7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

2595 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події, а для декого складним. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 7-13 грудня.

CityLife

На вихідних, з 4 по 6 грудня, у Львові тривав фестиваль «Ніч у Львові». Мешканці мали нагоду відвідати низку екскурсій, вистав, фаєр-шоу, виставок та майстер-класів.

Український центр вивчення громадської думки «Соціоінформ» оприлюднив дані щодо участі львів’ян в благодійності.

Уночі, з 7 на 8 грудня, під час оформлення дорожньо-транспортної пригоди на одній із вулиць львівська поліція вперше застосувала зброю.

Міжнародна федерація шахів (FIDE) оновила рейтинг на грудень 2015 року, зокрема змінились і позиції українських шахістів. Марія Музичук покращила свій результат на кілька позицій.

Уперше у Львові відбудеться новорічна вечірка в парку. За погодженням управління культури Львівської міської ради Парк культури стане основним місцем святкування Нового року у місті.

У Львові стартувала ініціатива «Фронтова бібліотека», де активісти збиратимуть книги, які згодом передадуть на передову в зону АТО.

У Львівській міській раді вже визначили ділянку в місті, куди планують перенести ринок «Санта Барбара», який знаходиться на Сихові.

7 грудня в Україні вручили щорічну національну ресторанну премію «СОЛЬ». Мідні сковорідки дісталися найкращим, на думку журі, закладам України в різних категоріях. До переліку обраних потрапив лише один львівський ресторан.

У Львові на перехресті вулиць Коновальця і Мельника встановили світлофор, який регулюватиме рух велосипедистів. А вже невдовзі такий же світлофор встановлять на ще одній велодоріжці у місті.

У Львові активісти ініціативи «Врятуй сквер св. Юра» вчергове зупинили будівельні роботи у парку. Причиною для цього з боку активістів стали відсутність необхідних документів у робочих, а також те, що перед тим було зрубано більшу кількість дерев, аніж узгоджено. У Львівській міській раді щодо цього вирішили провести службове розслідування.

Виконавчий комітет прийняв рішення про організацію передноворічної роздрібної торгівлі хвойними деревами. Ним затверджено місця для продажу у 28 локаціях 5 районів міста у період з 18 грудня до 6 січня.

Цього року новорічні та різдвяні святкування проводитимуть під назвою «Різдво єднає у Львові». Заходи розпочнуться з відкриття новорічної ялинки, яке відбудеться 18 грудня перед Оперним театром.

У Львові замість ліквідованих реєстраційно-екзаменаційних відділів ДАІ (МРЕВ) запрацював Регіональний сервісний центр МВС та шість його структурних підрозділів – у Дрогобичі, Золочеві, Самборі, Стрию, Червонограді та Новояворівську.

11 грудня, о 15:00 год. на Сихові відбулося офіційне відкриття першого у Львові інклюзивного громадського простору – Скверу Гідності.

У Львові для спільноти людей із вадами слуху «Слідами Ісуса» у церкві Всіх Святих отець Михайло Фенканін щонеділі проводить Літургію мовою жестів.

Уже невдовзі в одному з районів Львова облаштують спеціальні станції, завдяки яким львів’яни, які гуляють зі своїми собаками, зможуть прибрати після них.

Львів отримав статус «місто літератури ЮНЕСКО». Статус міста літератури означатиме інтеграцію у світовий книжковий контекст та популяризацію українських культурних набутків у світі.

 

Транспорт

8 грудня, у пункті пропуску «Рава-Руська–Хребенне» в напрямку виїзду з України розпочато будівельні роботи по розширенню «горловини» в місці з’єднання української та польської частин цього пункту.

Найдорожчий стартап світу – мобільний сервіс виклику таксі Uber виходить на український ринок. Першим містом в якому він запрацює стане Київ, проте в планах і поява у Львові.

Для зручності пасажирів, які планують подорожі на новорічні та різдвяні свята, Укрзалізниця додала ще три поїзди до західних курортів нашої країни. Вони курсуватимуть з Дніпропетровська та Запоріжжя до міста Лева та Ужгорода.

Невдовзі в Україні може розпочатися будівництво високошвидкісної пасажирської залізниці, яка з’єднає Київ та Львів з Варшавою та Берліном.

