців Львова.

30 листопада у Львові через негоду одразу у двох місцях обвалилися дерева. В одному з випадків двох осіб довелося госпіталізувати в травмпункт з переломами та саднами, ще в одному дерево впало на автомобіль. Згодом в ще декількох місцях дерева падали на автомобілі і будинки. Вже через тиждень до Львова обіцяють привести головну ялинку міста. Почати встановлювати її мають 14 грудня.

Вже невдовзі у Львові створять єдину мережу з камер відеоспостереження, куди ввійдуть камери поліції, Львівавтодору та Служби безпеки України. Львів’янам пропонують долучитися, приєднавши свої камери спостереження з будинків та іншої нерухомості до єдиної мережі.

Мережа ресторанів купила президентську резиденцію у Львові: Львівська обласна рада продала будівлю президентської резиденції, що на вул. Глінки, 12 у Львові напередодні місцевих виборів – 20 жовтня. Сума продажу становить 20,25 млн. грн.

Уночі, з 30 листопада на 1 грудня, у Львові горіла дерев'яна церква.

У Львові обрали секретаря міськради. Ним став Анатолій Забарило.

Вже наступного року у Львові розберуть 87-метрову радіовишку, яка знаходиться на території Митрополичих садів на Святоюрській горі.

30 листопада на просп. Червоної Калини у Львові виявили гранату. За останні дні це вже не перший випадок, коли перехожі у Львові натрапляють на небезпечні предмети. Згодом підозрілий пакет знайшли і на вулиці Кузнярівський поблизу цистерн із пальним. Однак нічого небезпечного в ньому не виявили.

На Львівському бронетанковому заводі, який входить до складу державного концерну «Укроборонпром», уже готова перша партія новітніх бронетранспортерів «Дозор-Б».

Поліція назвала імена підозрюваних у різанині в центрі Львова – Яблонського Назара Володимировича (1989 р. н.) та Павука Миколи Миколайовича (1995 р. н.). Згодом затримали одного із причетних до різанини у Львові. Також поліція шукає двох зниклих неповнолітніх дівчат: мешканців просять допомогти. Також цього тижня представили і офіційно призначеного начальника управління патрульної поліції міста. Ним став Антон Пузиревський, який до цього тимчасово виконував обов’язки керівника львівської поліції. А також передали львівський поліцейським дощовики. Самі ж інспектори патрульної служби Андрій Галущак та Руслан Бойко допомогли жінці, в якої в дорозі розпочалися перейми, доставивши її до пологового будинку.

30 листопада на площі перед каплицею Боїмів відбулась міжнародна акція «Мiста за життя – міста проти смертної кари», яку організовує Спільнота святого Егідія. У рамках заходу і підсвітили каплицю Боїмів.

Після благодійного забігу «З вірою в серці», в якому взяли участь понад 600 небайдужих львів’ян, було зібрано 21 915 гривень. На ці кошти придбали медичне обладнання для відділення новонароджених Львівської міської дитячої клінічної лікарні на вулиці Орлика.

У Львові відбулося представлення нового студентського мера. Міський голова Львова Андрій Садовий вручив посвідчення радника міського голови Олені Голіян, яка обрана новим студентським мером. А Номінаційний комітет Кабміну обрав Тетяну Романовську кандидатом на посаду керівника державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького».

В Україні можуть відкрити 26 казино в готелях. 6 з них на території Львівщини.

Люди похилого віку, які мешкають в геріатричному центрі, вимушені переселенці зі східних областей України та Криму, жінки, які опинилися у кризових життєвих ситуація – саме вони стали акторами соціальної опери «У пошуках короля Ліра: Верді», яку 4 грудня представили у Львові.

З нагоди 24-ї річниці підтвердження на всеукраїнському референдумі Акта проголошення незалежності України 1 грудня 1991 року Президент Петро Порошенко відзначив державними нагородами кращих українців. За значний особистий внесок у державне будівництво, розвиток країни, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю відзнаки також отримали 12 львів’ян.

Шпажистка зі Львова Ксенія Пантелєєва виграла міжнародний турнір у Харкові. 2 грудня у Львові стартували фінали чемпіонатів України з шахів серед чоловіків та жінок. Змагання триватимуть упродовж дванадцяти днів та завершаться 14 грудня. 3 грудня, в рамках 12 туру української Прем’єр-ліги, відбувся перенесений матч між донецьким «Шахтарем» та львівськими «Карпатами», в якому «зелено-білі» зазнали поразки.

Львів’яни, які пересуваються на інвалідних візках і є на обслуговуванні в управлінні соціального захисту Львівської міської ради, можуть подавати документи в той відділ соціального захисту, де їм зручно

Львів’ян запрошують на виставку, присвячену безпритульним тваринам, яка експонуватиметься з 1 по 13 грудня. Керівництво Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького вирішило продовжити виставку «Єврейські шлюбні контракти» до 19 січня. Відтак продовжено освітню програму для дітей «Ктубот. І жили вони довго і щасливо...», яку для дітей організував Центр міської історії. У Гарнізонному храмі виставили для почитання березовий хрест зі зони АТО.

За півтора місяця мультфільм «Dave and Ava», який був створений анімаційною студією з міста Львова, подивилися аж 15 мільйонів американських глядачів.

Львів’ян, які вміють в’язати гачком, просять допомогти передчасно народженим діткам. Для цього потрібно зв’язати восьминіжку.

У Львові 19 грудня відкриється локація зимових розваг і відпочинку – другий Зимовий парк, який діятиме до 19 січня. Насолодитися зимовою атмосферою можна буде у Парку культури. На вулиці Замарстинівській, 71 у Львові відновив діяльність дитячо-молодіжний центр «Арт-Клуб». Тут відбуватимуться гуртки різного спрямування, тематичні свята, воркшопи, творчі зустрічі. Також у місті відкрили три додаткові групи у садочку. А для шкіл Львівщини планують закупити 110 автобусів та 1000 комп’ютерів.

Головне управління ДФС у Львівській області звертає увагу платників податків та громадян, що в області почастішали випадки вимагання невідомими особами грошових коштів.

За перший день ювілейного фестивалю «Ніч у Львові» його відвідало понад 3 тисячі осіб.

Німецька компанія «Леоні» планує нарощувати свої виробничі потужності та розглядає можливість відкриття ще одного підприємства на Львівщині.

7 грудня в конференц-залі Академічного корпусу УКУ відбудеться Семінар присвячений захисту національних меншин. В цей же день у Львівській міській раді відбудеться громадське обговорення нової редакції Програми надання фінансової підтримки громадським організаціям на реалізацію соціально-культурних проектів. У неділю, 13 грудня, львів’ян запрошують на останню у цьому році щомісячну молитву миру у стилі Тезе.

Наукова бібліотека у Львові працюватиме без вихідних і з подовженим графіком

Цього тижня Tvoemisto.tv рекомендує до перегляду американську біографічну стрічку про геніального винахідника Стіва Джобса.

Транспорт

Міські автобусні маршрути № 47а курсуватимуть до ТЦ «Форум Львів». Таке рішення прийняв виконавчий комітет ЛМР. Свою кінцеву можу змінити і маршрутка №28, яка зараз курсує між просп. Чорновола та с. Рудно

На зимові свята через Львів курсуватимуть понад 10 додаткових потягів, із 13 грудня зі Львова до Франківська курсуватиме новий експрес. А також Укрзалізниця ловитиме «зайців» та контролерів-порушників.

У Львові поліція віддає власникам загублені номерні знаки. Служба автомобільних доріг у Львівській області оприлюднила список місць, де водії легкових та вантажних автомобілів можуть перечекати негоду в зимовий період. Загалом таких місць є 51 на автошляхах Львівщини.

Комуналка, ремонтні роботи

У Львові ділянку вулиці Хмельницького на відтинку від вулиці Промислової до вулиці Шкільної вирішили заасфальтувати. Це не сподобалося місцевим мешканцям, які в суботу перекрили вулицю, вимагаючи повернути бруківку.

Щоб нарахування за природній газ відповідали фактичним показанням лічильника, ПАТ «Львівгаз» просить споживачів щомісяця повідомляти дані свого приладу станом на 1-ше число. Поряд з тим з 1 січня 2016 року львів’янам доведеться більше платити за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.

У Сколівському районі триває ремонт траси М-06 Київ-Чоп. На відтинку від межі Львівської області до села Сможе підрядник здійснює поточний середній ремонт. Ремонт автомобільної дороги державного значення М-10 Львів-Краковець поблизу пункту пропуску «Краковець-Корчова» завершать уже за тиждень. Там же на українсько-польському кордоні можуть побудувати ще один піший перехід.

Реформи

Як зміниться державна служба в Україні. 5 фактів. Також цього тижня оприлюднили посадові оклади поліцейських різних рангів. Стало відомо, коли в Україні почнуть запроваджувати 4G.