Сихівський районний суд наклав на водія комунального «АТП-1» 51 грн штрафу за те, що той не дав пасажирам квитків за проїзд і не повернув здачу.

Із 2016 року МТСБУ планує ввести в дію електронний європротокол. Це абсолютна новація для України, розрахована на молоде покоління автомобілістів. Про це заявив голова Моторного (транспортного) страхового бюро України Володимир Шевченко. За його словами, це буде мобільний додаток, через який можна заповнити європротокол.

З 13 грудня на залізниці України вводиться новий графік руху. Значна частина стосується і поздів, які курсують через Львів. Також із 1 січня 2016 року вартість квитків на потяги Інтерсіті+ зросте на 5%.

 

Комуналка, ремонтні роботи

Основа споживання електроенергії в багатоквартирному будинку в умовах міста – це освітлення (без урахування домогосподарств, обладнаних електроплитами). Тому, замінивши лампи розжарювання на економні світлодіодні LED-лампи, можна значно скоротити своє електроспоживання і, відповідно, зекономити кошти на його оплату.

8 грудня, на просп. Червоної Калини на ділянці від вул. Сихівської до вул. Хоткевича влаштовували верхній шар асфальтного покриття.

У зв’язку з проведенням робіт з будівництва та заміни інженерних мереж у рамках будівництва трамвайної лінії на Сихів, від 8 грудня дещо змінилася схема організації дорожнього руху на перехресті вул. Стуса – просп. Червоної Калини.

Від 10 грудня і до 24 грудня триватимуть роботи з заміни каналізаційного колодязя на вул. Городоцькій, 123. У зв’язку з цим, щоденно з 9:00 год. до 16:00 год. до 24 грудня рух транспорту на вул. Городоцькій, 123 буде обмежено.

 

Реформи

Уряд схвалив Законопроект України «Про приведення законодавства України у сфері автомобільного транспорту у відповідність з актами Європейського Союзу».

В Україні мають намір зобов’язати підприємства-забруднювачі попередньо очищати стоки або платити штрафи.

Нові ставки податків, які були запропоновані як компромісні Мінфіном, можуть набути чинності з 1 січня.

Вже найближчим часом буде оголошено про створення територіальних управлінь Національного антикорупційного бюро України. Львів стане одним із перших міст, де його утворять.

Міністерство фінансів України в рамках реформування податкової системи пропонує стягувати фіксований податок у розмірі 25 тис. грн на рік із власників великогабаритного житла. Про це стало відомо з проекту змін до Податкового кодексу України, який опублікував Мінфін.

 

Соціальні проекти, конкурси

Розпочалась реєстрація для участі в Міжнародному IT-Чемпіонаті «Золотий Байт 2016» – найбільшому міжнародному ІТ-чемпіонаті для талановитої молоді. Призовий фонд становить 500 000 грн.

Відомі українські художники Маша Рева, Алевтина Кахідзе, Олексій Сай, Катерина Бучацька, Юлія Бєляєва та Леся Хоменко представили свій образ свята Святого Миколая у благодійному проекті #добрапоштівка. Кожен із митців намалював святкову листівку.

У Львові стартує чергова «Благодійна ІТ-ятка». Львів'янам пропонують приготувати для неї різноманітні смаколики, які згодом будуть продані в ІТ-компанії Львова, а виручені кошти підуть на підтримку українських військових в АТО.

12 грудня, у Львові відбулася благодійна фотосушка, мета якої – зібрати кошти на подарунки до дня Миколая для вихованців Винниківської школи-інтернату №9, хворих на туберкульоз. А 9 грудня, о 15.00 годині в Музеї визвольної боротьби відкрили мистецький проект «Маріуполь на межі».

Громадська організація «Інститут українських студій» у Львові організовує для дітей із вадами зору заняття та майстер-класи. Нині для того, аби вони були максимально інклюзивними і дієвими, ГО запрошує долучатись школярів. Про це Tvoemisto.tv розповів активіст «Інституту українських студій» Роман Боренько.

 

Цікавинки, корисності

У ході трьох досліджень, проведених у різних точках світу, вчені визначили, які прості і доступні кожному щоденні дії сприятимуть збереженню фігури та здоров'я.