Прикордонники запустити інтерактивний сайт з веб-камерами та станом завантаженості на пунктах пропуску. В той же час Кабмін збирається змінити для українців правила ввезення в Україну товарів із-за кордону.

В Україні скасують Господарський кодекс: що буде натомість. А також встановлять новий податок на житло. Разом з тим з 1 січня українці декларуватимуть доходи за новим стандартом. 10 нововведень.

30 листопада Генеральний прокурор України Віктор Шокін підписав наказ про призначення уродженця Львова Назара Холодницького на посаду заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України. А Генеральний прокурор Шокін своїм наказом призначив Максима Грищука, учасника АТО і оборонця Донецького аеропорту, першим заступником керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України.

Канада видаватиме українцям багаторазові візи на 10 років, а Данія й Ісландія спростили процедуру оформлення шенгенських віз для українців.

Соціальні проекти, конкурси

Куди податись у грудні: гранти, стажування, можливості.

У вівторок, 1 грудня, стартувала подача громадськими організаціями заявок на конкурс заходів у галузі фізичної культури та спорту, а також конкурс з надання фінансової підтримки спортивним організаціям на 2016 рік.

Активних львів’ян запрошують на тренінги з креативного підприємництва.

На початку січня в Торонто (Канада) відбудеться благодійний аукціон на підтримку воїнів та їх родин. Львів’ян просять долучитись, надавши речі для аукціону патріотичного характеру.

Prometheus відкриває реєстрацію на перекладений українською мовою безкоштовний онлайн-курс Гарвардського університету CS50 Основи програмування. Одночасно з онлайн-курсом будуть відкриті безкоштовні групи офлайн-підготовки в провідних університетах десяти міст України: Києві, Львові, Харкові, Одесі, Дніпропетровську, Запоріжжі, Маріуполі, Миколаєві, Кривому Розі та Вінниці.

Лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук презентував у Вашингтоні «Освітній план Маршала» для України.

У Львові розпочався збір теплих речей, які будуть передані військовим, які зараз перебувають в зоні АТО, захищаючи територіальну цілісність і безпеку України.

Цікавинки, корисності

У мережу виклали унікальні архаїчні колядки, записані під час експедицій. Колядки були записаних під час експедицій в українські села Наддніпрянщини, Поділля, Сіверщини та Полісся. В Україні представили новий туристичний проморолик.

8 страв, які варто приготувати в піст та 5 причин відмовитись від перегляду телевізора

Щоб кожен день був щасливим: 6 практичних порад та Топ-10 продуктів, корисних для волосся.

Український розробник мобільних додатків Анвар Азізов створив додаток для iOS «Львівська ґвара», який є словником львівського діалекту. Львів’янам пропонують наповнити історіями сайт для популяризації України закордоном.

«Океан Ельзи» представили свій черговий відеокліп на пісню «Мить». На запис цієї пісні Святослав Вакарчука спонукала ситуація на сході України, а завершити її надихнула мужність бійців АТО, які перебували в госпіталі після поранень. Нове відео, але про українську армію, виклав в інтернет і Генеральний штаб Збройних сил України нове відео про українську армію.

Корисно і смачно: 3 рецепти страв з гранатом, 9 напоїв, корисних для здоров’я та чим корисне броколі.

Проект «Розвиток дитини» пропонує батькам дітей молодшого віку нове творче завдання – розмальовку за цифрами від одного до п’яти, що у цікавій формі познайомить малюків із цифрами, а також розвиватиме їх дрібну моторику та координацію рухів.

Де у світі найдешевше та найдорожче таксі? Інфографіка.

1 грудня, відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Пропонуємо розглянути 6 поширених міфів, що ускладнюють життя інфікованим людям.

Засновник соціальної мережі Facebook Марк Цукерберг пообіцяв пожертвувати на благодійність 99% своїх акцій Facebook. А фільм «Зима у вогні: Боротьба України за волю» (Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom), який розповідає про події Євромайдану, потрапив до списку з 15 номінантів на здобуття кінопремії Оскар в номінації «Документальний фільм».

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Кожного разу, викидаючи сміття, ми робимо вибір: сортувати його чи не сортувати. Дехто вважає, що розподіляти побутові відходи у різні контейнери – даремна трата часу, адже все і так у підсумку опиниться на сміттєзвалищі. Журналісти Tvoemisto.tv вирішили прослідкувати, куди насправді потрапляє пластик зі смітників, а також дізналися, як львів’яни можуть економити, привчивши себе сортувати непотріб.