До 13 грудня в Україні триває другий раунд трьохетапної імунізації проти поліомієліту. Та чимало батьків відмовляються від вакцинування дітей через брак інформації. Тому пропонуємо відповіді на п’ять запитань про протипоказання, можливі ускладнення після щеплень та інші особливості вакцинації від поліо від головного імунолога столиці Федора Лапія.

Голова обласної державної адміністрації Олег Синютка оголосив відбір на керівні посади у Львівській ОДА. Відповідне розпорядження оприлюднене на офіційному сайті ЛОДА.

Зниження температури повітря традиційно веде до застуд та сезонних хвороб. Але можна зхитрувати та надурити їх, вживаючи «протизастудні» продукти.

На сторінках спільноти «Петриківка» у «Живому журналі» та «Фейсбуці» уже сьогодні всі охочі можуть завантажити для себе календар на 2016 рік, у якому кожен місяць – це окремий диво-розпис, створений майстром. Завантаження абсолютно безкоштовне, проте не передбачає комерційного використання.

З настанням зими ми часто відчуваємо уповільнення життя, намагаємося компенсувати брак сонячного світла вітаміном D і настільними лампами. І якщо грудень минає в очікуванні свят, то з їх завершенням і поверненням до звичного способу життя у нас псується настрій. Але є спосіб уникнути зимової нудьги – організувати своє дозвілля так, щоб не занурюватися у меланхолію з усіма іншими.

Сніг, лід і мороз – справжнє випробування для багатьох домашніх улюбленців. Тому в холодну пору року важливо доглядати за ними особливо уважно. Пропонуємо перелік небезпек, які чекають вашого чотирилапого друга зимою, та способів їх уникнення.

Дослідження, проведені мікробіологами, показали, що супермаркети є розсадником шкідливих бактерій незалежно від того, як часто в магазинах проводять прибирання.

 

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Львівські художники намагаються припинити акти вандалізму у своєму місті. Завдяки їхнім зусиллям, на майже 20 стінах з’явилися вірші відомих українських письменників. Ініціатори проекту розповіли, що вандали та любителі графіті не чіпають віршовані стіни, адже за час існування жодне зображення не розмалювали. Більше про унікальну львівську ініціативу читайте в матеріалі від Tvoemisto.tv.

Напередодні Дня Святого Миколая трапляються різні дива. І щоб цьогоріч Чудотворець прийшов з дарунком до кожного, львівські волонтери проводять кілька благодійних акцій. Tvoemisto.tv дізналося, як і для кого можна стати помічником Святого Миколая у Львові.

Історична архітектура та розташування подарували Львову шанс стати одним із головних осередків кіноіндустрії в Україні, а то й у Східній Європі. Tvoemisto.tv дізналось, чи справді Львів може стати майданчиком для зйомок справжнього кіно та що для цього робиться.

У Львові вирішили переглянути підхід щодо забудови Львова та розвитку ринку комерційної нерухомості у місті. Однак щоб це втілити, необхідна згода та активне залучення усіх учасників – міської влади, девелоперів, рітейлерів, банкірів, юристів. Як цього досягти – про це Tvoemisto.tv розповів керуючий партнер ТОВ «Юридична компанія «Ейч.Ді.Партнерз» Володимир Глащенков.

Повнометражний документальний фільм про вишиванку «Спадок Нації» уже впродовж півроку знімають у різних областях України. У Львові героями фільму стали: зв’язкова Романа Шухевича – Ольга Ільків, сім’я Полюгів та колекціонер вишиванок Роксоляна Шимчук.

Казкова веселка, портрет Тарас Шевченка та величезний кросворд – усе це можна побачити на стінах львівських будинків. Стріт-арт художники не втомлюються прикрашати місто своїми роботами. Журналісти Tvoemisto.tv знайшли у Львові 8 муралів і дізналися, що й чому на них зображено.

Саморобна гітара, ідеальне взуття та навіть частина черепа – приблизно так виглядає перелік найдивовижніших речей, які можна створити на 3D-принтері. І якщо раніше доступ до такої техніки мали лише науковці, то сьогодні скористатися нею може кожен. Журналісти Тvoemisto.tv завітали до трьох осередків тривимірного друку у Львові: «Фабрики 3D друку», коворкінгу Betaplace та компанії Virom, і спробували з’ясувати, як виглядають і працюють місцеві 3D-принтери, що на них друкують та скільки це коштує.

Підготувала Наталія Середюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!