Близько 1000 тон сміття щодня вивозять відповідні компанії з вулиць Львова. Журналіст Tvoemisto.tv побував на зустрічі «Вся правда про сортування та переробку сміття у Львові». Пропонуємо вам кілька важливих фактів про те, який подальший шлях сміття, чому його важливо сортувати та як вирішують цю проблему у Львові.

Марк Зархін: У Львові діє принцип «кум-кум», а не «win-win». Ресторатор Марк Зархін один із тих, хто був причетний до розробки концепції розвитку Львова, а зараз втілює її у життя. На Lviv Smart City Day він розповів про те, що слід зробити, аби у місті стало більше представників креативного класу, про зміну свідомості львів’ян та як має виглядати Львів у 2025 році.

Нью-Йорк, Ріо-де-Жанейро, Амстердам, Шанхай, Чикаго – розвиток всіх цих міст об’єднує підхід Smart City («розумне місто»), який використовує громада та підрозділи міста. Коли в цьому переліку буде Львів і чи буде він взагалі, як технології smart city вплинуть на життя львів’ян та як мешканцям долучитися до побудови міста нового покоління розповів Tvoemisto.tv співзасновник та керівник академічної ради програми MS in Technology Management Василь Матяшовський.

Львів’янка Світлана Кіка виховує трьох дітей, не збирається віддавати їх у школу і працює над альтернативою – створенням власного освітнього проекту «Я – школа». Це буде заклад неформальної освіти для дошкільнят, дітей молодшого шкільного віку та їхніх батьків, де вони разом шукатимуть ідеальні методи навчання. Tvoemisto.tv дізналося в ініціаторки проекту про те, як методи традиційної школи впливають на дитячу психіку, чи можна виховувати дітей самостійно, чи потрібні дітям тепличні умови та чому батьки бояться змін.

Вихідець з ДР Конго Блез Малаба переїхав до Львова п’ять років тому. Тут він вступив на факультет міжнародних відносин ЛНУ імені Івана Франка. Щоправда, навчання для Блеза – не єдина справа, якою він займається в Україні. Хлопець професійно захопився класичним співом. Малаба брав участь у численних змаганнях (зокрема, Міжнародний музичний конкурс імені Миколи Лисенка та «Голос країни-3») та потрапив у фінал одного з найпрестижніших конкурсів з оперного співу у світі – «BBC Cardiff singer of the Word». Спеціально для Tvoemisto.tv уродженець Демократичної Республіки Конго розповів про свої «львівські» роки і оперний досвід.

Чудернацькі для звичайної людини слова «трейл», «дроп», «волрайд», «степ ап», «даунхіл» входять у повсякденну лексику сьогоднішніх героїв спецпроекту «(Не)пересічні львів’яни». Фрірайдери, як вони самі себе кличуть, розповіли Tvoemisto.tv про те, чим особливий їхній стиль катання, яким має бути хороший «байк» та наскільки зручний Львів для потреб велосипедистів.

Нещодавно на вулицях Львова з’явилися сітілайти і білборди, в яких Комітет підприємців Львівщини написав, що «Архбудінспекція хоче по 2$ за 1 м. кв». Журналіст Tvoemisto.tv вирішив дізнатися, звідки виникла така ініціатива, та що в КПЛ планують робити з отриманою інформацією.

30 листопада виповнилося 64 роки із дня народження співака, що став легендою, Назарія Яремчука. Пропонуємо 7 цікавих фактів про виконавця безсмертної «Червоної рути» та «Водограю».

Вже незабаром маленькі та й дорослі українці відзначатимуть День Святого Миколая. Пропонуємо вам локації, де у Львові можна буде зустрітись із Чудотворцем і попросити у нього найсокровеннішого. Та важливо не тільки продемонструвати матеріальну сторону цього свята, а й збагатити дитину культурно та просто весело провести час. Tvoemisto.tv дізналося куди у Львові можна піти в переддень та в день, коли Чудотворець творить дива.

Тарас Прохасько розповів у Львові про «свого» читача, натхнення та дитячі книжки.

Tvoemisto.tv продовжує публікувати цікаві факти про визначні місця Львова. Пропонуємо вам 7 фактів про споруду, у якій був костел, будинок праці, клуб, спортзал та навіть в’язниця, – органний зал Львівської консерваторії імені Миколи Лисенка.

У Львові з’явились нестандартні цікаві сувеніри – «Юрашки»

Підготував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!